The Times'tan İstanbul'da müthiş destek

İngiltere gazetesi The Times bugünkü başyazısında Olimpiyat Oyunları için İstanbul'un adaylığına destek verdi. Yazıda İstanbul için çarpıcı ifadeler yer alıyor.

The Times'tan İstanbul'da müthiş destek
The Times'tan İstanbul'da müthiş destek
GİRİŞ 06.09.2013 21:38 GÜNCELLEME 06.09.2013 22:14
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İngiltere gazetesi The Times bugünkü başyazısında Olimpiyat Oyunları için İstanbul'un adaylığına destek verdi.

"Türk Lokumu" başlıklı yazısında gazete, Boğaziçi Köprüsü'nü "İki kıtayı birbirine bağlayan, hareketli su yolunun üzerine uzanmış ve geçen herkese veya köprüye göz atan herkese muhteşem bir manzara sunan mühendislik harikası" olarak tanımlıyor.

The Times, İstanbul'un ev sahibi olması durumunda Olimpiyat Maratonu'nun Asya'yı Avrupa'ya bağlayan köprüde koşulacağını, 'kıtalar arası' maratonun İstanbul'un seçilmesi için en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade ediyor.

Başyazı İstanbul'u şöyle tanımlıyor:
"İstanbul, daha 'şehir kelimesi' ortada yokken bir dünya kentiydi. Bizans dönemindeki Konstantinopolis'in varisi olan kent, 27 asır boyunca halkların, kültürlerin ve dinlerin buluşma noktası oldu. İslam'ın doğmadığı zamanlardan bu yana casusları, hacıları ve köleleri çekiyordu. Kent artık ağırlıklı olarak Müslümanlardan oluşuyor ama çok da kozmopolit, laik idare altında ulusun ticaret kalbinin attığı yer."
Gazete, İstanbul'un seçilmesinin 'Müslüman âlemine de yeryüzünün en büyük gösterilerinden birine davet edilmesi' anlamına geleceğini belirtiyor.

'Oylama siyasi olacak'
The Times, İstanbul'un yılbaşına kadar en favori kentlerden biri olduğunu ifade edip şöyle devam ediyor:
"Fakat daha sonra, kentin yeşil alanlarını ve ülkenin laikliğini korumak için düzenlenen gösteriler ayaklanmalara dönüştü ve gösteriler, temel özgürlükler ile yasal çerçeve gözetilmeksizin bastırıldı. Türkiye ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması da Olimpiyat Komitesi'nin tasarruf tedbirlerini ödüllendirme baskısı altında olduğu bir dönemde, tahmini maliyeti 12 milyar sterlini bulan Olimpiyatlar için İstanbul'un seçilmesi konusunda endişeleri doğurdu."

Gazete, İstanbul'daki Gezi olaylarının Londra'da iki yıl önce yaşanan ayaklanmalardan daha şaşırtıcı olmadığını belirtip asıl önemli noktanın Olimpiyatların daha önce hiçbir Müslüman ülkede düzenlenmemiş olmasını gösterdi.

Başyazıda, Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'nin yerine en favori adaylardan gösterilen Thomas Bach'ın "Sporun siyasetle hiçbir ilgisi yoktur" sözüne eleştirel baktığı hatırlatılırken şu yorum yapıldı:
"Cumartesi günkü oylama, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Müslüman ülkelere ekiplerine kadın sporcuları dâhil etmeleri talebi kadar siyasi bir oylama olacak. Fakat Komite üyeleri kendilerini sıradan siyasi fay hatlarıyla sınırlı hissetmemeli. Bu hatların ötesine geçmeliler. Olimpiyat ruhunun robotlarla bir ilgisi yok, her şey insanlarla ilgili."
The Times gazetesi, İstanbul'dan övgüyle bahsettiği yazısını Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bir mesaj vererek noktalıyor:
"Uluslararası Olimpiyat Komitesi oyunu İstanbul'dan yana kullanmalı."

BBC

YORUMLAR 6
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. su an avrupanın özellikle 2020 olimpiyatların ülkemizde yapılması işlerine eldiği için desteklemeleri normaldir .. elbet söylem ile işlevleri her zaman farklı olduklarınıda unutmamalıyız
    Cevapla
  • Sarcan 10 yıl önce Şikayet Et
    Sb. Uygun adım. Yanlış bilgi veriyorsunuz. Yunanistan en son Akdeniz Olimpiyatlarını ekonomik kriz yüzünden yapamayınca Türkiye'ye verdiler. Yunanistan'ın yapmadığı organizasyonu Türkiye gerçekleştirdi. Yunanistan'ın ekonomisine bir katkı sağlayacak olsaydı Türkiye'ye bırakmazlardı. Google'de "Yunanistan'daki olimpiyat tesisleri" diye arattırıp bakarsanız milyarlar dökülen o tesislerin şimdikini halini görürsünüz. Keza İlgiltere'deki olimpiyatlar için haber araştırması yaparsananız olipiyat oyunlarından İngiltere'nin zarar ettiğini görürsünüz. İnsanlar uuttuğu için eskiden sallayınca oluyordu ama şimdi internet var. Olaylar hakkında çıkan haberler arşivlerde duruyor.....
    Cevapla
  • m. Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Şöyle bir durum var;. Bu adamların "şehir"kelimesi yokken "İstanbul" vardı derken, bahsetmek istedikleri, Olimpiyatların atası olan Yunanların atalarının gerçek sahibi oldukları İstanbul'dan bahsediyorlar. Ayasofya'da namaz kılınan İstanbul'dan bahsetmiyorlar. Yoksa "The Times" Türkiye hakkında artık iyi bir şeyler düşünmeye başlamış değildir.
    Cevapla
  • Uygun Adım 10 yıl önce Şikayet Et
    Şaşılacak şey.... Neden özellikle bilgi sahibi olmadığınız konulara yorum yaparsınız bilmem. Olimpiyat tesislerinin ne olduğunu soruyorsunuz ya söyleyeyim. İngiltere ekonomik resesyondan (durgunluk) olimpiyat oyunları sayesinde çıktı. Bir aylık olimpiyat etkinlikleri ülkeye yaklaşık 1,5 milyar sterlin bıraktı. Sağladığı tanıtım toplam değerinin yaklaşık 16 milyar euro olduğu düşünülüyor. Tek geliri turizm olan Yunanistan'ın çöküşünü olimpiyatlar geciktirdi. Bizim ise yapacağımız toplam 12 milyar liralık yatırımın 9.5 milyar lirası hâl-i hazırda olimpiyatlar olmasa da yapılacak yatırımları içeriyor. 3 milyar liralık kısmı ise özel sektör yatırımı olacak. Bunun yanında sadece İstanbul'a değil bütün ülkeye reklam sağlayacak. Gerçi ne gerek ki tanınmaya !!!!!!!
    Cevapla
  • Murat Diniz 10 yıl önce Şikayet Et
    Bence yapılmalı. Müslüman bir ülkede yapılması bence iyi olacak, ayrıca istanbul türkiyenin değil arap alemininde göz bebeği kim ne derse desin. Araplardan yüzbinlerce ziyaretçi gelir. Onların harcadıkları para bile yeter masraflara.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi