Üniversite mezunlarına askerlik şoku!

Askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşürülmesinin ardından, yapılacak olan erken terhislerin ayrıntıları netleşti..

Üniversite mezunlarına askerlik şoku!
Üniversite mezunlarına askerlik şoku!
GİRİŞ 23.10.2013 08:18 GÜNCELLEME 23.10.2013 17:49
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Hükümetin Genelkurmay'ın teklifini benimsememesi 1992/4 tertip erlere yaradı. Kasım 2012'de silah altına alınan 1992/4 tertip erler yılbaşında erken tezkere alacak.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA KÖTÜ HABER
"Erteleme" talebi "yüksek lisans" ve "doktora" gibi gerekçelerle özellikle üniversite mezunlarından geliyor. Askerliğini "kısa dönem er" olarak yapmayı planlayanların "erteleme" taleplerinin gelecek dönemde çok fazla kabul görmeyeceği belirtiliyor.

Askerlik süresinin kısaltılması uygulaması içinGenelkurmay Başkanlığı'nın "1 Mart'ta başlasın" önerisine karşın hükümetin "1 Ocak" tarihini açıklaması en çok 1992/4 tertip erleri sevindirdi. Kasım 2012'de silah altına alınan 1992/4 tertip erler, yılbaşında erken teskere alacak. Genelkurmay'ın teklifi kabul görseydi, bu tertipteki 70 binin üzerinde asker Mart'a kadar 15 ayı tamamlayacaktı.

Hükümetin 12 ay askerlik için "1 Ocak" tarihini açıklamasının ardından gözler, yeni düzenlemeden kaçıncı tertip, ne kadar askerin yararlanabileceğine çevrildi. Askerlerin silah altına alındıkları tarihler ve kullandıkları izin süreleri birbirlerinden farklı olduğundan, kesin sayı verilemiyor ancak yapılan hesaplamalar, ilk etapta yılbaşı günü 70 binin üzerinde askerin terhis olacağını ortaya koyuyor. Gelecek yıl boyunca erken terhis olacak askerlerin toplam sayısı ise 290 bine ulaşacak.
 
ASKERLİĞİ ERTELEMEK ZORLAŞACAK
Yürürlükteki mevzuata göre; 20 yaşından gün alan her erkek askerlik çağına giriyor ve 20 yaşını tamamlamasıyla birlikte silah altına alınıyor. Eğitimini sürdürenler, yurtdışında çalışanlar, sağlık sorunları olanlar ile milli sporcular ise gerekli koşulları sağlamaları halinde askerlik görevini yasada öngörülen farklı sürelerde erteleyebiliyor.

Askerlik süresinin 15 aydan 12 aya indirilmesiyle birlikte, her celp döneminde silah altına alınan yükümlü sayısının artırılması zorunlu hale gelecek. Çünkü 15 aylık askerlik uygulamasında 5 celp döneminden asker vatani hizmetini yaparken, 12 aylık uygulamada 4 celpten asker silah altında olacak.

Her celp döneminde silah altına alınacak asker sayısının 70-80 bin aralığından 85-100 bin çıkarılması planlanıyor. Bu, askerlik hizmetini erteleyen yükümlülerin sayısının azaltılması anlamına geliyor. Bu durumda, ‘erteleme' kararı almak için başvuran yükümlülerin durumları daha ayrıntılı olarak değerlendirilecek ve keyfi erteleme taleplerine olumlu yanıt verilmeyecek.

TERTİPLERİN TEZKERE TAKVİMİ
TSK'da her yıl şubat, mayıs, ağustos ve kasım celplerinde 4 tertip asker silah altına alınıyor. Her dönem 70-80 bin asker vatani hizmete başlıyor. Toplam yükümlü asker sayısı bugün itibariyle 380 bin. Halen silah altında bulunan 5 tertip ile kasımda askere gidecek sıradaki tertibin yeni uygulamadan yararlanma durumları şöyle:

1992/3 Tertip Erler: Ağustos 2012'de silah altına alındılar. Uygulama yürürlüğe girmeden tamamı 15 aylık süreyi tamamlayacak. Erken terhisten faydalanamayacaklar.

1992/4 Tertip Erler: Kasım 2012'de silah altına alındılar. Normalde 15 aylık süreyi şubat 2014'te doldurmaya başlayacaklardı. Uygulama 1 ocak olunca yılbaşında terhisler başlayacak.

