Türk polisinden dünya barışına katkı

Türk Polis Teşkilatı'ndan 179 personel BM'nin Barışı Koruma Operasyonları, Kalkınma Programı, Uyuşturucu Maddeler ve Suç Ofisi Birimlerinde görev yapıyor.

Türk polisinden dünya barışına katkı
Türk polisinden dünya barışına katkı
GİRİŞ 23.07.2013 09:38 GÜNCELLEME 23.07.2013 09:50

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisiliğinden verilen bilgiye göre, Türk Polis Teşkilatı, "Dünyanın farklı coğrafyalarında, buhran dönemlerinde çatışmaların önlenmesi, istikrarın ve güvenliğin tesisi, tarafların silahsızlandırılması, silahlı güçlerin tasfiyesi ve topluma yeniden kazandırılması, barışın tesisi ve korunması ve çatışma sonrası ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasını amaçlayan" BM Barışı Koruma Operasyonlarına 1996 yılından bu yana katkı sağlıyor.

İlk olarak BM Güvenlik Konseyi'nin 1031 sayılı kararıyla Bosna Hersek'te kurulan Birleşmiş Milletler Sivil Polis Görev Gücü'ne (IPTF) 41 personelle katkı sağlamaya başlayan Türk Polis Teşkilatı, bugün Haiti'den Sudan'a 15 farklı ülkede barışa katkı sağlamaya devam ediyor.

1996 yılından bugüne kadar Türkiye'den toplam 2 bin 100 polis, BM'nin Barışı Koruma Misyonlarında ve farklı birimlerinde görev aldı. Halen geçici ve sözleşmeli görevlerde 179 Türk polisi BM Barışı Koruma Operasyonları, BM Kalkınma Programı ve BM Uyuşturucu Maddeler ve Suç Ofisi Birimlerinde görev yapıyor.

Bu 179 personelden 9'u kadın polis görevlisi.

Daimi Temsilcilik'ten verilen bilgide, Emniyet Teşkilatı'nın uzun yıllardır güvenlik ve Barışı Koruma alanında kazandığı birikimlerini diğer ülke polis teşkilatlarına aktarmak ve kendi personelinin eğitimini sağlamak amacıyla Ankara'daki Uluslararası Polis Eğitim Merkezinde (www.upem.pol.tr) Barışı Koruma ve Destekleme Akademisi kuruluş çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Türk polislerinin halen görev yaptığı ülkeler arasında Haiti, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fil Dişi Kıyısı, Liberya, Libya, Kosova, Etiyopya, Doğu Timor, Endonezya, Afganistan, Somali ve Mısır bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?