"Ergenekon Davası"nın karar duruşması yarın

"Ergenekon Davası"nın yarın görülecek 321. duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

"Ergenekon Davası"nın karar duruşması yarın
"Ergenekon Davası"nın karar duruşması yarın
GİRİŞ 04.08.2013 11:54 GÜNCELLEME 04.08.2013 11:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İçşi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu, 66'sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nın yarın görülecek 321. duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gece konduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava sürecinde aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un da bulunduğu 86 sanık hakkında hazırlanan ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 25 Temmuz 2008'de kabul edildi. 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ''maktul'', aynı dairenin başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da ''mağdurlar'' olarak yer aldı.

Aralarında CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün ile emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da bulunduğu 56 sanık hakkında düzenlenen 1909 sayfalık ikinci iddianamenin ardından hazırlanan üçüncü iddianamede ise CHP Milletvekili Mehmet Haberal, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ile bazı üniversite rektörlerinin de aralarında yer aldığı 52 kişi sanık oldu.

Soruşturma kapsamında hazırlanan 4. iddianame ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' iddialarına ilişkin oldu. Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesine ilişkin düzenlenen iddianamede, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan firari sanık olarak yer aldı.

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi'nce işletilen internet siteleri ve "internet andıcı"na ilişkin, Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevkedilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin'in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi.

Emekli Orgeneral Başbuğ'un tutuklanması

Mahkemenin suç duyurusu üzerine hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012'de tutuklanan Başbuğ hakkındaki Türk Ceza Kanunu'nun 312/1. maddesi gereğince, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

Başbuğ, hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012'de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunmasını yapmak üzere bazı duruşmalara katıldı.

Birinci "Ergenekon Davası"nın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan küçük salonda 3 Ağustos 2009'da yapılan duruşmasında, dosyanın, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin, aralarında tutuklu sanıklar Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da bulunduğu 8 sanıklı dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Toplam 23 ayrı iddianamenin birleştirildiği davada, tutuklu sanık sayısı 66, toplam sanık sayısı da 275 oldu.

Gizli tanıklar

Gizli tanıklarıyla gündeme gelen "Ergenekon Davası"nda dinlenilen ilk gizli tanık da "Aydın-1" oldu.31 gizli tanığın dinlenildiği davada bazıları da isimlerini açıkladı. İsmini açıklayanlar arasında en çok etki uyandıran ise gizli tanık "Deniz" olarak ifade verdiği anlaşılan terör örgütü PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık oldu.

Dava kapsamında Danıştay'a saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması dosyasına ilişkin tanıklar da dinlenildi. Davada 130 'a yakın tanık da beyanda bulundu.

Mütalaa süreci

Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından 18 Mart 2013'te açıklanan mütalaada, aralarında İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da bulunduğu 64 sanık hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Savcılar, 2 bin 271 safyadan oluşan esas hakkındaki mütalaada, "Ergenekon Terör Örgütü"nün varlığının sabit olduğu şeklinde tespitte bulundu.

Davada, 15 Nisan 2013'ten itibaren 66'sı tutuklu 210 sanık esas hakkındaki savunmasını yaptı. Aralarında Ferda Paksüt'ün de bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmayarak, yazılı beyanda bulunmayı tercih etti.

Davanın 21 Haziran'daki duruşmasında esas hakkındaki savunmalarının tamamlanmasının ardından sanıklara son sözleri soruldu. Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu duruşmaya katılan 52 tutuklu sanık son sözlerini söyledi. Duruşma, dosyanın kapsamlı olması ve sanık sayısının fazlalığı dikkate alınarak, hükmün yazılması ve açıklanması için 5 Ağustos'a ertelendi.

Yaklaşık 5 yıldır süren dava sürecinde toplam 65 sanık tahliye edildi. Dava sanıklarından İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirirken, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski Yarbay Mustafa Dönmez oğullarını kaybetti. Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve emekli Albay Dursun Çiçek ile Mehmet Haberal'ın da annesi öldü.

Kitap yazdılar

"Ergenekon Davası" için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ayrı bir heyet oluşturulurken, 5 yıla yakın süredir yapılan yargılama sürecinde dosyaya bakan hakimlerin sayısı mahkeme heyeti başkanıyla birlikte 6 oldu. Yargılama sürecinde birçok sanığın tahliye edilmesi yönünde oy kullanan hakim Köksal Şengün ise bu dosyadan alınarak Bolu'ya hakim olarak atandı. Haftanın 4 günü duruşma yapan mahkeme, çarşamba günlerini ise tutuklu sanıkların cezaevinde yakınlarıyla görüşebilmeleri için boş bıraktı.

Mahkeme, birleşen dosyalarla birlikte yaklaşık 650 duruşma gördü.

Cezaevinde bulunan birçok sanık da yazdıkları kitaplarıyla gündeme geldi. Emekli Orgeneral İlker Başbuğ "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk" ve "Terör Örgütlerinin Sonu" adıyla iki kitap yazarken, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar davayla ilgili değerlendirmelerini kitap haline getirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nın, yarın yapılacak 321. duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

Davanın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    @halitbinvelid kardeşim, KESECEK .Çünkü yapısı ,doğası bu.. AKILLICA veya MANTIKLI olması,ADİL yada HAKLI olması değil onlar için önemli olan.ONLAR İSTEMELERİNİ yeterli YETKİ ZANNEDİYORLAR her konuda.Mademki biz İSTİYORUZ OLACAK kafasındalar.Aynı AŞIRI ŞIMARIK ZENGİN BEBELERİ gibi..Görelim mevla neyler,NEYLERSE GÜZEL EYLER !
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    chp yarın kendi kaderini çizecek!!!!!!!!...ne demek eşkiya gibi Devletin mahkemesini basmak !?..... ...şayet silivriye gelirlerse ilk seçimde çok oy kaybına uğrayacaklar!!!!......zaten gezi parkı eylemlerinde halkımız chp.yi sildi..silivride bakalım bindiği dalı kecekmi?...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü