Kritik deniz üsleri 'Levent'lere emanet

İnsansız su üstü aracı Levent projesinde sona gelindi. Uzaktan kontrol edilen Leventler, gündüz ve gece kameraları yanı sıra makinalı tüfek ve uçaksavarlarla kritik üslerde güvenliği sağlayacak.

Kritik deniz üsleri 'Levent'lere emanet
Kritik deniz üsleri 'Levent'lere emanet
GİRİŞ 24.10.2013 08:43 GÜNCELLEME 24.10.2013 08:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii'nde yerli üretimdeki artış dikkat çekiyor. Aselsan tarafından geliştirilen ve Aksaz, Foça gibi önemli askeri üslerin güvenliğini sağlayacak insansız su üstü aracı Levent projesinde sona gelindi. İnsanlı ve insansız olarak kullanılabilen insansız su üstü aracıyla ilgili çalışmalar Gölcük Tersane Komutanlığı bünyesinde Aselsan Deniz Sistemleri Sistem Mühendisliği ve Sonar Sistemleri Gölcük Laboratuvarı'nda yürütülüyor.

MÜDAHALE SENARYOSU

Levent, insansız su üstü aracı, mayıs ayındaki Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) öncesinde test edildi. Deniz Kurdu 2013 Tatbikatı'nın seçkin gözlemciler günü kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları için özel bir gösteri icra edildi. Gösteride, liman ve üs koruma senaryosu kapsamında temsili olarak açık denizde notamlı alana izinsiz girmek isteyen bir bota müdahale senaryosu gerçekleştirildi. Levent üzerinde bulunan yönlendirilebilir kameralar ile uzaktan keşif sistemi test edildi. Bot, Leventler yardımıyla uyarıldı. Bot üzerindeki SARP silah sistemi ile atış yapılarak izinsiz giriş yapan botun alanı terk etmeye zorlanması canlandırıldı. Komuta Merkezi'nden yönlendirilen botun gösterisi başarılı bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın botun daha uzun menzillerden kumanda edilebilmesi ve daha uzak mesafelere gerçek zamanlı görüntü transferi yapabilme kabiliyetine sahip olması yönünde talepte bulunduğu öğrenildi.

5 MİL MENZİLDEN İNSANSIZ KONTROL

Araç, sa­de­ce li­man ve üs ko­ru­ma­sın­da de­ğil ge­mi­ye ko­nuş­lu ola­rak da kul­la­nı­la­cak. Risk­li koy­lar­da uzak­tan ku­man­da ile dev­ri­ye gezecek olan Le­vent­ler, fir­ka­teyn ve­ya kor­vet üze­rin­de de gö­rev ala­bi­le­cek. Or­ta­la­ma 5 mil olan VHF men­zi­lin­de kon­trol edi­le­bi­len in­san­sız su üs­tü ara­cı, is­te­nir­se in­san­lı ola­rak da kul­la­nı­la­bi­li­yor. Şiş­me bot üze­ri­ne ko­nuş­lan­dı­rı­lan araç­ta yön­len­di­ri­le­bi­lir gün­düz ve ge­ce gö­rüş ka­me­ra­la­rı da bu­lu­nu­yor. Uzak­tan ku­man­da edi­le­bi­len 7.62 mi­li­met­relik ma­ki­ne­li tü­fek ve­ya 12.7 mi­li­met­re uçak­sa­var da yer alı­yor.

FAN ATÖLYESİNDE YERLİ İHA MOTORU ÜRETTİ

Bursa'da endüstriyel fan üreten emekli Astsubay Fahri Dönmez, Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı motorunu üretti. 80 kilogram itme gücüne sahip motor, üniversitenin yaptığı İHA'ya monte edilecek.

Emekli Astsubay ve Uçak Teknisyeni Fahri Dönmez, Bursa'da endüstriyel fan üretimi atölyesinde, yerli uçak motoru üretti. Dönmez, makine mühendisi kızıyla birlikte hazırladığı motor projesi prototipini 2 yıl içinde üretti. Ardından endüstriyel üretime geçmesi için KOSGEB'den maddi destek almaya hak kazandı. 36 metrekarelik dükkanında 400 bin lira yatırımla Dönmez, İnsansız Hava Aracı'nda (İHA) kullanılan özel üretim paramotorlar üzerine yoğunlaşarak ilk yerli İHA motorunu hazırladı.

MÜSTEŞARLIK İNCELEDİ

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın işletmelerini inceleyerek beğendiğini söyleyen Dönmez, "İki silindirli motorumuzu
19 Mayıs Üniversitesi'yle protokolümüz çerçevesinde hazırladık. 6 metre kanat açıklığındaki uçak için yer testleri yaptık. Motoru deneyeceğiz" dedi.

İSTENEN İTME GÜCÜNÜ AŞTIK

Dönmez, insanları uçurabilen en basit motorlu hava aracı olan paramotordan 11 tane ürettiklerini söyledi. Motorlarla ilgili şu bilgileri verdi: "20 ve 36 beygirlik ip starterli ve elektrik marşlı iki motorumuz var. Daha güçlü modellerle serisini oluşturmaya çalışıyoruz. Avrupa'daki motor teknolojisiyle üretim yapıyoruz. Sadece seramik silindirleri yurtdışından alıyoruz. Bunları da yerli üretmek için çalışmalar sürdürülüyor. Başarırsak yüzde 100 yerli olacak." Motorların üretimini yapan Makine Mühendisi İsmail Avcı da İHA'ları uçuracak çift silindirli motorun itme gücünün 80 kilogram olduğunu kaydederek, 19 Mayıs Üniversitesi'nin 1 metre pervane ile 50 kiloluk itme gücü istediğini kendilerinin bunun üzerine çıktığını vurguladı.

YORUMLAR 1
  • alat asim 10 yıl önce Şikayet Et
    YETERKİ ESKİ SİSTEM ASKERİYE OLMASIN. Türkiye güven sağlar, kendini korur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!