1. dünya savaşından kalan mayın patladı

Ordu'da denizde bulunan birinci dünya savaşından kalma bir mayın, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından patlatılırken, çevrede büyük paniğe neden oldu.

1. dünya savaşından kalan mayın patladı
1. dünya savaşından kalan mayın patladı
GİRİŞ 02.08.2013 18:04 GÜNCELLEME 02.08.2013 18:04

Olay, Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Okçuluk Köyü Asarcık mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Perşembe'de balıkçılık yapan bazı vatandaşların mayını görmesi üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı'na haber verildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile İstanbul Üniversitesi'nden gelen ekipler denizdeki cismi inceledikten sonra Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma mayın olduğunu tespit ettiler. Bunun üzerine çevrede alınan güvenlik önemlerinin ardından mayın deniz içerisinde patlatıldı. Mayının patlatılması anbean vatandaşlar tarafından görüntülenirken, çevrede büyük korku yaşandı.

Mayının patlamasıyla deniz suyunun metrelerce yükseldiği görüntülerde gözükürken, görüntüyü kaydeden Murat Demir, "Yıllarca tehlikenin farkında olmadan bu alanda yüzmüşüz" dedi.

Patlamanın etkisiyle korkudan kaçtığını söyleyen Demir, "Ben buraya geldim. Kalabalıktı burası ben geldim patlama anının çekimini yaptım. Sahil Güvenlik vardı. Bizi aşağıya indirmediler. Patlama oldu büyük bir patlamaydı herkes korktu. Bende çok korktum çekerken korkudan kaçtım. Hiç böyle bir şey görmedim. Çok acayip bir şekilde patladı. Su ve parçalar 300 metre yukarıya çıktı. Bu zamana kadar tehlikeli bir yerde yüzüyormuşuz. Haberimiz yokmuş" diye konuştu.

ŞAHİN: "ETRAFTA BİR ÇOK BALIK ÖLÜSÜNE RAST GELDİK"

Patlamanın ardından denize girerek incelemelerde bulunduğunu söyleyen Serhat Şahin isimli vatandaş, patlamanın ardından birçok balığın öldüğünü ifade ederek, deniz altında gördüklerini anlattı. Şahin, "Patlama anında ben evde uyuyordum. Patlamanın sesine uyandım fakat mayın patlayacağı aklıma gelmedi. Merak ettiğim kalabalığın olduğu yere geldim. Mayın patlamış durumdaydı. Tabii o an 100 metre karelik bir alan komple simsiyahtı denizin yüzü ve dibi bulanık bir haldeydi. O an denize girmek mümkün değildi. Sular biraz durulunca bulanık kaybolunca dalış yaktık. Gördüm manzara ise, denizin dibinde yaklaşık 25 metre karelik bir alan 3 metre derinliğinde oyulmuş ve kaya parçaları pamuk parçacıkları gibi sağa sola savrulmuştu. Etrafta bir çok balık ölüsüne rast geldik. Kefal ölüleri vardı. Canlı çeşitliliği bakımından manzara kötüydü" diye konuştu.

"İP BAĞLAYARAK ÇEKTİK AMA ÇIKARTAMADIK"

Ahmet Şahin ise 40 yıldır o bölgede midye toplarken gördüklerini ama mayın olduğunu bilmediklerini ifade ederek, "Ahmet Şahin, biz 13-14 yaşlarındayken midye toparken mayının mayın olduğunu bilmiyorduk. İp bağlayarak çektik ama çıkartamadık. Kayaya sıkışmış vaziyetteydi. Yaklaşık 1,5-2 metre derinlikte kayaya sıkışmış vaziyetteydi. Çok büyük dalga olunca üzeri açılıyor meydana çıkıyordu. Parlak sarı bakır türü bir şeydi. Yaklaşık 1,20 m çapındaydı. Bir sini kadar vardı. O zamanlar mayın olduğundan haberimiz yoktu. Sorduk köyün büyüklerine onlarda ikinci dünya savaşından kalma mayın olabilir dediler. Sonra daha ellemedik. Ben 40 yıldır onu her zaman orada sürekli gördüm" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!