İşte 'Demokrasi paketi'nin son şekli

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, reform paketini masaya yatırdı.

İşte 'Demokrasi paketi'nin son şekli
İşte 'Demokrasi paketi'nin son şekli
GİRİŞ 24.07.2013 09:15 GÜNCELLEME 24.07.2013 12:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, reform paketini masaya yatırmak için Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Toplantıya MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da katıldı.

'SON ŞEKLİ ERDOĞAN VERECEK'

Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda, reform paketine son rötuşlar yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak son toplantıda pakete nihai şekli verilecek. Pakette toplumun mağdur kesimlerine yönelik reformlar yer alıyor. Buna göre Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklikle BDP de dahil baraj altındaki partilere de Hazine yardımı yapılmasının önü açılacak. Daraltılmış bölge seçim sistemine geçilerek büyükşehirlerde bölge sayısı artırılacak. Her bölgeye 5 milletvekili düşecek. Kanunlardaki "Yerleşim birimlerine Türkçe dışında isim verilemez" hükmü kaldırılacak. Yerel lehçede isimler verilebilmesinin önü açılacak. Hastane, postane ve sosyal güvenlik merkezleri gibi yerlerde vatandaş, ana dilde hizmet alabilecek. Anadilde propaganda yapmanın önündeki engeller kaldırılacak.

'76 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR'

Kamu kurumlarında kıyafet serbestisi getirilecek. Cemevlerine inanç ve kültür merkezi statüsü verilerek, arazi, elektrik ve suyunun devletçe karşılanması; dedelere maaş ödenmesi yer alıyor. Hükümet kaynakları, reform paketinin 76 milyonu ilgilendirdiğini çözüm süreciyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bunun süreçten ziyade geçmişten bu yana AK Parti'nin hedeflediği demokrasi vizyonuyla ilgili olduğu vurgulandı. Aktarılan bilgiye göre, paketin çıkış noktası AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi'nde açıklanan "2023 Siyasi Vizyonu"ndaki 63 madde. Bunun yanı sıra akil insanların getirdiği raporlar ve AİHM kararları.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 8
  • Murat [(KAYA)] 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu paket, Türkiye'nin birçok sorununa derman olabilecek niteliktedir.. Eğer, sözü edilen demokratikleşme paketi, habere konu edildiği gibiyse, bu paketin yasalaşması halinde Türkiye büyük bir demokratik dönüşümün ilk adımlarını atmış olacaktır. Bu adım doğru bir adımdır. Bu adım, Türkiye'deki herkesin kendisini sözde değil, özde birinci sınıf vatandaş hissedebileceği bir siyasi kültürün oluşmasına katkı sağlayacaktır. Kimse, korkularından yola çıkarak bu pakete karşı çıkmasın. Çünkü evrensel hukuk ilkeleri, dünya siyasi konjonktürü ve ortak akıl bu demokratik dönüşümde geç bile kalındığını göstermektedir. Kimse, haklar konusunda bu ülkede eşit olmayan bazı kesimlerin kendilerini siyasi, sosyal ve kültürel anlamda daha iyi ifade edebileceklerine katkı sunacak böyle bir demokratik pakete, vehimlerinden yola çıkarak karşı durmasın. Ülkenin daha fazla demokrasi ile bölüneceği falan yok. Ülkenin bölünme ihtimali varsa eğer, bu da çağı yakalayamamaktan kaynaklanır.
    Cevapla
  • AHMET KAHRAMAN TAŞDELEN 10 yıl önce Şikayet Et
    DEMOKRASİ Mİ?. allah aşkına tam bağımsız olmayan bir ülkede ne kadar demokrasi olabilir?
    Cevapla
  • ahmet dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    çalışan bir iktidar var. barajı felan kurcalamayın bence şimdilik kalsın,demokratikleşcez diye çatlak koalisyon hükümetleri ile uğraştırcanız ülkemi
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    cafer uça demokratik kültür oluşuyor. ilk bahanen yıllardır var. güçsüz koalisyon hükümetleri meselesi. "demokratik siyasi kültür oluşmamıştır" gerekçesine gelince görüldüğü üzere son derece sıkıntılı süreçler yaşarken kimse ordu olaya el koysun filan demedi. bu türk toplumunun daha önceki nesillerine göre bir ilerlemedir. ama bu barajla yaşanan adeta tek parti rejimi demokratik siyasi kültürü geliştirme adına hiç de faydalı görünmüyor. şu büyük harflerle yazdığın KABUL EDİLEMEZ de komik olmuş. büyüme değil demokratikleşme bekliyorum artık ben
    Cevapla
  • Enes YALÇIN 10 yıl önce Şikayet Et
    KAMU PERSONELİNE SİYASET. Samimi iseniz 2023 Bildirgesindeki KAMU PERSONELİNE SİYASET maddesini yürürlüğe koyarsınız.Neden Anayasa değişikliğinde buna şerh koyuyorsunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!