Cami ve Cemevi projesine Alevi önderden destek

"Baba Mansur" soyundan gelen Alevi kanat önderlerinden Seyit Derviş Tur, Ankara'da temeli atılan "Cami-Cemevi Kültür Merkezi'yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cami ve Cemevi projesine Alevi önderden destek
Cami ve Cemevi projesine Alevi önderden destek
GİRİŞ 09.09.2013 15:17 GÜNCELLEME 09.09.2013 15:17

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tur, temel atma töreni sırasında meydana gelen olayların "kardeşliği" zedeleyecek görüntüler olduğunu belirtti.

Yaşanan protestoların inanan ve iman eden, Alevi inancını yaşayan ve yaşatan kişilere yakışmadığını kaydeden Tur, Alevi inancının 72 millete bir nazardan bakan her dinin, her inancın eşit haklarla, eşit koşullarda birlikte yaşamasını savunduğunu ifade etti. Aylevi inancına göre bir bahçenin içinde cami, cemevi, kilise, havra, sinagog gibi ibadet mekanlarının olmasının hiç bir mahsurunun bulunmadığını, bu gibi birlikteliklerin topmlumların bir arada kardeşçe yaşamasına vesile olduğunu anlatan Derviş Tur, şunları söyledi:

"Cami-Cemevi Kültür Merkezi Alevi-Sünni kardeşliğini pekiştiren bir projedir. Protesto için sokağa çıkan canlarımız eski siyasetçilerdir. Bu eski siyasetçilerin çoğu şimdi derneklerimizin, federasyonlarımızın, vakıflarımızın başına geçtiler. Bunlar, Alevilerin bugüne kadar gelen hükümetlerle olsun bugünkü hükümetle olsun hiç bir zaman barışık olmasını istemezler. Bugün Alevi toplumu içerisinde siyasetten gelen bir takım insanlarımız Alevi inancının kutsal değerlerine, Cem'ine, ibadetine gelmiyor, hatta 'Bismillahirrahmanirrahim' demiyorlar. Besmeleyi bile kaldırdılar. Öyle bir şey yaptılar ki bütün kutsal değerlerimizi kaldırarak uydurma bir Alevilik yaratıyorlar.

Bunlar bir zaman demokraki havarisi kesildiler. 'Kominizmi getireceğiz, herkes eşit haklara sahip olacak' diyerek bir çok Alevi gencini arkalarında sürüklediler ve hayatlarını mahfettiler. Bugün de onlara benzer insanlar Alevilerin hükümetle barışmasını istemiyor. Onun için Alevilerin lehine de olsa aleyhine de olsa onlar sokağa da çıkar, her şeyi de yaparlar. Biz alevi toplumu olarak sokağa çıkamayı redediyoruz."

Alevilerin içindeki insanlar Aleviliği asimile ediyor

"Bütün inançlara baktğımız zaman inançları başka bir inanç asimile etmiyor, inançların içinde yaşaşan insanlar kendi kendini asimile ediyor" diyen Tur, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne yaparsanız yapın, iyilik ya da kötülük yapın bu insanlar yine sokağa çıkıp eleştirecekler. Cami-Cemevi aynı yerde olsa Alevi inancı asimile olur diyorlar. Korkmasınlar, kimse Alevi inancını asimile edemez. Bunlar dönüp kendilerine bakarlarsa asimile olduklarını görecekler. Cem'e gelmiyor, Seyid-i saadet evladı Resul soyunu redediyorsa bunlar zaten kendilerini asemile etmişlerdir. Alevi olmak için Aleviliğin kutsal değerlerini yaşamak gerekir. O kutsal değerlere önem vermeyen birinin Aleviyim demesi laf olarak kalıyor."

Haklar sokakta değil, masada alınır

Tur, geçtiğimiz Ramazan ayında İstanbul'da verilen iftar yemeğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den cemevlerinin bir an evel resmi statüye kavuşturulmasını, 3. köprüye verilen Yavuz Sultan Selim isminin değiştirilmesi taleplerini ilettiğini hatırlattı, bu konların masada dile getirilmesi gerektiğini savundu.

İftaraa katılarak Alevilerin taleplerini dile getirdiği için bazı kesimlerin sert eleştirilerine maruz kaldığını anlatan Tur, "Beni 'Hızır Paşa' ilan ettiler, acı acı eleştirdiler. Ben masada Alevilerin yıllardı dile getirdiği hakları talep ettiğim için eleştirildim. Bunlar iyi de yapsan kötü de yapsan hep eleştirirler" dedi.

Seyyit Derviş Tur, 80 yaşında olduğunu, İsmet İnönü'den bu yana geçen bütün hükümetler dönemini yaşadığını kaydederek, "Geçmiş bütün hükümetler gibi bu hükümetin de Aleviler için birşeyler yapacağı kanaatinde değilim. Ama Aleviler lehine yaptığı bir takım şeyler var. Yıllardır cemevlerimizin, camiler gibi bir takım haklara kavuşmasını istiyoruz. Bugün bu şartlar oluşturulmaya başlandı. Bu ortamdan korkmaya hiç gerek yok. Bir hak alınacaksa masada almalıyız" diye konuştu.

Seyit Derviş Tur, kimdir

1936'da Erzincan Çayırlı ilçesi Başköy'de doğan Derviş Tur, baba ve anne tarafından "Baba Mansur" soyundan geliyor. Babası Seyit Haydar Dede, dördüncü kuşakdan Seyit Keko'nun torunudur. Anne tarafından Seyit İbrahim'in torunu olan Derviş Tur, 1966 yılında Almanya'ya işçi olarak gitti.

1985'de Alevi inancını yaşatmak için, 7 kişilik bir kadroyla Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri kurma çalışmalarına başladı.

1990-1994 yılları arasında Alevi Cemaatları Federasyonu Başkanlığı'nı yürüten Tur, 1994 - 2002 yılları arasında Alevi Birlikleri Federasyonu Dedeler Kurulu'nun başkanlığını yaptı.

Alevi inancı üzerinde araştırmalarıyla tanınan Seyit Derviş Tur, "Aleviliğin İslam'da Yeri ve Alevi Erkanları"nı anlatan "Erkanname" isimli eseri kaleme aldı.

Halen Almanya'da yaşayan Tur, 3 çocuk babasıdır.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar