Açık öğretim kitabındaki oruç skandalına özür

İlahiyat 2. sınıf öğrencilerinin hazırlandığı ilahiyat kitabında yer alan bir bölüm tartışmalara neden oldu. Kitapta 'Kadınların özel hallerinde oruç tutabileceği' bölümünde İslam fıkıhına aykırı bilgiler yer aldı. Haberimizin üzerine yayınevinden düzeltme yayınladı ve özür dilendi.

Açık öğretim kitabındaki oruç skandalına özür
Açık öğretim kitabındaki oruç skandalına özür
GİRİŞ 13.11.2013 10:08 GÜNCELLEME 13.11.2013 15:55
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Emrah Yeşilduman'ın haberi...

Açık öğretim öğrencilerinin ders çalışmak için edindikleri Murat Yayınları 2. Sınıf 3. Yarıyıl İlahiyat kitabında yer alan 'kadınların özel hallerinde oruç tutması' bölümünde yer alan bilgi tartışmalara neden oldu.

'KADINLAR ÖZEL HALLERİNDE ORUÇ TUTABİLİR'

Murat Yayınları açık öğretim ilahiyat fakültesi 2. sınıf 3. yarıyıl kitabında "Kadınların özel hallerinde oruç tutması: Fıkıh tarih içerisinde kadınların bu durumlarında oruç tutabileceklerine dair bir tartışma yoktur. Kadınların bu hallerinin oluşturduğu fizyolojik rahatsızlığı oruç tutmamaları için bir ruhsat oluşturduğunu söylemenin rasyonel dayanağı olamaz. Hz. Peygamber'in hadisinden hareketle hiçbir fakih bu durumda olan kadınların oruç tutmayabileceğini söylememiştir." Bilgisine yer verildi.

Kitapta yer alan bu bilgi İslam'da kadınların özel hallerinde oruç tutamaz ve namaz kılamaz emirlerine ters düştüğü ifade edilirken konu ile ilgili hadisler ve fıkıh alimlerinin görüşleri şöyle:

Türkiye'de fıkıh dendiğinde akla ilk gelen isimlerden Hayrettin Karaman, kendisine bu konu ile alakalı yöneltilen soruya 'kadınlar özel hallerinde namaz kılamazlar ve oruç tutamazlar' demiştir.

Semerkand Yayınları'ndan Kadın ve Aile İlmihali kitabında yer alan bölümde ise şöyle anlatılmıştır: "Hayız halindeyken oruç tutmak haramdır. Lohusalık da böyledir. Bu durumda tutulmayan oruçlar gününe gün kaza edilir. Bu kazanın peş peşe olması gerekmez. Hz. Peygamber (s.a.v.) "Adet halinde hanımlar namaz kılmaz, oruç tutmazlar" buyurmuştur. (Buhari, Hayız, 7.)"

KADINLARIN ÖZEL HALLERİNDE ORUÇ TUTMASI HARAMDIR

Alo Fetva hattından edindiğimiz bilgiye göre de kadınların özel hallerinde oruç tutmaları haramdır. İslam tarihi boyunca böyle bir tartışma olmamıştır ancak son zamanlarda yeni iddialar ortaya atılmıştır. Alo Fetva hattı bu durumun Hz. Aişe'den gelen hadis ile açıklandığını belirtti. İşte o hadis...

Hayız-nifas hâlindeki kadınlara, namaz kılmak gibi oruç tutmak da haramdır. Ancak namazdan farklı olarak, tutamadıkları günleri, temizlendikten sonra kaza etmeleri gerekmektedir. Çünkü, oruç, namaz gibi devamlı olmayıp senede bir ay olduğundan, kadınların tutamadıkları birkaç günlük oruç borçlarını sonradan kaza etmeleri, onlara pek fazla bir zahmet ve meşakkat yüklemez. Bu bakımdan namaz borçları afvedildiği halde, oruç borcu baki kalmış, sonradan kazası istenmiştir. Âişe validemiz bu hususta şöyle buyurmuşlardır:

"Bize hayız ve nifas hâlleri geldiğinde, Hz. Resûlüllah (asm) tutmadığımız oruçlarımızı kazâ etmemizi emir buyururlardı. Kılmadığımız namazların ise kaza edilmesini emretmezlerdi." (bk. Neylü'l-Evtar, 1, 279-280; Sübülü's-Selam, 1, 105)

YAYIN EVİNDEN DÜZELTME VE ÖZÜR

İlahiyat 2. sınıf 3. Yarıyıl Kitabı 291. sayfasında geçen ifadelerde "kadınların özel hallerinde de oruç tutabileceklerine" dair bir algılama oluşmuştur. Esasen ilgili kitapta yer alan paragraf "Fıkıh tarih içerisinde kadınların bu durumlarında oruç tutabileceklerine dair bir tartışma yoktur." ifadesi ile başlamış ve bu durumda olan kadınların aslında oruç tutamayacakları kesin bir şekilde ifade edilmiştir.

Ancak sonraki cümle, yanlışlıkla, bu konudaki farklı fikirlerle devam etmiş ve fakat bu fikirlerin tartışmalı bir konu olduğu sehven belirtilmemiştir. Bir başka ifade ile bu durumda olan kadınların oruç tutup tutmayacaklarına dair son dönemdeki bir tartışmaya dikkat çekmek isterken, "Kadınların bu hallerinin oluşturduğu fizyolojik rahatsızlığı oruç tutmamaları için bir ruhsat oluşturduğunu söylemenin rasyonel dayanağı olamaz. Hz. Peygamber'in hadisinden hareketle hiçbir fakih bu durumda olan kadınların oruç tutmayabileceğini söylememiştir." ifadesi yanlışlıkla kesin bir hüküm gibi kitapta yer almıştır.

İlgili paragraf şu şekilde düzeltilmiştir.

Kadınların Özel Hallerinde Oruç Tutması: Fıkıh tarihi içerisinde kadınların bu durumlarında oruç tutabileceklerine dair bir tartışma yoktur. Hemen hemen güncel fıkhî tartışması yapılan her konu hakkında klasik dönemden birbirinden farklı görüşler ve bunların savunucuları bulunurken, kadınların bu hallerinde oruç tutabileceklerine dair bir içtihada ve bunu savunan bir müçtehide rastlamak imkânsız gibidir. Örneğin Hanefî, Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezheplerinde kadınların özel hallerinde oruç tutmalarının haram olduğu görüşü benimsenmiştir. Buna rağmen günümüzde bazı yazarlar birtakım gerekçelerle bu şekilde oruç tutulabileceğini savunmaktadır.

Böyle bir konuda sehven yapılan hatadan dolayı öğrencilerimizden ve kamuoyundan özür dileriz...

Murat Yayınları
Yönetim Kurulu

 emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7.COM
YORUMLAR 27
  • kani irfan özcan 10 yıl önce Şikayet Et
    MUSTAFA KULLELİLER e kısa cevap. Mustafa kardeş, sen namazın kılınışını Kur’an da neden arıyorsun Hz Adem Namaz kılmadı mı? Kur’an mı vardı ozam? Hz İbrahim ve diğer peygamberler namaz kılmadı mı? Kur’an mı vardı o zaman ? İbadet ler Hz Adem ile başlamıştır… Her Peygamberin gelişiylede YENİDEN UNUTULAN İBADET YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ HATIRLATILMIŞTIR… Yani Kur’an da “Ey Muhammed Rabbin için Namaz kıl” denilmekte yani BİLİNEN BİR ŞEYİ YAPMASI istenmektedir… Bu gün bir çok namaz kılmıyor… Ama Namazın ne olduğunu biliyor.. O zamanda öyle idi …”Namaz” bir ibadettir ve Hz Muhammedden öncede kılınmakta idi… Sen önce bunu araştırmalısın…
    Cevapla
  • kani irfan özcan 10 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞ Bİ ŞEY YOK (mesaj 2 ) . ONUÇ: Oruç tutamayacak kişiler bellidir HASTA ve YOLCU... bunların dışında herkes oruç tutmalıdır. Kadının bu durumu HASTALIK değil ELEM verici bir durumdur. Hastalık seviyesine ulaşmış ise HASTA grubuna girer tutmaz ama tuarsa DAHA HAYIRLIDIR..
    Cevapla
  • dadas25 10 yıl önce Şikayet Et
    yeni seneryo ortaya konulmuş görünüyor... ülkemizde huzurun kaçması için birlik beraberliyimizi yıkmak için kardeş kavgası olması için müçadele edenler..yeni seneryoları din üzerinden nifak serpmek çatışma ortamı oluşturmaya başlamış görunuyorlar .. bu yapılan kasıtlı yayın kasıtlıdır..sivil toplum örgütlerindede yakın bir zamanda bu tür gerilimli söylemler yazılar broşürler göreceğiz... yanlız bu nifakcıların unuttukları sanırım bir gercek var kuran ve islam dini kıyamet kopana kadar yüçe rabbimin koruması altındadır .. biz günahkaların kuranın korunmasına ihtiyacıda yokdur.. bazı yorumlarda okuyupda üzüldüyüm konuların başında bu yayını yapan hatasını kabul ediyor ama kasıtlı yorumlar art niyetli yorumlar ve diyanetin cevabı karşısında yapılan nifakın dogru oldugunu savunanlar kimlerin agzından yorum yapıyor..
    Cevapla
  • Erdinç Çakıroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    :) Ne demeli :). Hayızlı kadının oruç tutmasına neye dayanarak "haram" deniliyor? Gece tırnak kesmek ne kadar haramsa bu da haramdır:)
    Cevapla
  • İsmetullah üler 10 yıl önce Şikayet Et
    Gençleri Zehirleyemezler. Kuran dan Hz.Peygamberin nasıl anladığını ve telkinatını esas almak lazım.Kur'an bir anayasadır,Hzreti peygamberin uygulamalarına ve sahabe ve ulemanın te'villerine bakmak lazım.Konu fıkıf olunca mutlaka fakihlerin görüşlerine bakmak lazım.Bu mesele sarih olduğu halde bir takım kötü niyetliler yanıltıcı bilgi vererek tertemiz gençleri zehirlemeye çalışıyor.Ama hamd olsun gençliğimiz uyanık ve şuurlu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı