Bakan Yıldırım'ın unutamadığı o karikatür

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTTBank'ın kuruluşuyla ilgili yaşanan sıkıntıları anlatırken o günlerde medyada yer alan bir karitatürü anlatmadan geçemedi.

Bakan Yıldırım'ın unutamadığı o karikatür
Bakan Yıldırım'ın unutamadığı o karikatür
GİRİŞ 22.10.2013 13:35 GÜNCELLEME 22.10.2013 13:35

PTT Pul Müzesi açılış törenine katılan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından biri olan PTT'nin 173. yıl dönümünü kutladığını anımsatarak, "1,5 asırdan fazla. Demek ki bu tarihi geçmişe sahip önemli kuruluşumuz. Bu kadar sürede insanların mutluluklarını, üzüntülerini taşıdığı mektuplarla paylaşmanın ötesinde başka şeylerde yapıyor. Yaptığı şey nedir? 173 yıllık tarihi yaşatmak." diye konuştu.

Her pulun bir hikayesi olduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar PTT'nin özel günlere ait 4 bin 404 tane pul bastığını belirtti.

PTT Bank'ın kurulması için yapılan müracatın reddedilmesinin bir karikatürle dalga geçildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: "PTTBank için hazırlığı yapmışız, tabelaları açmışız, mosmor olduk. Bir gün sonra gazetenin birinde bir karikatür. Bizim bu binayı koymuş altına da bank resmi koymuş, PTTBank kuruldu diye bizle dalga geçiyor. Biz de aynı gün oluru çıkardık ve bu hizmeti başlattık. İyi ki de başlattık. O günlerde PTT'nin hali ne olacak, kapansın mı, satılsın mı zarar ediyor diye tartışılırken bugün ne hale geldi. Bugün geldiği nokta çok dikkat çekici. 225 kurum ile iş yapıyor. 311 kalem değişik işlem yapıyor ve 4 bin 516 noktada da vatandaşa hizmet ediyor. Bu işi yapan başka kuruluşlarda var onlar da yapıyor. PTT'nin yeni yapısı da buna uygun hale getirildi. AŞ'ye getirildi. Daha bağımsız kararlarını alacebilecek."

PTT'nin AŞ olmasıyla gerçek rekabet şartlarını yaşacağını dile getiren Yıldırım, PTT'nin yaptığı faaliyetler itibariyle 10 ilden para kazandığını, geriye kalan 71 ilde ise para kazanmadığı halde hizmet verdiğini söyledi.

Özel sektörün para kazandıkları yerde çalıştıklarını, zarar ettikleri yerde ise PTT aracılığıyla hizmet verdiklerine dikkati çeken Yıydırım, şunları kaydetti: "Bu çarpık yapıyı ortadan kaldırdık. Yeni yapılanmayla PTT'deki şirketlerin hepsi aynı şekilde çalışacak. Zarar eden yerler Hakkari, Iğdır, Batman, Erzincan buralara götürülen hizmetten doğan zararı evrensel hizmet fonundan karşılayacağız. Yani daha once Telekom sektöründe yaptığımız sistemi buraya da getirdik. BTK bünyesinde PTT düzenleme birimini dahil ettik, yasal yapıyı buna göre değiştirdik. PTT eğer bir kamu hizmeti yapacaksa bunun karşılığını mutlaka evrensel hizmet fonundan almış olacak. Başka kuruluş yapacaksa orada da yarışma yapılacak. Kim en iyi şartları veriyorsa ona o hizmeti yaptıracağız ve hizmetin açığını aradaki farkı o kuruluşa vermiş olacağız. Böylece hizmette zafiyet olmayacak, kalitede sıkıntı yaşanmayacak. Aynı zamanda da bütün piyasada bu hizmeti gören kuruluşlar aynı şartları taşımış olacak. Bu yüzden PTT'yi AŞ yaptık."

PTT'nin AŞ olma sürecinde çok fazla eleştiri geldiğini anımsatan Yıldırım, "Bunların hepsinin böyle olmadığını kanun görüşmelerinde de dile getirdik. Bugün de böyle olmadığı çok iyi anlaşılıyor. Bugün PTT belki 4 bine yakın yeni eleman alacak. Yeni istihdam alanı oluşturacak ve faaliyetlerini güçlendirerek devam edecek." dedi.

PTT'nin hizmetleri hakkında bilgi veren Yıldırım, mektubun nostaljiye, PTT işinin network yönetimine dönüştüğünü kaydetti.

"İSTANBUL'UN TARİHİ YENİDEN YAZILDI"

Marmaray Projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, projenin 29 Ekim'de hayata geçirilmesiyle İstanbul'un toplu ulaşımına ciddi rahatlama getirecek önemli bir proje olduğunu söyledi. İki kıtayı denizin 60 metre altından birleştirecek dünyadaki tek proje olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bir mühendislik harikası. Bu milletin 150 yıllık hayalidir. Sultan Abdülmecit'ten günümüze kadar hayal edilmiş projedir. Hayalleri gerçek eden AK Parti iktidarı, bu hayali de gerçeğe dönüştürüyor." ifadelerini kullandı.

Marmaray Projesi çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 bin tarihi eser ile 13 batık geminin çıktığını dile getiren Yıldırım, İstanbul'un tarihinin yeniden yazıldığını, çıkarılan tarihi eserlerin gençlere geçmişi göstermek için sergileneceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından PTT Genel Müdürü Osman Tural, Bakan Yıldırım'a ilk kez bu yıl basılan üçgen pul hediye etti. Yıldırım, daha sonra açılışını yaptığı müzeyi gezdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor