'Alevi misiniz, Sünni misiniz?' anketi açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TÜİK'e yaptırılan anket ile ilgili sorulara cevap verdi.

'Alevi misiniz, Sünni misiniz?' anketi açıklaması
'Alevi misiniz, Sünni misiniz?' anketi açıklaması
GİRİŞ 29.11.2013 13:16 GÜNCELLEME 29.11.2013 14:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde düzenlenen 6. Dini Yayınlar Kongresi'ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

SORULARIN HEDEFİ, DİN İLE İLGİLİ DOĞRU VE YANLIŞLARI BELİRLEMEK

Görmez'e, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) yaptırılan ve "Hangi dine mensupsunuz?, "Kendinizi hangi mezhebe ait hissediyorsunuz?", "Alevi misiniz, Sünni misiniz?", "Sarhoş olmayacak kadar içki içmek günah mıdır?", "Sizce köpek giren eve melek girer mi?", "Misafirlikte kadınlar ve erkekler aynı mı oturursunuz?" gibi sorulardan oluşan anket hatırlatılarak, böyle bir anketin neden yapıldığı soruldu.

Mehmet Görmez, ankete ilişkin şunları söyledi: "Bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Anayasal bir kuruluş olarak topumu din konusunda aydınlatmakla yükümkü olan bir kurumdur. Bilimsel verilere dayanarak, çalışmalarını yürütememiş olması bir eksiklik olmuştur. Dolayısıyla dünya çapında din hizmeti sunan, toplumun dini hayatına hizmet eden bir kurumun, toplumu din konusunda aydınlatmakla yükümlü olan bir kurumun toplumun içerisinde dini hayatla ilgili ne tür sorunlar yaşanıyor, ne tür doğru ya da yanlış düşünceler var, bunları bilmeden vaazları, hutbeleri, eğitim hizmetlerini tanzim etmesi mümkün değil. Herkes çok iyi bilir ki, bütün dünyada bunlar bilimsel çalışmalardır. Ve bu bilimsel çalışmalar asla insanları tasnif etmek, bölmek, tespit etmek için yapılmaz. Bütün bu bilimsel araştırmalar, bilimsel veriler oluşturarak, o bilimsel veriler doğrultusunda kendi hizmetlerini tanzim etmek için yapılır. Bunun kadar tabii bir şey yoktur diye düşünüyorum. Biz sadece, toplumun din ile ilgili doğru algılarını ve bilgilerini bilmekle yükümlü değiliz. Eğer yanlış bir algı, yorum, anlayış varsa, bizim onları da bilmemiz lazım. Dolayısıyla bütün o sorular, hatta çok daha saçma sorular olabilir, ancak bu soruların her birisinin hedefi, toplumda din ile ilgili doğru, yanlış yorumlar var mı, yok mu, bunu tespit etmeye yöneliktir."

ANKET TAMAMLANDI

Söz konusu anketin tamamlanmadığı yönündeki iddialar sorulunca Görmez, "Tamamlandı. Şu anda bilim adamları çalışarak, bize sadece veriler verecektir. Biz de o bilimsel verileri dikkate alarak, kendi hutbelerimizi, vaazlarımızı, eğitim programlarımızı, bunu dikkate alarak yeniden değerlendirmeye alacağız" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Osmanli Torunu tespitleriniz ilginc..... Sizin gbi dusunuyorum ve daha farkli konular da söylemek gerekirse. -Devlet dairelerine eskiden beri torpil, kayirmaca,gecici kadro veya taseron üzerinden girenlerin cogu da hala devlet kurumlarinda olan kisilerce organize edilerek yapiliyor ve cogu alevi veya alevi adi altindadir,dogudaki kacak elektrik kullananlarin cogu, lise ve universitelere özellikle açıköğretim fakültesine hile ile yerine başkalarinin girip hileli diploma alanlar da aynidir. Dini kullanip dönemsel nikah yapip hatta birkac kadinla dini nikah yapalardada bircok kişi var.Kesk sendikasi ve üyeleride, devlete karşı sürekli ayaklananlarda,her dönem kendilerine ayricalik isteyenlerde, kanun dışı birçok olayda, suç oranlarinda, boşanma oranlarinda hep olumsuzluklar bu kesimdeki vatandaşlarımızdan kaynaklaniyor.bizim çevremizdeki bir cok birlikte yasadiğımız bu kesim vatandaşlarimiz malesef hep ayni, b7 kesim vatandaşlari en çok ülke dişindan kullanıp yönlendiriyorlar.Net görülüyor.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 10 yıl önce Şikayet Et
    Şunu artık kabul edin konuyla pek alakalı olmasa da . Bu memlekette polisine askerine taş atan sağı solu söken dükkanlara zarar veren, içinde bir kavga ruhu olup da insanları hor görenler aşağılayanlar alevilerin ta kendileridir. Hiç acıtasyon yapmasınlar. Ben şahsım adına insana insan olduğu için değer veririm. Ama alevilerde bu geçerli değil. Kendi gibi olmayanları bir kaşık suda öldürmek istiyorlar. Gezi olaylarındaki tencere tavacılar gibi. Şimdi siz buna da kızarsınız. Ama hepiniz ordaydınız!! Bu memlekette size karşılık vermeyen 80 lerdeki şiddet ortamına çanak tutmayan, askerine polisine taş atmayan muhafazakar kesimi hep koyun olarak nitelendirdiniz. Sizi Allah ıslah etsin başka da birşey demiyorum. Şimdiye kadar alevilere en fazla ilgi ve alakayı gösteren AKP hükumetidir. Size iyilik ile yaklaşan bir hükumete nankörlük etmeyin. Sözüm bütün alevilere değildir içinde kavga ruhu taşıyanlara söylüyorum...
    Cevapla
  • EYLÜL SONBAHAR 10 yıl önce Şikayet Et
    herkes ne olduğunun izahını yapar..yapmalı.... aleviysen alevi, sünniysen sünni ...ankette olsa ne olmasa ne..anketler sorsa ne sormasa ne...
    Cevapla
  • ekrem kehribar 10 yıl önce Şikayet Et
    sayın hocam. sizler hakikati anlatmak ve yaşamakla yükümlüsünüz,halkın isteğine göre konuşamazsınız insanların kafalarının tası bile çatlasa hakikati anlatmakla yükümlüsünüz.çünkü resulullahın makamında duruyorsunuz.
    Cevapla
  • burak şişman 10 yıl önce Şikayet Et
    !!??!!. yuvarla gelsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar