Sıcaklar 2040'a kadar artacak

Araştırmalar, giderek artan sıcak hava dalgalarının, önümüzdeki 30 yıl boyunca daha sık ve daha şiddetli bir şekilde hissedileceğini gösteriyor

Sıcaklar 2040'a kadar artacak
Sıcaklar 2040'a kadar artacak
GİRİŞ 16.08.2013 07:12 GÜNCELLEME 16.08.2013 10:10

Almanya'nın Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nün Madrid Complutense Üniversitesi işbirliğiyle yaptığı, "Environmental Research Letters" isimli bilim dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmaya göre, insanoğlunun çevreye verdiği zarar dolayısıyla ortaya çıkan sıcak hava dalgaları en iyi ihtimalle 2040 yılına dek devam edecek. ABD'de 2012, Rusya'da 2010, Avustralya'da 2009 yıllarında birçok ölüme, orman yangınına, kuraklığa neden olan ve ekosisteme zarar veren sıcak hava dalgalarının şimdiye dek en fazla, bilim insanlarının 3 sigma diye tanımladığı seviyeye çıktığı biliniyor. Araştırmaya göre 21'inci yüzyılın ilk yarısında göreceğimiz sıcak hava dalgalarının şiddetleri 5 sigma'yı bulacak. Bilim insanları 2010 yılında Baltık'tan Hazar Denizi'ne kadar tüm Rusya'yı etkisi altına alan ve koca bir temmuz ayı boyunca sıcaklığın mevsim normallerinin tam 7 derece üzerinde seyretmesine yol açan sıcak hava dalgasının, tipik bir 3 sigmalık sıcak hava dalgası olduğunu söyledi.

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Araştırmacılardan Alexander Robinson, sigma ölçülerinin her coğrafyayı kendi özelliklerine göre değerlendirdiğini, dolayısıyla bazı bölgelerde iklim şartlarının daha da ağır geçebileceğini açıkladı. Amerika'yı 2012 yazı boyunca kavuran sıcak hava dalgası dolayısıyla ABD ve Kanada'da 82 kişi hayatını kaybetmişti. Avustralya'da 2009'da gerçekleşen sıcak hava dalgalarında ise 50 farklı yer tarihinin en yüksek sıcaklığına ulaşırken, kimi kaynaklara göre sıcaklığın tetiklediği ölümlerin sayısı 90'ı bulmuştu. Potsdam Enstitüsü, İklim Etkileri Çalışmaları'ndan Dim Coumou, her türlü önlem alındığında dahi, şimdiye dek verilmiş zararlar dolayısıyla bu durumun 2040'a kadar artarak süreceğini bildirdi. Aynı zamanda çalışmayı yayımlayan ekibin başında bulunan Coumou "Aşırı sıcak hem insan nüfusuna hem de ekosisteme derin zararlar verebilir" diyerek yetkilileri zaman kaybetmeden önlem almaya davet etti. Uzmanlara göre aşırı sıcaklıkların tetikleyeceği en önemli üç şey; insan ölümleri, orman yangınları ve tarımsal üretimi etkileyecek kuraklıklar olacak.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi