Hayrettin Karaman'dan sitem dolu faiz yazısı

İslam fıkıhı alanında Türkiye'de en yetkin isim olarak gösterilen Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, son yazısında, zenginleşmek için yapmadıkları kalmayanlara sitem etti, "Fakirler faize yöneliyorsa, sorumlusu aç gözlü müminlerdir." dedi.

Hayrettin Karaman'dan sitem dolu faiz yazısı
Hayrettin Karaman'dan sitem dolu faiz yazısı
GİRİŞ 23.08.2013 23:57 GÜNCELLEME 23.08.2013 23:57
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

İŞTE KARAMAN'IN SON YAZISI

Tekâsür sûresinde Allah Teâlâ buyuruyor ki: 'Çokluk peşinde koşup yarışma sizi kabirlere varıncaya kadar oyaladı'.

"HAZ PEŞİNDE KOŞANLAR TAMAM DA İNANANLARA NE DEMELİ"

Hadi dünya hayatında, olabildiğince çoğu elde etmekten ve alabildiğine haz peşinde koşmaktan başka amacı olmayan imansızlar, kapitalistler, aç gözlüler bütün ömürlerini çoğaltmanın peşinde harcıyorlar, peki bu dünyayı ahiretin tarlası, imtihan yeri, emanet, gelip geçici bilen, böyle inanan (inandıklarını söyleyen) müminlere ne demeli; onlar da çoğaltmanın peşinde koşma bakımından ötekilerden geri kalmıyorlar!

Müminler fert ve cemiyet olarak bütün imkanlarını, Allah'a makbul bir kul olmanın, bu kulların kurduğu bir cemiyeti, bir medeniyeti, bir dünya düzenini insanlığa sunmanın peşinde olmalı değiller mi?

"NASIL MÜSLÜMAN OLUYORLAR!"

Bir karış toprak için insan öldürenler, biraz daha fazla kazanmak için insanları yoksullaştıranlar veya yoksulları süründürenler, alırken süzgeci geniş tutup verirken kılı kırk yaranlar nasıl Müslüman oluyorlar!

FAKİRLER FAİZE YÖNELİYORSA..

Birileri normal bir hayat için gerekli olan ihtiyaç maddelerini temin edemiyor, diğerleri fazlayı daha da artırmanın peşinde koşarken yokluk ve yoksulluk içinde harama el uzatmaya mecbur kalanların halini görmüyorlar. Bu durumda fıkıhçılar elbette 'zaruret kaidesine göre' fetva verecek, çaresiz kalanlar için ihtiyaç miktarı nesnenin -normal durumlarda meşru olmayan yollardan- temin edilebileceğini söyleyecekler; ama şurası unutulmamalıdır ki, insanları bu duruma düşürenlerden mutlaka hesap sorulacaktır!

Evet, zarurete düşen, ihtiyacını karşılamazsa sıkıntı çeken, hayatı normal olmaktan çıkan insanlar başka kapı kalmayınca faizli krediye de başvururlar; ama bunun günahı, servetlerindeki yoksul haklarını ödemeyenlerin boynundadır.

ELİNDE FAZLASI OLANLAR KARŞILIKSIZ YARDIM ETMELİ

Bir kimsenin meskene, yiyeceğe, giyeceğe, taşıta, tedaviye vs… ihtiyacı bulunduğunda elinde fazlası olanlar ona karşılıksız yardım etmelidirler. Bunlarla alış-veriş yapanlar müsamahalı davranmalı, ucuz ve gerekirse mümkün olduğu kadar az kâr ile vadeli vermelidirler.

"BUNLAR YAPILIRSA FAİZCİ BANKANIN KAPISI ÇALINMAZ"

Katılım bankaları darlık içinde olanlara mesken, araba vb. alıp sattıklarında, mümkün olan en az kâr ile işlem yapmalıdırlar.

Bütün bunlar yapıldığında hiçbir mümin, faizci bankanın kapısını çalmaz.

Elinde imkan olanlar vazifelerini yapmazlar da yoksullar, zaruret icabı faize veya başka bir mahzura el uzatırlarsa bunun da günahı, yoksulun halini görmezden gelerek 'servetine servet katma peşinde ömür geçirenlere' ait olacaktır.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 15
  • mehmet dakrani 10 yıl önce Şikayet Et
    Hayrettin Karaman Bey. Biraz da siz sorumlu olmuyor musunuz? İslamın Işığında Günün Meseleleri adlı kitabınızın birinci cildinde bankalardan faizli kredi almayı mübahlaştırmadınız mı? Bu kitabınızda bir Müslümanın işi için, iş yerini büyütmek için, ev almak için, araba almak için faizli kredi almayı mübah gördünüz. Bunlar havaici asliyeden gördünüz ve bunlar için kredi almayı caiz gördünüz.
    Cevapla
  • isa yılmaztürk 10 yıl önce Şikayet Et
    imatahan. firavun gibi yaşarsak olacağı budur elbet. herkes kendi akşam sofrasıyla peygamber efendimizin akşam sofrasını bir karşılaştırsın neden firavun gibi dediğimin anlamı ortaya çıkacak. Varlıklı olan Müslüman tabiiki helal kazanmak şartıyla mercedese de binecek özel uçağa da ama bolluk içinde yüzerken helal kazancımızın zekatını vermezsek somalide açlıktan ölen insanlar varken özel uçağıyla parise kahvalyıya giden arap zenginlerden ne farkımız kalır. varlıkla imtahan olmak yoklukla imtahan olmaktan daha zor bu yorumu okuyanlar içindende kendine hisse çıkartanlar mutlaka olacaktır. öncelikle zekat mühessesesini işler hale getirelim sonra yardım da ederiz sadakada veririz. zekat vermek zor geliyorsa imanımızı bir sorgulamamız gerekiyor demektir unutmamak gerekiyor ki zekat kazancımızdaki fakire muhtaca ait olan Allah hakkıdır ahkam kesmeye gerek yok zekatla ilgili olarak herkes görevini yapmalı.
    Cevapla
  • metinistanbul 10 yıl önce Şikayet Et
    Finans kuruluşlarına ve ev kredisine caiz diyen ben değildim!. Hayrettin Karamanın açıklamalarını samimi bulmuyorum hocayı tanıyanlar takip edenler faiz ile ilgili açıklamalarının en kadar yanlış oldugunu bilir.
    Cevapla
  • Mustafa Sakallı 10 yıl önce Şikayet Et
    hayretler içindeyim. Bazı yorumcuların yorumlarını okuyorum ve hayretler içinde kalıyorum. Krediyi mübahlaştırmak ne demektir kardeşim, Allahın lanet ettiği bir şeyi mübah kılmak ne kadar doğrudur? Kredisiz ev sahibi olunmuyor diyenler, isterseniz 30 sene ev sahibi olmayın, açta açıkta mı kalıyorsunuz. Alışılmış lüks bir hayata, onun evi var benim de olacak, onun arabası var benimki daha iyi olacak, sonu yok... Müslüman bu dünyaya imtihana geldi, zevkü sefaya gelmedi ki...
    Cevapla
  • Abdullah 10 yıl önce Şikayet Et
    faizsiz finans kuruluşları. faizsiz finans kuruluşları sözde faiz almıyorlar fakat faizli bankacılık yapan kuruluşların kredi faizinden çok kar payı alıyorlar ,bu nasıl bir tezat nasıl bir mümin hassasiyeti ,yazıklar olsun hepsine ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı