Reyhanlı öncesi Esed'le 1 saat 45 dakika görüştü

Reyhanlı katliamını Esed'in akrabaları ile birlikte asıl planlayan kişi olan THKP-C Acilciler örgütü lideri Mihraç Ural randevu aldı. Saldırının organizatörlerinden Yusuf Nazik, Ocak ayının başlarında Beşar Esed'le görüştürüldü. Yaklaşık 4 ay sonra ise Reyhanlı saldırısı oldu.

Reyhanlı öncesi Esed'le 1 saat 45 dakika görüştü
Reyhanlı öncesi Esed'le 1 saat 45 dakika görüştü
GİRİŞ 26.10.2013 03:44 GÜNCELLEME 26.10.2013 03:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Reyhanlı'da 5'i çocuk 52 kişinin hayatını kaybettiği 130 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili iddianamede, saldırıyı planlayanlardan halen Suriye'de saklanan firari sanık Yusuf Nazik'in, Suriye istihbaratı El Muhaberat elemanlarınca Şam'da Beşar Esed'le 1 saat 45 dakika görüştürüldüğü ortaya çıktı. İddianamede yer alan bilgiye göre bu görüşmeden yaklaşık 4 ay sonra Nazik'in de içinde yer aldığı El Muhaberat bağlantılı kişiler Reyhanlı'da 11 Mayıs günü katliam yaptı.

URAL VE EL MUHABERAT PLANLADI

İkisi Suriyeli 30 sanıklı Reyhanlı saldırısı iddianamesinde, saldırının planlanması ve gerçekleştirilmesiyle ilgili çarpıcı ayrıntılara yer verildi. Saldırının firari sanıklardan THKP/C-Acilciler terör örgütü lideri Mihrac Ural tarafından organize edildiği anlatılan iddianamede, eylem planlamasının Mihraç Ural ve Suriye istihbaratı elemanı Ömer El Hatip ve kimliği tespit edilemeyen Suriye istihbaratı mensubu Hacı kod adlı kişilerce yapıldığı belirtildi.

İLK İRTİBAT 'KABAKÇI NAZİK'LE 

Mihraç Ural aracılığıyla, Suriye sınırında kaçakçılık yapan Yusuf Nazik ile irtibat kurulduğu belirtilen iddianamede, Suriye uyruklu Antakya ile Suriye arasında kaçakçılık yapan Ebu Cüneyt lakaplı Mohammad Dip Koralı'nın eylemi gerçekleştirecek kişilerin belirlenmesi ve organizesinde görev aldığı ifade edildi. Son olarak eylemin Türkiye ayağını yönetecek Nasır Eskiocak'la 2012 yılının son aylarında irtibata geçildiği belirtilirken, 2013 Ocak ayı başından itibaren Yusuf Nazik ve Yusuf Büyükkasım'ın yaklaşık 1 ay Suriye'de kalarak eylem talimatlarını aldıkları ifade edildi.

ESED'İN AKRABALARI İLE TOPLANTI

Nasır Eskiocak'ın daha sonra Mehmet Genç'i plana dahil ettiği, Eskiocak ve Genç'in Suriye'ye geçerek Mihraç Ural, Hacı lakaplı El Muhaberatçı ile birlikte El Muhaberat'ın Lazkiye'deki en üst yöneticisi ve Beşar Esed'in akrabası olan Hilal ve Semih Esad'la görüştükleri tespit edildi. Eylem planlamasının yapıldığı dönemde, firari sanık Yusuf Nazik'in, Mihraç Ural aracılığıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le görüştürüldüğü tespit edildi.

YUSUF NAZİK ESED'E GÖTÜRÜLDÜ

Yusuf Nazik'in, Yusuf Büyükkasım'ı 2 Ocak 2003 günü Yayladağı Gümrük Kapısandan Suriye'ye götürdüğü belirlenirken, iki sanığın burada El Muhaberat elemanları ve Mihraç Ural'la görüştükleri, buralardaki kampları gezdikleri belirlendi. El Muhaberat elamanlarıyla Nazik, Büyükkasım ve Mihraç Ural'ın bir arada oldukları sırada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esaed'le Yusuf Nazik'in görüşmeleri için Mihraç Ural'ın telefonla randevu istediği belirlenirken, bu telefon görüşmesinden 3-4 gün sonra saldırının planlamasında köprü görevi gören Yusuf Nazik'in Beşar Esed'le 1 saat 45 dakika görüştüğü belirlendi.

KATİLLER KONYA VE ANKARA'DA 2 KEZ KEŞİF YAPTI

Reyhanlı'yı vuran zanlıların bu saldırının ardından Konya ve Ankara'da da kanlı saldırılar gerçekleştirmek için bir değil 2 kez keşif yaptıkları, ilk keşifi Yusuf Nazik'in yaptığı belirlendi. Tutuklu şüpheli Nasır Eskiocak'ın itiraflarına yansıyan bilgilere göre, Reyhanlı patlamasından yaklaşık 1.5-2 ay kadar önce firari sanık Yusuf Nazik, Suriye'den gelerek Eskiocak'la birlikte önce Konya'ya gitti. Mevlana Camii ve Kule City alışveriş merkezinde keşif yatıktan sonra buradan Ankara'ya geçen Nazik ve Eskiocak, burada da Kocatepe Camii ve altındaki alışveriş merkezinde keşif yapıp fotoğraf çekti.

LAZKİYE TOPLANTI SONRASI

Aynı gün Ankara'dan Hatay'a dönen Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak, birkaç gün sonra Suriye'ye giderek burada Ebu Ali ve Hacı kod adlı El Muhaberat elemanlarıyla toplantı yapıp eylem talimatını aldı. Türkiye'ye dönen Eskiocak, Konya ve Ankara'da ikinci keşifi Ahmet Mansuroğlu ve ve Yusuf Büyükkasım'a 900 lira vererek yaptırdı. Patlamada kullanılan minibüsle Konya ve Ankara'ya giden iki isim ayrıntılı keşif yaptı. Ancak zanlılar Reyhanlı saldırısı sonrası yakalanınca El Muhaberat'ın Konya ve Ankara'yı vurma planı hayata geçirilemedi.

ESAD'IN ASKERLERİNİ KAÇIRIP, EL MUHABERAT'IN GÖZÜNE GİRDİLER

Reyhanlı saldırısını planlayan ve gerçekleştiren zanlıların, saldırıdan önce de Suriye için çalıştıkları ve sınırda sıkışan Suriye Ordusu askerlerini, Türkiye'ye kaçak yollarla sokarak daha sonra rejimin kontrolündeki bölgelere taşıdıkları belirlendi.

Mihraç Ural'la irtibatta olan Reyhanlı katilleri Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak'ın 2012 yılının son aylarında Suriye'deki muhaliflerin kontrolündeki bölgede savaşırken sıkışan yaklaşık 500-600 kişilik rejim askerinin Reyhanlı'nın karşısındaki Suriye topraklarından kaçak yollarla Reyhanlı kırsalına kaçırdıkları belirlendi.

Esad'ın askerlerini Harbiye, Antakya ve Samandağ'da sakladıkları belirlenen iki sanığın, bu kişileri daha sonra Yayladağı ve Samandağ'ın dağlık kesiminden kaçak yollarla Suriye'ye geçirildiği tespit edildi. Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak'ın bu konudaki çalışmalarının El Muhaberat'a güven sağladığı ve bombalı eylem için seçildikleri ifade ediliyor.

REYHANLI NEDEN HEDEF OLDU?

11 Mayıs 2013 günü gerçekleşen ve 52 kişinin hayatını kaybettiği hain saldırının nedeni şöyle özetlendi: Suriye'deki iç savaş sırasında Suriye rejimine bağlı güvenlik ve istibahrat birimleriyle birlikte hareket eden THKP-C Acilciler terör örgütü yöneticisi Mihraç Ural'ın savaştan kaçan Suriyeli muhaliflerin ülkemizde barınması, onlara sahip çıkılması sebebiyle ülkemizi hedef alan terör saldırısı planlandı. Bunun için Suriye rejimi kontrolündeki bölge ile Hatay arasında kaçakçılık yapan şahıslar kullanıldı.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 2
  • hüseyin 10 yıl önce Şikayet Et
    TAZMİNAT DAVALARI AÇILSIN,YETKİLİLER MAĞDURLARA YARDIMCI OLSUN.. Reyhanlıda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ve uğranılan maddi kayıplar için SURİYE VE BEŞER ESED hakkında tazminat davaları açılmalıdır.Bu konuda başta dışişleri,hukukçularımız mağdurların ailelerine yardımcı olmak mecburiyetindedir.Mademki bu katliamın arkasında bu devlet ve başı var,zaman kaybetmeden bu müracaat yapılmalıdır ve dava takibi yapılmalıdır.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    bu tutuklular cezayemiş veya yememiş umurumda değil !!!. Esedin saklandığı konakladığı yeri bulacan bir gece uçup tahrib edecen.! Aynı ABD veya israil gibi, yoksa korkuyormuyuz Esetten ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!