Yazıcı: Yurt dışından kurban eti getirmeyin

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte geldiği Kapıkule Sınır Kapısı'nda yurt dışında kurban kesecekleri uyardı.

Yazıcı: Yurt dışından kurban eti getirmeyin
Yazıcı: Yurt dışından kurban eti getirmeyin
GİRİŞ 13.10.2013 13:49 GÜNCELLEME 13.10.2013 13:49

Gümrükten kişi başı 5 kilo etin geçişine izin verildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, "Vatandaşlarımızı uyarıyor, bayramlarını kutluyorum. Et getirmesinler, ben onu öneririm, orada yiyebildikleri kadar yesinler. Daha fazla yemek istiyorsa, daha fazla kalarak orada tüketsinler" dedi.

Trakya turuna çıkan ve geceyi Edirne'de geçiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sabah Kapıkule Sınır Kapısı'na gitti. Gümrük Müdürlüğü yöneticileriyle birlikte kahvaltı yapan bakanlar daha sonra basın toplantısı düzenledi. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele etmek için gümrük, polis, jandarma, maliye ve EPKD görevlilerinden oluşan mobil ekipler kuracaklarını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle dedi:

"Bakanlığımızın en önemli görevlerinden birisi de kaçakçılıkla mücadele etmektir. Bu kaçakçılıkla mücadelede Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi olan kaçak akaryakıt sorunu ve bununla mücadele etmek için Başbakanımızın genelgesi kapsamında koordinasyon halinde sürdürüyoruz. Bu görevi de bakanlığımız yürütüyor. Mücadeleci bakanlılar bünyesinde akaryakıt kaçakçılığı kurulları bulunuyor. Bu alandaki mücadelemizi çok daha etkin, sonuç alıcı güçlü hale getirmek için 2013 Nisan ayında Kaçakçılık Kanunu, Akaryakıt Piyasası Kanunu, Gümrük Kanunu'nda hatta Vergi Kanunu'nda önemli değişiklikleri gerçekleştirdik."

Bakan Yazıcı, Türkiye'nin her yerinde akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele edecek mobil ekiplerin devreye gireceğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bunlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde gümrük muhafaza grubundan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, Jandarma, Maliye ve EPDK kurullardan temsilciler yer alacak. Örnek olarak Ankara-Konya yolunda seyrederken akaryakıt istasyonları var. Bu istasyonlarda bazen levha görürsünüz, ‘ucuz akaryakıt' diye. Mobil ekipler hemen oraya girecekler nedir, neden ucuz diye soracaklar. Çünkü bunun maliyeti belli, kar marjı, vergileri belli. Öyle olduğu, bilinir olduğu halde hangi imkanlarla bunu ucuz satıyorsunuz. Bunları anında tespit yapacaklar suç unsuruna rastlanırsa elbette ki adli makamlara başvurup onların vereceği kararlarla süreçleri devam ettirecekler."

GÜMRÜKLER SURİYE'YE KAPALI

Kurban Bayramı nedeniyle gümrük kapılarında alınan tedbirleri de açıklayan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin hiçbir sınır kapısını komşu ülkeye, halkına ya da komşu ülkeden üçüncü dünya vatandaşına kapatmadığını anlatırken, "Güvenlik önemli, Suriye'de yaşanan iç kargaşa oluşturduğu güvensizlik nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait araçları, ürünleri korumak bağlamı içerisinde önlemler aldık. Kapılarımızdan Türkiye vatandaşlarımızın girişi, Türkiye plakalı araçların girişleri için gümrük hizmeti vermiyoruz. Çünkü güvensiz bir ortam. Türkiye ile Suriye arasında 910 kilometrelik çok uzun bir kara sınırımız var. Bu sınır üzerinde faaliyet gösteren sınır kapılarımız var. Bu sınırlardan giriş çıkışlar asla söz konusu değil" dedi.

"YURT DIŞINDAN ET GETİRMEYİN"

Bayram nedeniyle yurt dışında kurban kesenlerin, Türkiye'ye et getirmemesi gerektiğini belirten Yazıcı, bunun ülke sağlığı açısından büyük risk olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışından gelecek gıdaların denetimini gümrükte işlem yapılmadan önce gerçekleştirecek birim Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığıdır. Kesilmiş eti Türkiye'ye getirilmesi son derece risklidir. Dün kapıdan çıkış yapan bazı arkadaşlara sordum, kurban kesmeye gittiklerini söyledi. Ben de sanıyorum ki gidecek kurbanını kesecek, orada fakir fukaraya dağıtacak, dönüp gelecek. Asıl keseyim buraya getiriyim diyorsa uyarayım buralarda sıkıntı çekebilirler. Yarın öbür gün bize ulaşırlar. Bizim kapımız herkese açık. Hani diyoruz ya esnafın kapısı herkese açık. Bu tür riskli işlere girmemelerini öneririm. İster burada kessin, ister orada kessin, Kızılay'a vekalet versin. Kestiğim eti buraya getireyim gibi bir fiil, bizim tölere edebileceğimiz bir şey değildir. Görmezsek bilmem ama arkadaşlarımızın da uyanık olduğunu düşünüyorum. Gümrükçü uyanıktır, cindir, görür, anlar diye düşünüyorum. Vatandaşlarımızı uyarıyorum bayramlarını kutluyorum. Et getirmesinler, ben onu öneririm, orada yiyebildikleri kadar yesinler. Daha fazla yemek istiyorsa, daha fazla kalarak orada tüketsinler."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, kurban etlerinin buçdolabında saklandıktan sonra araçlara konularak 2-3 saatlik süreyle taşınmasının sağlıksız olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu, "Etin araba koşullarında transferinin çok sağlıklı olabileceği de yüzde 99 ihtimalle sağlıklı değil. Oradaki eti muhtemelen eti 2-3 gün sonra dolaptan alıp arabaya koyuyor. Dolaptan aldığı et en az 2-3 saat o koşullarda donmuşluğunu gideriyor. Sonra tekrar eve gidince yeniden dolaba koyuyor. Etin sağlığını da bozmuş oluyor. Yurt içinde taşınması sağlıklı değil. Kurban bayramı eti yemekten ziyade, paylaştırmak rutinde eti bulanmayanlara o ikramı yapmaktan geçer. Hiç kendisini de riske atacak, gümrüklerde kendisini sıkıntıya sokacak yollara da hiç tenezzül etmemeli” diye konuştu.

UYUŞTURUCU YAKALAYAN PERSONELE ÖDÜL

Toplantının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır kapılarında 717 ve 313 kilo uyuşturucu yakalayan 4 gümrük personeline ödül olarak başarı belgesi ile ipad bilgisayar hediye etti. Daha sonra gümrük yetkilileriyle basına kapalı olarak bir süre görüşen iki bakan Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi
ABD'li devden bomba altın tahmini! Rekor serisi sürüyor