Dolandırıcılık yapan zanlılar yöntem değiştirdi

Dolandırıcıların kullandığı bir yöntem daha değişti. Telefonda kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapan zanlılar yöntem değiştirdi. Yeni yöntem 'altın' ve 'çöp' üzerinden yürüyor.

Dolandırıcılık yapan zanlılar yöntem değiştirdi
Dolandırıcılık yapan zanlılar yöntem değiştirdi
GİRİŞ 25.08.2013 13:50 GÜNCELLEME 25.08.2013 14:30
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Daha önce istedikleri paraları banka havaleleri ile alan dolandırıcılar polisin operasyonlarından kurtulmak için artık kurbanlarından para ve ziynet eşyalarını bir torbaya koyup çöp kutularına bırakmasını istiyor. Polis kayıtlarına göre şüphelilere inanarak Trabzon'dan uçağa binip İstanbul'a gelerek torba içindeki para ve ziynet eşyalarını bir çöp kutusuna bırakıp geri dönen ya da evindeki tüm altın ve paraları kendi kapısındaki çöp tenekesine bırakan mağdurlar bile var.

Yetkililer vatandaşları uyararak hangi soruşturmayla ilgili olursa olsun polis veya savcıların telefonda para isteyip bir çöp tenekesine bırakılmasını istemeyeceğini belirterek vatandaşları uyardılar.

8 AYDA 10 MİLYOR LİRA ÇALDILAR

Telefonda kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtarak aradıkları vatandaşları haklarında sözde "Tutuklama" kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyip ve para ile ziynet eşyalarını alan telefon dolandırıcıları hız kesmiyor. 2013 yılının ilk 8 ayında polis kayıtlarına geçen 53 olayda dolandırılan para miktarı yaklaşık 10 milyon lira. Bu paranın bir kısmı polis tarafından kurtarılırken yakalanan 99 kişiden 45'i tutuklandı. Yıllar önce "kontör" dolandırıcılığı ile başlayıp daha sonra zaman içinde önce para daha sonra ziynet eşyalarının olandırıcılık yöntemiyle çalınma olaylarında artış yaşanıyor.

NASIL YAPIYORLAR?

Polis kayıtlarına göre yıllardır yapılan dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtıyorlar. Şüphelilerin çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullandıkları öğrenildi. Kurbanlarına karşı fon dan gelen polis telsiz sesi eşliğinde konuşan şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını istiyorlar.

Haklarında "tutuklama" kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüphelilerin sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyorlar. Şüpheliler kurbanlarına operasyonun tamamlanmasının ardından paralarının "örtülü ödenek" hesabından kendilerine gönderileceğini söylüyorlar. Şüphelilerin 3-4 aydır ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında para ve altınları çöp tenekelerine bıraktırdığı biliniyor.

ARAYAN KİŞİ OLARAK "155" GÖREBİLİRSİNİZ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri dolandırıcılık yapan şüphelilerin telefonla ararken bazı bilgisayar programlarını kullanarak "Arayan kişinin numarası" olarak kendi istedikleri numarayı gösterebildiklerini belirtti. İnternet üzerinden arama yapan şüphelilerin bu sayede cep telefonuna çaldığında "Kim arıyor" diyor bakan kurbanların bir karakol numarası, bir adliye numarası, 155 Polis İmdat telefonunun numarası hatta kendi cep numarasını bile görmelerini sağladıkları öğrenildi. Şüphelilerin bu sayede kurbanlarına yönelik büyük bir inanınırlık kazandıkları öğrenildi.

SOKAKLARDAKİ KAMERALARI DA KULLANIYORLAR

Şüphelilerin trafik tıkanıklığının takip edilmesi için canlı yayın yapan belediyelere ait kameraları da kullandığı belirtildi. Şüphelilerin bu sayede kurbanlarını bu kameraların görüş açılarına soktukları telefonda üzerlerindeki elbiseleri tarif edip, yaptıkları hareketleri söyleyerek kurbanlarına takip edildiklerini söyledikleri belirtildi.

POLİSLER BİLE ŞAŞIRIYOR

Telefon dolandırıcılarına para kaptıranlar arasında ev kadınlarından, işadamlarına, şirket yöneticilerinden, bürokratlara, kadar her meslekten her yaştan insan bulunduğu öğrenildi. Polis kayıtları göre kendilerini arayan kişilere inanarak para veren kurbanlarının izledikleri yöntemler polisi bile zaman zaman şaşkına çeviriyor.