1993/1 Tertip Erler: Şubat 2013'te silah altına alındılar. Normalde 15 aylık süreyi mayıs 2014'te doldurmaya başlayacaklardı. Şubat ayında terhisler başlayacak.

1993/2 Tertip Erler: Mayıs 2013'te silah altına alındılar. Normalde 15 aylık süreyi Ağustos 2014'te doldurmaya başlayacaklardı. Erken terhisleri mayısta başlayacak.

1993/3 Tertip Erler: Ağustos 2013'te silah altına alındılar. Normalde 15 aylık süreyi kasım 2014'te doldurmaya başlayacaklardı. Erken terhisleri ağustos'ta başlayacak.

1993/4 Tertip Erler: Önümüzdeki ay silah altına alınacaklar. Terhis tarihleri Şubat 2015 yerine Kasım 2014 olacak.

YORUMLAR 12
  • tayfun aksu 10 yıl önce Şikayet Et
    bi an önce askere gitmek istiyorum. ön lisans mezunuyum askere gitmek istiyorum tecilimi bozdurdum bir buçuk ay önce fakat ne zaman gideceğim belli olmadı erken gitmek için dilekçe de verdim ama hala sonuç yok askerlik düştüğü için erken gidermiyim ve ya erken ggitmek için ne yapabilirim başka
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 10 yıl önce Şikayet Et
    cart curt edenlere !!. zamanında gideydiniz.. askerden kaçacağınıza.. yok işim var, yok devlet bana ne verdi ki.. yok kira mı öder mi yok taksitimi yatırır mı.. gidin kumda oynayın.. 18 ay diye kaçtınız.. 15 ay oldu gitmediniz.. 12 ay oldu bahaneniz çok.. 3 ay olacakda tatile mi gideceniz, mayonuzla şortunuzla gidersiniz.. millet 20 ay yaptı.. dedeniz 2 sene yaptı utanmıyonuz dimi bunları yazıp burlarda ahkam kesmeye.. gidin cehennemin dibine??
    Cevapla
  • Ahmet S. SARI 10 yıl önce Şikayet Et
    bizde üniversite okuduk... üstüne birde yüksek lisans yaptık. bizde evlendik. ama paşalar gibi gönüllü olarak komandoda gittik askerliğimizi adam gibi yaptık. eşinizin arkasına sığınıp askerlik görevinden kaçmayın. ve bununla ilgili sadece kendinizi inandırabileceğiniz naralar atmayın. askerlik yapacağını bilmiyor muydun evlenirken de burada mağdur edebiyatı yapıyorsun. askerlik bir vatan borcudur keyfiyet işi değil. eminim askerlikten kaçmak için çaba gösterenlerin çoğu da internette vatan millet sakarya edebiyatı yapanlardır....
    Cevapla
  • atillaemir 10 yıl önce Şikayet Et
    hüseyin sarı' ya. adamlık ne okumakla ne askerlikle olur koçum, bir bedel ödemek gerekirse dinimiz vatanımız uğruna canımızı veririz elbette, ama dandirik, dündürük işlere aylarımızı yıllarımızı vermenin ne manası var, soğukta tir tir titreyen adama gerek yok günümüzde adamın masa başında kafa yorup yaptığı bir mermiyle senin binlerce cengaverini yok ediyorlar, UYURSAN ÖLÜRSÜN...
    Cevapla
  • sami sami 10 yıl önce Şikayet Et
    Adam olmak askerlikle olmaz. biz zaten adamız gitmemize gerekte yok şuan. Gidilmesi gereken zamanda herkesten önce koşar gideriz. ama adam olmak için kendini adam gibi görmeyenler gidebilir. Herkes kendisindeki eksikliği dile getirir hüseyin sarı. Ayrıca gidenler askerlik mi yapıyor sanki, küfür yiyor, dayak diyor, komutanların ayak işini görüyor. BU mudur vatan görevi bir açıklasın bi bakım Şuan kaç asker asil vazifesi olan askerliği yapıyor. Burda iki yorum yaptık diye nerdeyse vatan haini ilan edeceksiniz edep yahu. Herkesin kendisine göre bir hesabı kitabı var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü