Kabe yeni giysilerini giymeye hazırlanıyor

Hacı olma heyecanını yaşayan hacı adayları Arafat'a akın etmeye başlarken, Kabe'de de bayram hazırlıkları sürüyor. Hacılar, Arafat'ta Vakfe'ye girmek için yola çıkarken Kâbe örtüsünün değiştirilmesi çalışmaları da başladı.

GİRİŞ 13.10.2013 15:58 GÜNCELLEME 13.10.2013 17:53
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Osman Ateşli'nin haberi...

Kabe çalışanları bugün öğleden sonra Kabe'nin eski örtüsünü kaldırmaya Kabe'nin kapısından başladı. En yoğun işlemelerin bulunduğu Kabe kapısı örtüsünü kaldıran işçiler, altın kapıyı tamamen açığa çıkardı.

Daha sonra Kabe örtüsünün dört köşesinden aşağıya doğru dikişler ayırıldı. Kabe örtüsünün üzerindeki hat işlemelerinin yoğun olduğu kısımlar tek tek çıkarıldı.

Kabe, Arefe günü sabahı gülsuyu ve zemzemle yıkandıktan sonra yeni örtüsünü giyecek.
Kabe'nin dört duvarından aşağıya doğru sarkıtılan örtü görevliler tarafından titiz şekilde giydirilecek. Bir taraftan yeni örtü Kabe'ye giydirilirken bu kez altta kalan eski örtü yine titiz şekilde çıkartılarak müzede sergilenecek.

Kurban Bayramı arifesinde değiştirilecek olan Kabe örtüsü, Zilhicce ayının biri itibariyle tamamlanarak Kabe'nin baş imamı Abdurrahman Essudeysi'ye teslim edilmişti. 14 Ekim'de Kabe'ye giydirilecek yeni örtü 8 ayda bitirilirken, örtünün yapımında 120 kilogram saf altın kullanıldı. Kabe örtüsü, yaklaşık 2 ton ağırlığında... Tamamen el işçiliğiyle dokunan Kabe örtüsü, yaklaşık 6 milyon dolara mal olurken örtü için 746 kilogram hakiki ipek kumaş kullanıldı.

Gümüş ve altın ipliklerle işlenen, saf ipek olan ve siyaha boyanan Kabe örtüsü toplam 16 parçadan meydana geliyor.

Kabe örtüsünün üzerine "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah", "Allah Celle Celalühü", "Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim", "Ya Hannan, ya Mennan" ibareleri dokunuyor.

Kabe örtüsünün değiştirilmesi ile ilgili hazırlıkların devam ettiği sırada havadaki bir helikopterde tavaf yapıldığı iddia edildi.

osman.atesli@haber7.com

Mekke / Haber7

YORUMLAR 6
  • ARZU GÜNDÜZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Arafat ta vakfeye girilmez!. ihrama girilir, vakfe ye durulur
    Cevapla
  • Halit Harun Gemalmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların bütün zinetlerinden gösterişlerinden arındığı... Hz. İbrahim'in çağrısına uyduğu bir ortam.. İnsanların kıyafet olarak üstlerinde sadece 2 parça bez var. Böyle bütün dünyalıklarından arınmış insanlar topluluğu.. 100 yıllar evvel Efendimiz(s.a.v) ve sahabi efendilerimiz Kabe'yi putlardan arındırmak için savaşmışlardı Allah'ın yardımıyla bunu yaptılar. Eskiden Lat ve Uzzayı süsletiyordu müşriklere şeytan.. Bugünse Kabeyi putlarla dolduramıyorsan Kabeyi putlaştır hesabına getirmiş işi. Düşünün Arabistan Kralının ihtiyacını gördüğü Tuvalet bile altından. Adam orayıda altından yaptırmış Kabenin örtüsünü de.. Bu Kabeye çok değer verdiğini mi gösterir?
    Cevapla
  • Adem Cengiz Er 10 yıl önce Şikayet Et
    Kabe'nin üstüne üstüne gelen gökdelenler hüzün verici.. . Maalesef bu böyle. Bu gökdelenleri yapanlarda, yaptıranlarda bunun vebalini taşıyacaklar. Saygısızlığın bu kadarına da pes doğrusu..
    Cevapla
  • TARIK ÇELİK 10 yıl önce Şikayet Et
    Kabeye ne yapılsa azdır. Şatafat Kabeyi Muazzamaya en yakışandır. İslam dünyasında sıkıntı çekildiği doğrudur ancak göze batması gereken Kabenin örtüsü değil zengin Arap şeyhlerinin milyon dolarlık villaları arabaları halıları ve ziynetleridir.
    Cevapla
  • Sayginer 10 yıl önce Şikayet Et
    israf. tüm bu yapılanlar küllüyen israf. islama göre israf haramdır. haram olan bir eylem ile kâbeye örtü yapıyorlar. yazık. gerçek islam bu değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık