İşte Danıştay'ın başörtülü memur kararı

Danıştay'ın iki yıl önce, memurluktan çıkarılan başörtülü öğretmen Melek Yılmaz'ın davasında tarihi bir karara imza attığı ortaya çıktı. 'Başörtüsü ceza gerekçesi olamaz' diyen 12. Daire, tazminata hükmetti. Karar kesinleşti.

İşte Danıştay'ın başörtülü memur kararı
İşte Danıştay'ın başörtülü memur kararı
GİRİŞ 24.07.2013 07:32 GÜNCELLEME 24.07.2013 20:02
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

28 Şubat sürecinde başörtüsü taktığı gerekçesiyle meslekten atılan Melek Yılmaz, Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme ihraç kararını onadı. Danıştay temyiz incelemesinde kararı bozarak başörtüsünün memurluktan ihraç nedeni olamayacağına hükmetti. Danıştay, kararında Melek Yılmaz'ın 10 yıllık özlük haklarının iadesine karar verdi. Yerel mahkemenin uymasıyla hukuk süreci tamamlanan karar kesinleşti.

SON DAVAYA ÖRNEK OLDU

28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu gerekçesiyle öğretmenlikten atılan Gülşen Demir'in davasında da benzer bir karar aldı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği davayı temyize götürdüğü için bu karar kesinleşmedi.

AİHM KARARINA UYULMADI

Danıştay Melek Yılmaz davasında başörtülülere memurluk yolunu açan kararı 2011'de verdi. Geçtiğimiz günlerde yerel mahkemenin karara uymasıyla sonuçlanan hukuk mücadelesi şöyle gelişti: Melek Sima Yılmaz, 2000 yılında görev mahallinde başörtüsü ile görülmesinin ardından hakkında soruşturma açılarak devlet memuriyetinden çıkarıldı. Açtığı dava aleyhine sonuçlanan Yılmaz, iç hukuk yolları tükenince 2005'te davayı AİHM'e taşıdı. Adil yargılanma yapılmadığı gerekçesi ile AİHM Türkiye'yi mahkum etti.

AİHM kararına uymayan Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Yılmaz'ın memuriyetten çıkarılma cezasını yine hukuka uygun bulunca karar temyiz edildi.

ÖZLÜK HAKLARI FAİZİYLE

2011 yılında Danıştay 12. Dairesi ise özgürlüklerden yana tavır alarak Erzurum 1. İdare'nin kararını bozdu. Daire, 'Başörtüsünün memurluktan çıkarılma nedeni olamayacağına' hükmetti. Dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Erzurum 1. İdare Mahkemesi ise bu kez Danıştay kararına uydu. Mahkeme işlemin iptaline ve işlem nedeniyle yoksun kalınan mali ve özlük haklarının ilk davanın açıldığı tarih olan 09.02.2001'den itibaren işletilecek yasal faiziyle davacıya ödenmesine karar verdi. Böylece ilk kez Danıştay kararıyla Türkiye'de ilk defa memuriyette başörtüsüne yargıdan vize çıktı.

EMSAL KARAR 2 YIL ÖNCE

Danıştay, Melek Yılmaz davasında verdiği kararı emsal kabul ederek benzer dosyalarda da uyguladı. 28 Şubat sürecinde öğretmenlikten atılan başörtülü Gülşen Demir'in de haksızlığa uğradığına hükmetti. Davalı taraf adına MEB Hukuk Müşaviri Osman çelik, kararı temyiz ederek Danıştay Dava İdareler Kurulu'na taşıdı. Bu dava, henüz yargı süreçlerini tamamlamadı.

Çelik'in ilk vukuatı değilmiş

Danıştay'ın, öğretmen Gülşen Demir'in göreve dönmesi ile ilgili kararına itiraz ettikten sonra görevden alınan MEB Hukuk Müşaviri Osman Çelik'in, 28 Şubat sürecinde başörtülüleri memuriyetten çıkaran Yüksek Disiplin Kurulu üyesi olduğu ve birçok öğretmen ile birlikte, Melek Sima Yılmaz'ın da görevden alınması ile ilgili kararda da imzası olduğu ortaya çıktı.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 8
  • ahmet ilhan 10 yıl önce Şikayet Et
    çelik e kızıyoruz ama. başörtüsü kararında kimin nasıl karar vereceğini, kimin hangi düşüncede olduğunu bakanlık çok iyi biliyor. hal böyle iken mahkemeye gidecek savunmada başörtüsü düşmanına görev vermek aşırı körlüktür. şu var ki mahkemeye gidecek idari savunma bakanlık müsteşarının veya yardımcının onayı olmadan mahkemeye sunulamaz.
    Cevapla
  • kadir sert 10 yıl önce Şikayet Et
    mustafa1299. neden sembolik 1 tl çapulcu milyonluk dava açacak sen 1 tl lik davadan bahsediyorsun devletse ve haksızlık varsa hakkını verecek yok öyle hep geri vites yapa yapa bu arkadaşlar bu hale gedi. adamlar 3 ağaç için ortalığı yıkıyor sen dini gereği için bunların yaptığının 1000/1 ini bile yapmıyorsun yeter artık...
    Cevapla
  • ahmet adivar 10 yıl önce Şikayet Et
    tazminata neden olan şahısa rücü edilsin ....Adalet mülkün temelidir diyorsak.... MEB Hukuk Müşaviri Osman Çelik'in bu tarafından dolayı devlet zarar görmüştür. bu yüzden devlette oluşan zararın ilgili şahıstan tahsis edilmesini taleb ediyoruz.... eğer adalet varsa tabii...
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 10 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Mayamızda Hoşgörü vaR- Yoksa Bizde Mahkemede idik... Yoksa daha geçen sen bayram iznine gideceğimiz anda eşimin nöbetini değiştirdiler.. Sebepte vali yardımcısı kurumu ziyaret edecekmiş ve benim eşim başörtülü olduğu için.. Olaya Bak yaa.. Gülsemmi Ağlasammı.. Eşim Normalde hep başörtülü çalışır.. Bu ne Tahammülsüzlüktür yaa?? vali yardımcısı gelecek diye plan proğramımız alt üst oldu.. Allah bu devlete bu sisteme kolaylık sağlarmı? Nerde bir bela var getirir musallat eder tabi.. La Havle Ve Laa Kuvvete İlla Billahil Aliyyul Aziim..
    Cevapla
  • mustafa1299 10 yıl önce Şikayet Et
    tazminat. Melek YILMAZ hanımefendi ve bunun gibi olan diğer memurluktan atılanlar göstermelik olarak manevi tazminat davası (1 TL) açabilirler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'