Dolandırıcılara inanan bir kurbanın Trabzon'dan uçağa binerek İstanbul'a geldiği yanında getirdiği içinde para ve ziynet eşyası bulunan çantayı şüphelilerin istediği çöp tenekesine bıraktıktan sonra tekrar uçakla Trabzon'a döndüğü belirtti. Bir başka olayda kendisini arayan kişinin büyük bir davanın savcısı olduğuna inanan Bostancı'da oturan bir ev kadınının önce bankada bulunan 12 bin dolar parasını istenen hesaba havale ettiği belirtildi. Bir gün sonra tekrar arayan kişinin "Sizin evinizdeki altınları terör örgütünün parasıyla satın aldığınızı düşünüyoruz. Altınları kontrol edeceğiz." demesi üzerine aynı kadının bu kez evinde bulunan altınları bir torbaya koyarak kapıya gelen polis zannettiği şüpheliye verdiği öğrenildi. Bazı olaylarda kurbanların kendilerini uyarmak için telefonla arayan gerçek polislere "Siz sahte polissiniz. Ben onlara inanıyorum. Parayı gönderiyorum." dedikleri belirtildi.

BİR KİŞİDEN EN YÜKSEK DOLANDIRILAN PARA 1 MİLYON LİRA

Polis kayıtları göre bugüne kadar şüphelilerin bir kişiden aldığı en fazla para miktarı 1 milyon lira. Beşiktaş'ta bir işadamını 3 gün arayla arayan şüphelilerin üç taksit halinde bu parayı istedikleri hesap numarasına havale ettirdikleri öğrenildi. Polisin son taksiti yatırdıktan sonra dolandırıldığını anlayan işadamının müracaatı üzerine şüpheliler son taksidi çekmeden 400 bin lirayı kurtardığı öğrenildi. Dolandırıcılara 50 bin lira ile 500 lira arasında para kaptıran kurban sayısının ise bugüne kadar binlerce olduğu belirtildi. Bir çok kişinin de dolandırıldığını anlayınca kandırıldığı ortaya çıkmasın diye polise müracaat etmedikleri biliniyor.

Öte yandan dün düzenlediği operasyonda benzer yöntemlerde dolandırıcılık yapan 5 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler Umut D. (25), Ali K. (24) Ertuğrul K. (24) Mehmet A. (29) ile Kadir K. (38) gözaltına alındı. Şüphelilerden Mehmet A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yetkililer vatandaşları uyararak telefonla hangi operasyonla ilgili olursa olsun para ya da ziynet eşyası istenmediğini, bu tür telefon alan kişilerin en yakın emniyet birimine durumu bildirmelerini istediler.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 16
  • Savas Akar 10 yıl önce Şikayet Et
    BENCE ÖNCE BU PARALARI VERENLER Bİ GÜZEL ARAŞTIRILMALI. İlgisi olmadığı halde telefondan arayacaklar, bir bahaneyle bilmem hangi bankanın hangi şubesişne verilen hesaba para aktar yoksa sen ceza yemek üzeresin gibi safsata laflarla, kişi gidecek binlerce tl parasını korkudan vercek... biraz düşünün kardeşim eğer senin o kulvarlarda işin yoksa diğer bir deyişle altın ıslak değilse neden bu tür tehditlerden korkuyorsun? welwvki seni arayan gerçek polis savcı hakim olsa bile sen kendinden emin isen neden rüşvet veriyorsun? bence bu türden para kaptıranları bi güzel incelemek lazım çıkacaktır onlarında altlarının ıslaklığı. diğer yandan bu türden dolandırılıcılık yapanı yakaladın adama ver bakalım ömür boyu hapis yada kes dilini bi daha da kimseyi arayıp dolandıramasın bak bakalım bitiyormu bu türden suç işlemeler. dün haberde izledim adam kuyumcu dükkanına girmeye yelteniyor başaramıyor serbest bırakılıyor neden ? soygunu başaramamış...
    Cevapla
  • ertan özer 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR İNSANIN KENDİNDEN ŞÜPHESİ OLMAZSA . o parayı ve altını çöpe atmaz.helalinden kazanıp yemekte fayda var.iki defa da bana sargeldiler.ama ağzının payını alıp gittiler
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    yahu hiç bir savcı polis ...... ...paraları çöp kutusuna filan bıraktırırmı?....
    Cevapla
  • Yasin Umur 10 yıl önce Şikayet Et
    Helali hoş olsun!. Kaç senedir bu tip aramalara inanmayın deniyor ama hala milyonları verenler var. Bu insanlar kör kütük oldukça onları dolandırmakta kolay oluyor. Bu nedenle dolandırılanlara aslında ceza vermeleri lazım. Hırsız zaten Allah'a ve ahıret gününe inansa asla bu işi yapamaz. Ne diyeyim, Allah akıl - fikir versin.
    Cevapla
  • erkan akgül 10 yıl önce Şikayet Et
    Yuh ya bu kadar da aptallık olurmu!!. Eğer bu kadar aptal olabiliyorsa bir insan bırakın aldansınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri