Kimyasal silahtan daha büyük tehlike kapıda!

Suriye'de kimyasal silah dahil her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyen Esad yönetiminin ülkenin en büyük barajı olan Fırat Barajı'nı patlatarak milyonlarca insanı sular altında bırakabileceği iddia ediliyor.

GİRİŞ 20.09.2013 14:22 GÜNCELLEME 20.09.2013 16:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Savaş uçaklarının bombaladığı barajda büyük oranda hasar oluştuğu haberleri geliyor.

Suriyeli muhalifler Esed yönetiminin Fırat Nehri üzerindeki ve ülkenin en büyük barajını bombaladığını bildirdi. Muhaliflerin eline geçmesinin ardından savaş uçakları tarafından variller ve bombalarla hedef alınan barajda önemli ölçüde hasar oluştuğunu belirtildi.

Muhalifler, barajın savaş uçakları ile bombalanması görüntülerini yayınladı. Görüntülerde savaş uçakları tarafından barajın çevresine isabet eden bombardımanı görülüyor. Ayrıca barajın kapak kısmına yakın isabet eden varillerin kalıntıları dikkat çekiyor. Kapak kısmına yaklaşık 15 metre uzaklıkta isabet ettiği belirtilen varillerin barajda oluşturduğu hasar görüntülere yansıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkat çektiği tehlike muhalifler tarafından da doğrulandı. Rakka şehrine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Fırat Nehri üzerine bulunan barajın büyük tehlike altında olduğunu ifade eden muhalifler, olası bir saldırıda milyonlarca insanın sular altında kalacağı uyarısında bulunuyor. Olası bir saldırıda ortaya çıkacak bilanço ise kimyasal silahtan çok daha büyük tahribat yapacağına dikkat çekiliyor. Barajın patlaması ile Suriye'nin kuzeyindeki Rakka, Deyr Ezzor gibi şehirlerde yüzlerce yerleşim yerinin sular altında kalacağı ve baraj sularının Irak'ın güneyine kadar ulaşacağı ifade ediliyor.

Suriye'nin en büyük barajı olan Fırat Barajı ülkenin orta kuzey kesiminde Rakka şehrine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yapımına 1968 yılında başlanan ve 1973'te tamamlanan baraj yaklaşık 60 m yüksekliği ve 4.5 kilometre uzunluğuyla Suriye'deki en büyük barajı özelliğini taşıyor. Sovyetler Birliği'nden alınan yardımlarla inşa edilen baraj barajın gölü olan Esed Gölü tam doluyken yaklaşık 80 km uzunluğunda, 8 km genişliğinde bir alan kaplıyor. Ülkenin en büyük su haznesi barajda hidroelektrik santrali 1977'te tamamlanmış. Böylece Fırat'ın doğusunda uzanan el-Cezire'deki en ücra köylere kadar elektrik ulaştırılmıştır. Bölgede ayrıca çeşitli tarımsal sulama projeleri geliştirildi.

Erdoğan olası tehlikeye dikkat çekerek, "Suriye'de Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan variller, bombalar neticesinde de orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğu, her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu bir tehdit oluşturduğu ve milyonlarca insanın sular altında kalabileceği yönünde bize gelen bilgiler var" uyarısında bulunmuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 7
  • arif yalçın 10 yıl önce Şikayet Et
    kim kimi vuruyo ya. kim diyo esed vurdu diye israil neden akla gelmio neden kendi halkını barajını vursun bu adam fırsatçı orda beklio nasılsa günah keçisi var vur bakalım vur.kimyasalda ona yıkıldı maksat onda olan kimyasalları elinden almak sonrada rahatla oraya girmek gelsin sömürge düzeni müslümanlar uyanık olması lazım bizi yavaştan parçalamaya biliyolar fitne fesad kol geziyo içimizde kendi adamlarınıda çıkarları için harcamaktan bıkmadılar sırada kim varsa ordaki gidiyo.
    Cevapla
  • tolga ceyhan 10 yıl önce Şikayet Et
    batıda bir gün gelecek ama bugün değil. batı suriyede ölen müslümanlar ile ilgilenmiyor batı suriyenin yeraltı zenginliklerine gözünü dikmiş bir an övce eldeki silahların zayıflamasını bekliyorlar taraflar nekadar mermi atarsa birbirine okadar cephane azalacaktır sonrası malum azbir çabayla ganimetin üzerine pardon enerji kaynaklarının üzerine konacaklar yoksa suriyede milyonlar ölmüş umurlarındamı avrupada bir bomba patlasa dünyayı ayağa kadıranlar nerede abd kimin yaptığı hala muamma olan 11 eylül ikiz kulelerin çökertilmesi ve sonrası olan olaylar afganistanda yaptıkları katliamlar daha kulelerin gerçek hikayesi belli olmadan orda ölenlere karşılık müslümanlara yapılan katliamlar kimse duymadı görmedi afganistanı filistini myanmar türkistan ve diğer bölgelerdeki katliamlar nerede batı nerede abd buralar müslümanların yaşadıkları savaş alanları tek fark müslümanlar silahsız buralarda
    Cevapla
  • egemen doğan 10 yıl önce Şikayet Et
    batıdan ümit etmeye devam. bu bir savaş ise esed kansızın yaptığı savaş kurallarına göre büyük bir avantaj ama kime karşı
    Cevapla
  • Recep Kalaycı 10 yıl önce Şikayet Et
    İNSAN OLAN BUNU YAPAMAZ. İnsan olan böyle bir sabotaj yapamaz. Birazcık insanlığı olan birinin bunu düşünürken bile vicdanı sızlar. Hele ki yıllar boyu o ülkenin insanının verdiği vergilerle safa sürmüş birinin halkına karşı bu denli kin ve nefret duyması anlaşılır gibi bir şey değil. Böyle birinin yaşaması tüm dünyaya zarar verir. Dünya el birliği ile derhal yok etmeli bu ve bunun gibileri.
    Cevapla
  • mehmet akyemiş 10 yıl önce Şikayet Et
    zalim adamın babası. boşuna Türkiye ile su kavgası yapmamış. halkını suyla boğmayı o zaman planlamış demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı