Şehidin naaşını dağda unutan üsteğmene hapis

Hakkari'nini Şemdinli ilçesi Habeşti Yaylası üst bölgesinde yol açma çalışması yaparken teröristlerin gece baskını sonucu şehit olan iş makinesi operatörü Jandarma Er Selman Özay'ın şehit olması dağda unutulmasıyla ilgili açılan dava sonuçlandı.

Şehidin naaşını dağda unutan üsteğmene hapis
Şehidin naaşını dağda unutan üsteğmene hapis
GİRİŞ 05.11.2013 15:02 GÜNCELLEME 05.11.2013 15:12

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, tim komutanları Piyade Üsteğmen Mehmet Mazı'yı "Bilinçli Taksirle Birden Fazla kişinin Ölümü ile Birlikte Birden Fazla Kişinin Yaralanmasına Sebep Olmak' suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Diğer sanık Jandarma İstikam Uzman Çavuş Avşar ise delil yetersizliğinden beraat etti.

27 Nisan 2010 tarihinde Piyade Üsteğmen Mehmet Mazı komutasındaki birlik, PKK'lı teröristlerin peşine düştü. Jandarma İstikam Uzman Çavuş Nazmi Avşar komutasındaki 21. Jandarma Sınır Tugay Savaş İstihkâm Bölüğü Komutanlığı'na ait istihkâm timi de askerlerin güvenli operasyon yapabilmeleri için yol açma çalışmaları gerçekleştirdi. Geceyi bin 825 rakımlı tepedeki kayalık zeminde kurulan çadırlarda geçiren askerlere akşam saatlerinde saldırı düzenleyen teröristler, uzman çavuş Erkan Ayas ile iş makinesi operatörü Jandarma Er Selman Özay'ı şehit etmiş, iki askeri de yaralamıştı. Yardıma gelen bölük, yaralı askerleri olay yerinden tahliye etmiş, şarapnel parçalarının isabet etmesiyle uyku tulumu içinde şehit olan Özay ise helikopterle hastaneye kaldırılan askerlerin arasında olduğu sanılarak olay yerinde unutulmuştu. Şehit Özay'ın dağda unutulduğu ise ertesi sabah yapılan kontrol sonucu fark edilmişti. Olay yerine giden askerler Selman Özay'ı uyku tulumu içinde vurularak şehit olmuş halde bulup cenazesini helikopterle birliğe getirmişti.

Şehit er Özay'ın dağda unutulması, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, olayla ilgili tim komutanları Üsteğmen Mehmet Mazı ve Uzman Çavuş Nazmi Avşar hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne açtıkları davada ortaya çıktı.

BABA DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMADI

Mahkeme devam ederken davaya müdahil olan şehit babası Rahim Özay, hukuk mücadelesinin peşini bırakmadı. Sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmezken, baba Özay, davayı sonuna kadar takip edip oğlunun şehit olmasında büyük ihmaller olduğunu savundu. Askerlerin şehit edilmesi ile ilgili yapılan idari tahkikat raporu, şehit babasını haklı çıkardı. Raporda "1825 rakımlı tepedeki emniyet faaliyetlerinde, 'tertiplenme hatası' yapıldığı belirtilerek, 'İstihkâm iş makinesi operatörlerinin emniyetli bölge dışında topluca ve mevzilerinin önünü kapatacak şekilde tertiplenmelerine müsamaha gösterildiği; Üsteğmen Mehmet Mazı'nın iş makinesi operatörlerinin mevzilerin önüne gözetleme ve ateş sahalarını kapatacak şekilde mevzilenmelerini engel olmaması nedeniyle görevini tam olarak yerine getirmediği; Uzman Çavuş Nazmi Avşar'ın ikaz edilmesine rağmen kendilerine gösterilen yer dışında nispeten daha emniyetsiz bir bölgede ısrar etmesi sonucu birliğin emniyetini tehlikeye düşürdüğü' belirtilmiştir." denildi.

17 Eylül'de neticeye bağlanan davada askeri mahkeme, sanık Üsteğmen Mehmet Mazı'yı "Bilinçli Taksirle Birden Fazla kişinin Ölümü ile Birlikte Birden Fazla Kişinin Yaralanmasına Sebep Olmak" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, yasal imkansız nedeniyle de paraya çevirmeye, ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi. "Görevi kötüye kullanmak" suçundan hakkında kamu davası açılan diğer sanık uzman çavuş Nazmi Avşar da suçu işlediğine dair inandırıcı delil elde edilememesi sebebiyle beraat etti.

MAHKEME İHMALİ TASDİKLEDİ

Davayı değerlendiren şehit babası Rahim Özay, Askeri Yargıtay'ın vereceği kararı beklediklerini söyledi. Gerekirse temyiz yoluna başvuracaklarını ifade eden baba Özay, "Biz en son 1 yıl sonra askeri mahkemeye dava açıldığını bize gelen davetiye ile öğrendik. Biz de Van Askeri Mahkemesi'ne giderek davaya müdahil olduk. Tabi çocuğumuzun dosyasını alıp inceledik. Baktığımızda verilen ifade tutanaklarında çelişkili ifadeler olduğunu gördük. Çocuğumuzun şehit olduğu yerde unutulduğundan da tutanak ifadeleriyle bilgimiz oldu. Bu şehit ailesi olarak bizi daha çok yıktı. Bununla birlikte bu dosyanın peşine daha çok düşülmesi gerektiğine inandık. Bundan dolayı da mahkemede gerekli şeyleri mahkeme başkanına anlattık. Mahkeme neticede olayın gerçekte ihmal neticesinde kaynaklandığını tasdiklenmiş oldu. Aynı zamanda bu davaya benzer bir karar verilmediği için bizim davamız emsal teşkildecek." dedi.

"CEZA YETERLİ DEĞİL"

Üsteğmen Mehmet Mazı'ya verilen cezayı yeterli bulmayan şehit babası Özay, "Bu karar yeterli değil. Nihayetinde iki şehit iki de yaralı verdik. Bu ihmalin neticesinde verilen ceza yeterli mi bizde değil. Bunu yeterli görmüyoruz. Başka anne babalarının canı yanmaması için, daha dikkatli olunması için yeterli miktarda ceza verilebilirdi. Kararı okuduk. Biz de avukatlarımızla görüşeceğiz. Ne yapıp yapamayacağımızı tartışacağız. Gerekirse temyiz yoluna gideceğiz. Askeri Yargıtay ne karar verir onların takdiri. Ne yapacağımızı şuan bilemiyoruz. Olayda Selman operasyon bölgesinde şehit olsaydı biz bu işin peşinde hiç durmazdık. Çocuğumuz teröristlerle çarpışarak şehit oldu derdik. Ama bizim çocuğumuz öyle şehit olmadı. Çocuğumuz jandarma istikam eriydi. Orada operatör olarak yol açma işleriyle uğraşıyordu. Burada birliğin Selman'ı doğru düzgün korumamasından kaynaklanan bir görev ihmali var. Bundan dolayı şehit oldu. Biz de bu ihmali yapanların hak ettiği cezaya çarptırılmasının peşindeyiz. Bunun için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.

KOMUTANDAN MAZI'YA ŞERİT ROZET ÖDÜLÜ

Şehit askerlerin defnedilmek üzere memleketlerine gönderilmesinden sonra Sanık Üsteğmen Mehmet Mazı, dönemin Asayiş Kolordu Komutanı tarafından tebrik edilerek şerit rozet ile ödüllendirilmişti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti