Çevik Bir'in 12 Eylül darbesini model almış

28 Şubat post modern darbesinin mimarlarından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in 12 Eylül darbesini model aldığı belirlendi.

Çevik Bir'in 12 Eylül darbesini model almış
Çevik Bir'in 12 Eylül darbesini model almış
GİRİŞ 04.10.2013 03:23 GÜNCELLEME 04.10.2013 03:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

12 Eylül'de Bayrak Harekat Planı'nın başında 2. Başkan Saltık vardı, plan Harekat Daire'de hazırlanıp uygulandı. Çevik Bir de BÇG'yi İstihbarat Daire yerine Harekat Daire'de kurup kendisi başına geçti.

28 ŞUBAT'TA, YAVERİ OLDUĞU 12 EYLÜL'ÜN SİSTEMİNİ UYGULADI

28 Şubat post modern darbesinin mimarlarından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in 12 Eylül darbesini model aldığı belirlendi. Postmodern darbenin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın, "Batı Çalışma Grubu'nu, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı'nın altında kur" talimatına rağmen Org. Bir'in, BÇG'yi Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı'nın emrine verdiği belirlendi.

BİR, EVREN'İN YAVERLİĞİNİ YAPMIŞTI

12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren'in de yaverliğini yapan Bir'in,12 Eylül darbesinin kaynağı Bayrak Harekât Planı'nın (BHP) da Genelkurmay Harekât Dairesi'nde hazırlandığını düşünerek bu talimatı yerine getirmediği ortaya çıktı. Bir'in bu hareketinin, 28 Şubat'ta 12 Eylül modelini uygulamak istediği yorumlarına neden oldu.

DARBECİLERİN 'ÖZEL KART' AYRICALIĞI

Öte yandan milyonlarca kişiyi fişleyen BÇG'nin, 28 Şubat sürecinde Karargâh'taki merkezine giriş çıkışlar için BHP'nin hazırlandığı Genelkurmay Harekât Dairesi'nde olduğu gibi 'özel personel' kimlik kartları hazırlandığı belirlendi. BÇG'deki görevlendirmeler de tıpkı BHP'de olduğu gibi Genelkurmay Harekât Başkanlığı ile 'J' başkanlıkları olarak adlandırılan Karargah'taki daireler tarafından yapıldı. Görevlendirilen personel, özel giriş kartı olmadan Genelkurmay Komuta Kontrol Merkezi'ne alınmadı. BHP Kriz Masası Kurulu'nda da kimlik kartı uygulaması yapılmış kimlik kartı olmayan personel kurula girememişti.

İKİSİNİN DE BAŞINDA 2. BAŞKAN VARDI

Bayrak Harekat Planı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Haydar Saltık tarafından uygulamaya konulurken, BÇG de yine 28 Şubat sürecinin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından yönetilmişti. Her iki harekat tarzında da bütün belgelerin altında, 'Genelkurmay Başkanı emriyle' Saltık'ın ve Bir'in imzası yer almıştı. Bir'in böylece 12 Eylül'deki sistemi 28 Şubat'ta da uygulamaya çalıştığı ifade edildi.

BİR'LE SANER'İN ÇEKİŞMESİ

BÇG'nin dönemin İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner'e verilmemesinin bir diğer nedeninin de Çevik Bir ile Saner arasındaki çekişmeden kaynaklandığı kaydedildi. 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilen iki isim, cezaevi revirinde birbirine girmişti. Bir'e, "Senin saçmalıkların yüzünden buradayız" diye bağıran Çetin Saner, Bir'e yumruk atmıştı.

 

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 1
  • acı konuşur 10 yıl önce Şikayet Et
    bçg. bilmeyenler için çogu kurucusu 17 agustos depreminde depremin merkez üssü olan gölcük donanma komutanlığında hakkın gazabına uğramışlardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!
Meteoroloji'den Marmara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı!