İlk sivil şehitlik maaşı 9 yaşındaki Çağla'ya

Antrenör babası Hayrettin Güler'i 5 yıl önce Güngören'deki bombalı saldırıda kaybeden 9 yaşındaki Çağla'ya ilk 'sivil şehit' maaşı bağlandı.

İlk sivil şehitlik maaşı 9 yaşındaki Çağla'ya
İlk sivil şehitlik maaşı 9 yaşındaki Çağla'ya
GİRİŞ 06.10.2013 06:05 GÜNCELLEME 06.10.2013 07:18

Çağla Güler, antrenör babası Hayrettin Güler'i Güngören'de 17 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıda kaybettiğinde henüz 4 yaşındaydı. Bugün 9 yaşına gelen Çağla, babasının ölümünden 5 yıl sonra "sivil şehit kızı" sayıldı. Çağla'ya babasından yadigâr ilk sivil şehitlik maaşı bağlandı. Ayrıca Çağla'nın annesi Bengü Güler'e de maaş bağlandı. İlki geçtiğimiz yıl, ikincisi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Temmuz 2013'te yapılan yasal düzenlemelerle, sivil terör mağdurlarına da maaş ve istihdam hakkı getirilirken, SABAH uygulamadan ilk yararlanan şehit yakınlarına ulaştı. 27 Temmuz 2008'de İstanbul Güngören'de 17 kişinin öldüğü, 154 kişinin de yaralandığı iki patlamada hayatını kaybeden antrenör Hayrettin Güler'in eşi ve kızının "sivil terör mağduru" sayılmasına karar verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu, ailenin başvurusuna 12 Eylül 2013'de verdiği yanıtta aylık bağlandığını bildirildi. 9 yaşındaki Çağla Güler'e aylık 182,38 lira, annesi Bengü Güler'e de aylık 364,76 lira olmak üzeri iki ayrı maaş bağlandı.

"TAŞINMAK İSTİYORUZ"
Babasını 4 yaşındayken kaybeden Çağla, "Doğum günümden 20 gün sonraydı. Çok küçüktüm ama o günü hatırlıyorum. Babam evden çıkarken onunla gitmek istemiştim ama beni yanında götürmemişti. Farkında olmadan hayatımı kurtarmış. 5 yıl sonra maaşım bağlandı. Bu hakkı sağlayanlara, Başbakanımız Tayyip Erdoğan'a, Bakan Fatma Şahin'e çok teşekkür ederim" dedi. Çağla, annesi ve kendisine bağlanan maaşlarla Güngören'den başka bir yere taşınmayı hayal ettiğini, sürekli anıların içinde yaşamanın başta annesini çok üzdüğünü söyledi.

'KIZIMIN GELECEĞİ DAHA GÜVENDE'
SGK'nın yazısını aldığında aynı anda hem sevince hem de gözyaşlarına boğulduğunu anlatan Bengü Güler ise "5 yıldır mücadele veriyorduk. Sayın Başbakanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkürler. Gidenler geri gelmiyor ama hayat da bir şekilde devam ediyor. Artık maaş ve istihdam hakkıyla kızıma daha güvenli bir gelecek sağlayabileceğim" diye konuştu.

MAĞDURİYETİ SABAH DUYURDU
Güngören'de hayatını kaybeden 17 kişinin yakınlarının ilk yasal düzenlemede bulunan "yardıma koşanlar ve koşmayanlar" şeklinde iki ayrım nedeniyle yaşadığı bürokrasi mağduriyetini 25 Şubat 2013'te SABAH, "bir ihtimal sivil şehit" başlığıyla manşetten duyurmuştu. Hükümet, sivil terör mağdurlarının ayrım yapılmaksızın maaş ve istihdam hakkından yararlanmasına ilişkin düzenlemeyi yasalaştırmıştı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!