Eylül ayında siyasetin gündemi Suriye oldu

Medya Takip Merkezi (MTM), Eylül ayının siyasette öne çıkan kişi, konu ve olaylarını inceleyen bir rapor hazırladı.

Eylül ayında siyasetin gündemi Suriye oldu
Eylül ayında siyasetin gündemi Suriye oldu
GİRİŞ 01.10.2013 15:01 GÜNCELLEME 01.10.2013 15:01

Rapora göre, Eylül ayında siyaset gündemine Suriye damga vururken, ODTÜ'deki yol eylemi ve demokratikleşme paketi öne çıkan diğer konular arasında yer aldı.

Medya Takip Merkezi (MTM), Eylül ayında siyasette öne çıkan konuların raporunu hazırladı. Hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi. "Suriye, Eylül ayı boyunca siyasi gündemdeki yerini koruyarak, medyanın en çok ele aldığı konuların başında geldi. Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin tepkiler güncelliğini korurken, G20 Liderler Zirvesi'nde ana gündem maddesi Suriye oldu. Zirve'de, Suriye'ye olası müdahale senaryoları görüşülürken; Türkiye, uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesi gerektiği konusunda ABD ve Fransa gibi ülkelerle ortak görüş belirtti. Suriye'nin elindeki kimyasal silahların tasfiyesi konusunda ABD ve Rusya'nın mutabakata varması, kimi çevrelerce süreç ile ilgili olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi."

Demokratikleşme paketinin, Eylül ayı siyaset gündeminde öne çıkan konulardan biri olduğunun belirtildiği raporda, "Ay içerisinde, paketin içeriğinde hangi konuların ne şekilde yer alacağı ile ilgili medyada çeşitli haberler yer alırken, özellikle MHP cephesinden paketin terör örgütünün istek ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığı yönünde yorum ve eleştiriler geldi. Ayın son günü Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'nde, seçim sisteminden siyasi partilerle ilgili düzenlemelere, kamuda başörtüsüne izin verilmesinden ilkokullarda andın kaldırılmasına kadar pek çok konu yer alıyor. Paket medyada genel anlamda olumlu karşılanırken, özellikle Aleviler ile ilgili maddelerde eksiklerin yer aldığı vurgulandı. Avrupa Birliği, paketin somut eyleme dönüşmesi ve muhalefetin de sürece katılması gerektiğini ifade etti. BDP ise paketi çözüm süreci açısından tatminkar bulmadı." ifadeleri kullanıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) gerçekleşen yol eyleminin de medyada geniş yer bulunduğunun belirtildiği raporda, şunlar kaydedildi. "Eskişehir-Konya yolunun 1.8 kilometrelik kısmının ODTÜ arazisinden geçeceğinin açıklanması, üniversitede protestolara yol açtı. Gelişen bu olaylar nedeniyle öne çıkan haberler medyada en çok yer verilen haberler arasındaydı."

MEDYADA EN FAZLA KONUŞULAN PARTİ, AK PARTİ

MTM'nin Eylül ayının siyaset gündemini içeren araştırmasına göre, medyada en fazla yer bulan siyasi parti, AK Parti oldu. Rapora göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), ayın medyada en fazla görünen ikinci partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise ay genelinde medyanın en çok söz ettiği siyasi partilerden bir diğeri oldu.

MTM'nin aynı araştırmasına göre, ay boyunca medyanın en çok yer verdiği siyasi isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olurken, ABD Başkanı Barack Obama Eylül ayının Türk medyasına en fazla konu olan ikinci siyasi lideri olarak yerini aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti