Görmez açıkladı, organ bağışı nakli caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, herkesin merak ettiği ve bir çok insanın kaygılı olduğu organ nakli konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Görmez açıkladı, organ bağışı nakli caiz mi?
Görmez açıkladı, organ bağışı nakli caiz mi?
GİRİŞ 04.11.2013 15:08 GÜNCELLEME 04.11.2013 15:30
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Dini, ilmi, tıbbi, hukuki şartlar yerine geldikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız candan cana giden en büyük sadakadır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, organ bağışı çağrısı yaptı.

Görmez, her şeyden önce tıp ilmi ve teknolojisinin ve genetik biliminin süratli gelişiminin sağladığı imkanlar ve organ bağışı yönündeki kamusal ve sivil bilinçlenme sayesinde organ naklinin, nerdeyse günlük hayatın tedavi yöntemlerinden biri haline geldiğini ifade etti.

İKİ TARAFINDA DA İNSAN VAR

Organ naklinin her iki tarafında da "insan" olduğunu anlatan Görmez, "İnsanın ise yaratıklar evreninin en saygın varlığı niteliği taşıması ve ebedi ahret hayatı için ölümden sonra tekrar dirilmeye dair iman, gelişmelerin sadece tıp ve hukuk değil, belki daha anlamlı bir boyutta din ve ahlak çerçevesinde ele alınmasını gerekli kılmıştır" diye konuştu.

CAİZ VE MEŞRU OLDUĞU SÖYLENEBİLİR

Görmez, canı korumanın İslam dinine göre beş temel gayeden en önemlisi olduğunun altını çizerek, "Dinin asli kaynakları yanında, organ naklinin ve bunu sağlamak üzere bağışının din ve ahlak bakımından sakınca taşımadığını gösteren bir başka dayanak da, o işlemin toplum vicdanında doğurduğu akistir. İnsan, fıtrat üzere yaratılmış, ortak akıl sayesinde yanlış ve yalan üzerinde birleşmeleri yargısının oluştuğu bir konunun caiz ve meşru olduğu söylenebilir" açıklamasında bulundu.

GAYRİMÜSLÜMLERİN ORGANLARINDAN YARARLANILABİLİR

Görmez, "İslam dini cinsi, milliyeti, rengi, dini, konumu ne olursa olsun her insana insan olarak bakmış ve eşit bir yaşama hakkı tanımıştır. İslam tedaviye önem vermiş, her insana tedavi olmada eşit haklar tanımış, bir insana hayat vermeyi bütün insanlığa hayat verme mesabesinde görmüştür. Buna göre, organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ile gayrimüslim arasında hiçbir fark yoktur. Bilhassa Anadolumuzda insanların takıldığı konulardan bir tanesi budur.

Gayrimüslim birinden Müslüman birine organ nakli yapılmasında İslam açısından hiçbir sakınca yoktur. Gayrimüslim birine organ bağışlamakta da herhangi bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Zira organların başkasına nakledilmesine izin vermek, İslam hukukunda vücut üzerinde gerçekleşen, candan cana bir sadakadır. Tasaddukta ise bağışı kabul edecek kimsenin Müslüman olması şartı aranmamıştır."

ORGAN NAKLİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Görmez, organ naklinin bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayarak, "İnsanı yaşatma ve hayatı koruma esas olunca, bunu temin eden son çare olarak organ nakli de düşünülecektir. Nitekim bunun tarihsel izlerine ve benzerlerine İslam dini geleneğinde çok erken dönemlerden itibaren rastlamak mümkündür. Organ nakli konusunu, bu ve benzeri veriler ışığında tartışan günümüz alimleri ve fetva kurulları, geneli itibarıyla fakat belli şartlar ve tedbirler çerçevesinde tedavi amaçlı nakil ve bağış işlemlerine onay vermektedirler" dedi.

Organ Bağışı Haftası'nda çağrıda bulunan Görmez, "Lütfen bütün hastane köşelerinde belki aylarca belki yıllarca gözyaşı içinde bekleyen anneler, babalar, yavrular ve şifa bekleyen hastalara imdat olun. Onlara hayat taşıyalım. Dini, ilmi, tıbbi, hukuki şartlar yerine geldikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız candan cana giden en büyük sadakadır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 24
  • Nasuh BİLEN 10 yıl önce Şikayet Et
    Ruh varken organ alınabiliyor. Ruhlu insan günlerce aylarca yıllarca kalabiliyor fakat ölünün yanında kokusundan bir gün bile durulamıyor.
    Cevapla
  • Hakikat 10 yıl önce Şikayet Et
    Kendi İçinde Uyum Prosedürleri Var. Organ naklinin dini yönü var dini olmayan yönleri var. Aynı tartışma yoga için de yapılmışdı. Diyanet yogayı islam dini içinde caiz bulmamış ama sportif faaliyetler ve diğer alanlarda kullanılması konusunda bir sıkıntı olmadığını ve karşı olmadıklarını bildirmişdi. İbadet olarak değil de bir öğreti olarak kabul edilip diğer alanlara aktarılmasına izin vermişdi.
    Cevapla
  • kartal 10 yıl önce Şikayet Et
    hocam "Dini, ilmi, tıbbi, hukuki şartlar yerine geldikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız candan cana giden en büyük sadakadır"demişsinde bu işin dini şartları ne onu dememişsin. sözleriniz epey muallakta kalmış.hani diyanet fetva makamı değilde en azından böyle açıklamalar yaptığınızda içi daha dolu sözler sarfetseniz iyi olmazmı.
    Cevapla
  • ahmed başcıl 10 yıl önce Şikayet Et
    tv önünde şans oyunlarına haram diyemeyip din işleri yüksek kuruluna havale edenin lafına itibar edilmemeli. ne şiş yansın ne kebap ,bu makama yakışmıyor, dik durabilmeli bu makam, duramıyorsa bu makama da gerek yok , bir açılımda bu makama yapılır nolcak, sunni açılımı da olsun
    Cevapla
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    ORGAN BAĞIŞI CAİZ OLSA BİLE SAKINCALARI VAR MEHMET HOCA.PARA İÇİN YAPMAYACAĞI OLMAYAN DR.LAR GARİBANLARIN ORGANINI ÖLÜM GERÇEKLEŞTİRMEDEN ZENGİNLERE AKTARIRLAR.. Organ bağışı konusunda fetva verecek derecede değilim.Ancak verilen organla günah işleyen insanın durumunu unutmamak gerekir.En önemlisi ise çıkmadık candan ümit kesilmez diye bir inanış vardır.Oysa organların çoğu biyolojik ölüm tam gerçekleşmeden,alacanlı alınması gerekiyormuş.para için her türlü yolu mübah gören çoğu dr.lar biyolojik olarak canlı garibanların organlarını zenginlere aktarırlar diye düşünüyorum.belikide gerçek gerçek ölüm organlarlar alındıktan sonra gerçekleşecek.Bu konu gözden geçirilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı