CHP'li belediye caminin masraflarını istedi

Bursa'da CHP'li Nilüfer Belediyesi, 700 yıllık Demirci Köyü Camii'ni çocuk kütüphanesine dönüştürdü. İtiraz üzerine cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devredildi. Konuyu yargıya taşıyan belediye, kayıtlarda vakıf malı olarak geçen ibadethane için yaptığı 202 bin liralık masrafın ödenmesini istedi.

CHP'li belediye caminin masraflarını istedi
CHP'li belediye caminin masraflarını istedi
GİRİŞ 05.08.2013 04:58 GÜNCELLEME 05.08.2013 12:47
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

'Cami, kütüphane olmayacaksa masraflarımızı geri verin'

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde CHP'li belediye, çocuk kütüphanesine dönüştürdüğü 700 yıllık Demirci köyü camiinin yeniden ibadete açılması üzerine masrafların iadesi için dava açtı. 202 bin liralık harcamanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce ödenmesi için yargıya giden belediyenin talebiyle hâkim ve bilirkişi heyeti camide inceleme yaptı.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin küçük oğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılan Demirci Camii, 2,5 yıl önce belediye tarafından restore edilip çocuk kütüphanesine çevrildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de uygulamaya itiraz edip vakıf malı olan caminin kendilerine devrini istedi. Müdürlük, hukuk mücadelesini kazandı ve belediye tarihi camiyi boşalttı. 12 Nisan'da kılınan cuma namazıyla da Demirci Köyü Camii yeniden ibadete açıldı. Camide açtığı çocuk kütüphanesinin yakınında bulunan hamamı restore ederek oraya taşıyan Nilüfer Belediyesi, restorasyonda harcadığı 202 bin lirayı almak için Aralık 2012'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne dava açtı. Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davaya itiraz eden Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise, "Biz kanundan doğan hakkımızı kullandık. Vakıflar Kanunu'nun 30. maddesine göre burayı geri aldık. Bu dava yersizdir." şeklinde savunma yaptı.

Demirci Köyü Muhtarı Mehmet Bulut, köye gelen heyetin tespit yaptığını anlatırken şunları söyledi: "Belediye Allah razı olsun önce burayı restore edip ayağa kaldırdı ama şimdi parasını geri istiyor. Bu yanlış, yapılan bir hayır bu hareketle batıl edildi. Hoş bir davranış olmadı. Yapmasaydı keşke." Cami ile gönüllü olarak ilgilenen köylülerden İbrahim Sürek ise yaşanan süreçten duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Sürek, caminin kütüphaneye çevrilişi sırasında içindeki ahşap minber ve kürsü gibi eklentilerin de kaybolduğunu iddia etti: "Belediye görevlilerine bunu sorduğumuzda 'onlar çok eskiydi, kaldırdık' dediler. Yeniden minber, kürsü yaptırdık. Yeni ses düzeneği, klima, yer ısıtması ile halılar için yaklaşık 40 bin lira harcadık."

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de parayı köylü veya camiden değil Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden istediklerini kaydetti. Davadan vazgeçme şartını şu sözlerle açıkladı: "Madem burayı Vakıflar aldı, biz de 'o zaman bunun ücretini ödeyin' dedik. Buraya harcadığımızı ödeyin ki biz de bunu başka yerde harcayalım. Vakıflar'ın parası mı yok? Vakıflar eğer bu camiyi Demirci Mahallesi Cami Derneği kurup mahalle halkına bağışlarsa biz bu parayı istemeyiz. Hatta eksiklerini de tamamlarız."

Demirci köyü, 1989 yılında Nilüfer Belediyesi'ne katılmış, tarihî cami de belediyeye devredilmişti. 2011'de çocuk kütüphanesine çevrilen mabet, itiraz üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne verilmişti. Yargı kararı gereği 4 ay önce boşaltılan cami, müftülük tarafından yeniden ibadete açılmıştı.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 28
  • Haydar Kolcu 10 yıl önce Şikayet Et
    NORMAL'DİR. Kusura bakmayın arkadaşlar bunca şaşcak bir şey yok.Zaten bu gibi işleri genelde CHP yapar.ALIŞTIK ARTIK.GEÇMİŞİNE BAKARSANIZ DAHA İYİ ANLARSINIZ.
    Cevapla
  • Arif BİLGİN 10 yıl önce Şikayet Et
    BEKLENİR BEKLENİR.... CHP'lidir, ne yapsa yeridir diyeceğim, yanlış anlayacaklar. İyisi mi dememiş olayım...
    Cevapla
  • Aykut ARDIÇ 10 yıl önce Şikayet Et
    o Camii. O camii yi gerekirse biz alırız. İş Bankası hisselerini Bi zahmet iade etsinler.
    Cevapla
  • Vatandaş 10 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar alışkın. Camileri başka şeylere dönüştürmeye. Kütüphane yapacak arsamı yok?
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    defalarca yazdım, CHP lilere müslüman diyen aldanıyor !. CHP liler sıkıştıkları zaman müslüman olurklar, mesela öldüklerinde vatandaş gelir namazlarını kılar, başka zaman dinimize hakaret ve kötülük yaparlar !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!