Lice olayları Başbuğ'la yeniden mercek altında

Tuğgeneral Aydın'ın karargah içinden sıkılan kurşunla şehit olduğu Lice olayları yeniden mercek altında. Aydın'a “Çatışma var Lice'ye git” emrini veren isim İlker Başbuğ çıktı.

Lice olayları Başbuğ'la yeniden mercek altında
Lice olayları Başbuğ'la yeniden mercek altında
GİRİŞ 24.10.2013 03:22 GÜNCELLEME 24.10.2013 03:29
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesiyle ilgili ortaya çıkan yeni deliller ve savcılığın zaman aşımını durduran hamlesi gözleri bir kez daha 1993'deki karanlık Lice olaylarına çevirdi. Savcılık, Lice olaylarını Tuğg. Aydın suikasti penceresinden incelemeye alırken, Bahtiyar Aydın'ın Lice'de bulunma gerekçeleri üzerine de yoğunlaştı.

'GİT' EMRİNİ BAŞBUĞ VERDİ

Star'da yer alan habere göre; Suikastin gerçekleştiği dönemde Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı, yardımcısı ise Tümgeneral İlker Başbuğ'du. Tuğg. Bahtiyar Aydın ise Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı'ydı. İddiaya göre 22 Ekim 1993 günü Tümgeneral Başbuğ, tarafından Tuğgeneral Aydın'a "Lice'ye git" emri verildi.

Aydın bu emre itaat ederek Lice'ye gitti. Ancak görgü tanıklarına göre Aydın'ı taşıyan helikopter Lice'ye indiğinde olay yoktu. Söylendiği gibi çatışma olması durumunda Tuğgeneral rütbesindeki bir komutanın kurşuna dayanıksız UH-1 tipi genel maksat helikopteriyle gelmeyeceği ve açık alanda bulunmayacağı ifade ediliyor.

İLK GİDEN BAŞBUĞ VE KUNDAKÇI

Aydın vurulduğunda Lice Jandarma Bölük Komutanlığı'nın ön tarafında araç dışında açık alanda emir subayıyla sohbet halindeydi. Ne bir mevzide, ne bir zırhlı araç içerisinde değildi. Çatışma iddialarının sanal olduğunu destekleyen en önemli durum buydu.

Aydın'ın vurulduğu haberi TSK'da deprem etkisi yaptı. Suikast kamuoyuna duyulmadan askeri bir helikopter Lice Jandarma Bölük Komutanlığı'nın bahçesine indi. Helikopterdeki iki general Hasan Kundakçı ve İlker Başbuğ'du.

TUTANAK YAZILIRKEN ORADAYDI

İki general Aydın'ın vurulmasıyla ilgili ilk bilgi ve tutanakların hazırlandığı süreçte bizzat oradaydılar. Tutanaklarda Aydın'ın vurulma biçimi, açısı gibi ayrıntılardan ateş yönünü tespite yarayacak bilgiler yeralmıyor, Lice halkı sorumlu tutuluyordu. Lice olayları 2008'de tekrar gündeme geldiğinde Genelkurmay Başkanı Başbuğ'du ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğg. Metin Gürak'a Aydın'ın teröristlerce açılan ateş sonucu şehit oylduğu açıklaması yaptırmıştı.

'BAHTİYAR PAŞAYI BİZZAT UĞURLADIM'

19 Temmuz 2010 Tarihli Aksiyon Dergisi'ne konuşan Bahtiyar Aydın'ın eşi Şahin Aydın Lice konusunu bizzat İlker Başbuğ ile konuştuğunu, Başbuğ'un kendisine, "Bahtiyar Aydın'ı bizzat kendim uğurladım Lice'ye. TSK'yı yıpratmak için bu iddialar ortaya atılıyor" dediğini aktarmıştı.

KARAKOLDAKİ 55 YARALI KİM? KAYITLARI NEREDE?

İlker Başbuğ'la ilgili bu durum, Bahtiyar Aydın'ı görevlendirmesi ve Lice olaylarının sanal olduğu yıllardır özellikle Genelkurmay içinde çokça tartışıldı. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı olayı "Güney Doğuda Unutulmayanlar" ismiyle kitap yaptı. Kitapta, İlker Başbuğ ve kendisini taşıyan helikopterin yoğun ateş ve "inmeyin" uyarılarına rağmen, Aydın'ın şehit edilmesinden sonra karakola indiğini, kendilerini bacağından yaralı bir subayın karşıladığını, içerde 55 yaralı ve hasta asker olduğunu yazdı.

Ancak çatışmanın günlerce sürdüğü, giriş çıkışların asker tarafından günlerce yasaklandığı Lice'de Kundakçı Paşa'nın sözünü ettiği ayağından yaralı subayın ismi, tedavi kaydı, 55 yaralı askerlerin isimleri sır olarak kaldı. Paşaları taşıyan ve ateş altında olduğu söylenen helikopterin hiç isabet almamış olması da bir diğer ilginç gelişmeydi. Bin 200 metreden Bahtiyar Aydın'ı başından vuranlar devasa helikopteri ıskalamıştı. Yaralı ve şehit isimlerini içeren tutanaklar hiçbir zaman ortaya çıkmadı. Savcılık şimdi, o tutanakların, Aydın'a 'Lice'ye git' emrinin verilme sebebinin peşinde. Soruşturma hem Aydın suikastini hem de Lice olayları aydınlanacak.

YORUMLAR 7
  • adem özdemir 10 yıl önce Şikayet Et
    BU DA MI BORU???????????????/. Karanlıklar aydınlatıldıkça, gerçekler su yüzüne çıkınca bakalım ergenekon savunucularının direnişi devam edecek mi????
    Cevapla
  • İlyas Denizci 10 yıl önce Şikayet Et
    evinizin bahçesinde lav silahı buldunuz ne yaparsınız ?. ateşlenmiş ise sobaya monte ederim ateşlenmemiş ise nato envanteridir yerine bırakırım zamanı gelince darbe için kullanılacaktır kaynak zeka : ilker başbuğ
    Cevapla
  • abdullah nezih kaleli 10 yıl önce Şikayet Et
    MAKAMIN GÜCÜ. sayın eski genelkurmaybaşkanımız , yaptığı basın toplantılarında makamının gücünü kullnarak soru sorulmasına izin vermiyor, sadece kendisinin hazırlattığı kunuşma metinlerini okuyordu, lav silahını küçümseyerek boru parçası demesi, soru sormaya kalkanları sert tavırlarla susturması suçluluk psikolojisinin bir başka yönüymüş demek ki
    Cevapla
  • Yasemin Ekşi 10 yıl önce Şikayet Et
    Seni küffarın başı seni.... Yatacak yerin yok.Hapishanede bulduğuna dua et.Bulup bulacağın bu olacak zaten.Allah kökünüzü kurutsun sizin.On yıllarca ne onu, tanzimattan beri bu milletin kanını emdiniz.Bu vatanla hesabı olanlarla iş tuttunuz.Allah sizi kahretsin demeyeyim de ne diyeyim...
    Cevapla
  • ÖMER HÜSEYİNOĞLU 10 yıl önce Şikayet Et
    YAZIK YAZIK. Birilerince kahraman ilan edilen,göklere çıkarılan İlker Başbuğ; bu kirli tezgahın bizzat içinde ise içinde bulunduğu cezaevi ebedi hayatına göre bir cennettir.Bu milletin orduya olan teveccühünü suiistimal ederek milleti tepelemeye kalkması yanında silah arkadaşlarına böyle bir tezgahın içinde olması milletin vicdanını sızlatır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da şiddetli deprem
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…