Balık nesli için kirlilik alarmı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "Denizlerde özellikle balık popülasyonun azalmasında etkili olan faktörlerden bir tanesi de denizlerdeki kirliliktir" dedi.

Balık nesli için kirlilik alarmı
Balık nesli için kirlilik alarmı
GİRİŞ 09.09.2013 12:36 GÜNCELLEME 09.09.2013 12:36

Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz başta olmak üzere denizlerin bilinçsizce kirletildiğini, buna bağlı olarak yaşanan kirliliğin balık neslini tehdit ettiğini belirtti.

Özellikle deniz kıyılarında bulunan çöp depolama alanlarının denizleri ciddi şekilde kirlettiğine işaret eden Balık, şöyle konuştu:

"Denizlerde özellikle balık popülasyonun azalmasında etkili olan faktörlerden bir tanesi de denizlerdeki kirliliktir. Biz denizdeki canlıların yaşayacağı ortamları sağlıklı kılarsak ancak o zaman üretimde iyi olacaktır. Tüm denizlerde olduğu gibi Karadeniz'deki duruma da baktığımızda aynı manzaralar ile karşılaşıyoruz. Bölge de hemen hemen her yerleşim yerinin kıyısında katı atık çöp depolama alanlarını görüyoruz. Bu alanlardaki çöp suları özellikle kış aylarında yağmur sularıyla denize ulaşıyor. Bu çöplerin içerisinde her türlü kimyasal maddeleri de düşünmeliyiz. Çöp depolama yerleri her türlü kimyasal maddelerin barındığı alanlardır. Bunların tamamı denizlerimizi kirletiyor."

 "Deniz bizim çöplüğümüz oldu"

Denizlerin çöp depolama alanların yanı sıra çeşitli nedenlerden dolayı kirlenmeye devam ettiğini anlatan Balık, sözlerinin şöyle sürdürdü:

"Çöplerin yanı sıra kanalizasyonların arıtılmaksızın denize verilmesi de kirliliğe neden oluyor. Hatta bazı yerleşim yerlerinde hiç bir arıtma tesisi kullanılmadan direk denize verildiğini ve belli bir derinliğe gerek duymaksızın hemen kıyıdan bu atıkların bırakıldığını biliyoruz. Yine dere ve nehir kıyıları her türlü atıklarla dolu. İnsanlar sanki oraların kendi çöp alanları ya da depoları gibi kullanıyor. Bu çöpler ilk yağmur yağdığında sel sularıyla denize ulaşıyor. Deniz bizim çöplüğümüz oldu. Bu çöplükte de biz balık yetişsin diyoruz. Yetişen canlıların da çoğalmasını bekliyoruz. Bunlar doğanın kurallarına aykırı. Eğer biz doğayı ve denizi korursak bu doğa bize daha fazla ürün verecektir. Aksi taktirde balık stoklarımızın azaldığı yöndeki şikayetlerimiz yıllarca devam edecektir."

"Denizlerimizi hoyratça kullanmaya hakkımız yok"

Denizleri her vatandaşın koruması ve kirletmemesi gerektiğini de vurgulayan Balık, şunları kaydedtti:

"Karadeniz diğer denizlere göre kapalı bir deniz. Bu nedenle Karadeniz'de oksijensiz ortam dipten yukarı doğru yükseliyor. Canlıların yaşayabileceği tabaka günden güne de inceliyor. Karadeniz balıkçılar için de dar bir şeritten oluşuyor. Biz bu şeridi her geçen gün canlıların yaşaması için uygun ortamdan çıkarıyoruz. Denizlerimizi kirleterek suyun da kalitesini bozuyoruz. Denizlerimizi hoyratça kullanmaya hakkımız yok. Gelecek nesillere de bu denizi bırakmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu konuda daha fazla gerekli hassasiyetin herkes tarafından gösterilmesini bekliyoruz. Balıkçılık açısından iyi bir gelecek bekliyorsak denizlerimizi kirletmekten vaz geçmemiz gerekiyor."

Balık, çöp konusunda vatandaşlara iş düştüğü gibi yerel yönetimlere de büyük görevlerin düştüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı