İnsanlık için tavşan hukuku

2 yıl önce farla kaçak av yapan işadamı K.Ç. işlediği suçtan kaçamadı. Bakanlık kaçak avcı için görülmemiş bir ceza kesti.

İnsanlık için tavşan hukuku
İnsanlık için tavşan hukuku
GİRİŞ 30.11.2013 09:02 GÜNCELLEME 30.11.2013 16:24
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

2 yıl önce farla kaçak av yapan ve görüntüleri Facebook'ta paylaşan işadamı K.Ç., 200 bin liralık cipinden oldu. Görüntülerin izlenmesi üzerine cipin mülkiyeti kamuya geçirildi. Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre; kaçak avcı kararın durdurulması için mahkemeye dava açtı. Sulh Ceza Mahkemesi reddetti. K.Ç. bunun üzerine Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Asliye Ceza da davayı reddedince cipe el koyma kararı kesinleşti. Orman Bakanlığı da cipin satışı için yazışmalara başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kara Avcılığı Kanunu'na dayanarak, 2 yıl önce cipinin farından yararlanarak, gece yasadışı tavşan avlayan işadamı K.Ç.'nin 200 bin lira değerindeki cipine el koydu. Mahkeme K.Ç.'nin cipini geri almak için açtığı davayı reddedince, bakanlık cipin satışı için işlemlere başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Eskişehir'de 1 Eylül 2011'de sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta K.Ç.'nin yaptığı yasadışı bir tavşan avcılığı görüntüsünü takibe aldı. Sayfanın hesap ayarlarında engel, yasak olmadığı ve herkese açık olduğu için görüntüler incelendi. 17 Ocak 2013'te olayın geçtiği Sarıcakaya ilçesi Dağküplü köyü Muhtarı Mustafa Zagum, Şube Müdürlüğü'ne davet edilerek görüntüler izletildi. Video görüntülerinde kepli olarak dikkat çeken kişinin köyde kasaplık yapan C.A. olduğu belirlendi. K.Ç.'nin yaylada vurulduğu anlaşılan tavşanla ilgili görüntülerden arazi tespiti yapıldı ve Sarıcakaya İlçe Jandarma Komutanı eşliğinde C.A. ile görüşüldü.

1219 LİRA DA CEZA

Görüntülerin izletilmesiyle C.A. 2011 Eylül'ünde K.Ç.'nin köylerine geldiğini, tavşan vurmak istediğini ve kendisine ait tüfek ile Bozaniç Yaylası kırsalında cipin farının ışığıyla tavşanı körleştirerek av yaptıklarını itiraf etti. 18 Ocak 2013'te K.Ç. ve C.A. hakkında 1219 lira idari para cezası ve tazminat uygulandı. 21 Ocak 2013'te K.Ç.'ye ait cipin mülkiyeti kamuya geçirildi. K.Ç. Sulh Ceza Mahkemesi'ne aracın mülkiyetinin kamuya geçirilme kararına karşı dava açtı. Mahkeme başvurunun reddine karar verdi. K.Ç. davayı bu kez Asliye Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, itirazın reddine kesin olarak karar verdi.

BAKANLIK CİPİ SATIYOR

8 Temmuz 2013'te karar kesinleşti. Mahkeme tarafından Genel Müdürlüğe herhangi bir tebligat yapılmaması üzerine, 30 Ekim 2013 tarihinde ilgili mahkemeye müracaat edilerek sonucun kesinleştiği hakkında bilgi ve belge alındı. Mahkeme kararına göre yedieminde bulunan aracın Eskişehir Müdürlüğü'ne teslimi istendi. K.Ç. tarafından Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen aracın satışı için gerekli yazışmalara başlandı.

GELİRİ YABAN HAYATINA

Kara Avcılığı Kanunu, 'ışık yayan araçlarla' avlanmayı yasaklıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, cipin satışından elde edilecek geliri, av ve yaban hayatının sürekliliği için kullanacak. Bakanlık, kanunun şu maddeleri uyarınca araca el koydu:

- Madde 6: Kullanım yeri, şekli ve özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenecekler dışında kara, hava araçları ve yüzer araçlarla, ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılamaz.

- Madde 20: Genel kolluk ile av koruma memurları yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye; yasaklanan fiillerin konusunu oluşturan veya bu fiillerin işlenmesi suretiyle elde edilen canlı veya cansız hayvanlar ve bunların türevleri ile avlanmada kullanması yasak olan eşya ve vasıtalara elkoymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir. El konulan ve bulundurulması suç oluşturan silâhlar soruşturma evrakı ile birlikte Cumhuriyet başsavcılığına intikal ettirilir.

- Madde 28: Bu Kanunun 20'nci maddesi kapsamında el konulan av hayvanları ve türevleri ile sair eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilir. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilen cansız av hayvanları ile avlanan hayvanlardan elde edilen ürünler ve
sair eşya Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından satılarak bedeli Döner Sermaye İşletmesi'ne gelir kaydedilir.

 

YORUMLAR 9
  • OTTOMAN EMPİRE 10 yıl önce Şikayet Et
    ARAÇ Land Rover DiscoveryLand Rover Discovery 2007-2008 MAKSİMUM 110-130 BİN ARASI.... doğan medyanın abartması işte....... hani çevreciydiniz bir ağaç dünyadan önemliydi?????
    Cevapla
  • gerçekbakış 10 yıl önce Şikayet Et
    adaletin adaleti yok. far avı ile tavşan avı yapılmasını kimse onaylamıyor.ama gel gelelim ki evine hırsız girdi diye hatta yatak odasında hırsızı vurduğu halde ceza alıp ceza evinde yatan suçsuz masumane insanlar varken bir tavşanın hakkı bu kadar ilgi görmesi komik geliyor bana.terör suçu işlersin benim ülkemde cezası yok hatta sefası çok.hırsızlık yaparsın ev sahibini öldürmeye kalkarsın cezası yok sefası çok.tinerciler sokak ortasında milleti bıçaklar yine ceza yok...bu ülkede ki adalet sisteminin ayarı yok esasen....orman müdürlüğü illaki görevini yerine getirmiştir ama insana insan olduğu için değer vermeyen bir ülkede hayvana değer versen ne vermesen ne?bu ülkede suçlu olan kişilerin bile suçsuz insanlara nazaran hakları daha çok....onun için bu ülkede tavşan olmak gerek....hakkımızı en azından orman müdürlüğü savunuyor.....
    Cevapla
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    KİM 200 BİN LİRALIK JEEPLE AV YAPAR. Asparagas değilse bileğimi keserim.Aracın satış değerini de açıklasalar ya.
    Cevapla
  • yasar ozan 10 yıl önce Şikayet Et
    HAYVAN HAKLARI ! ! ! (2). Arkadasları dediler ki: "Ey Allah'ın elcisi,bize hayvanlara yaptıgımız iyilikten dolayı da sevap mı var?!" Peygamber (s.a.s): "Evet,can sahibi her varlıga yapılan iyilige sevap vardir dedi.
    Cevapla
  • yasar ozan 10 yıl önce Şikayet Et
    HAYVAN HAKLARI ! ! ! (1). Cok güzel ve yerinde bir ugulama.İslam,hayvan haklarını koruyup gözetmeyi,Allah'a itaatin bir ifadesi ve ebedi saadetin kazanılmasının bir teminatı olarak görür.Bunu teyit eden cok sayıda dini delil vardır. Mesela: Buhara ve Müslim'in Ebu Hüreyre'den rivayet ettikleri bir hadiste Hz. Peygamber (sas) söyle buyurmustur:"Bir adam yolda giderken cok susadı. Hemen buldugu bir kuyuya indi ve oradan su icti. Sonra kuyudan cıktı bir de ne görsün,kuyunun basına gelmis bir köpek orada soluyor ve susuzluktan agzını topraga sürtüp nemli topragı yalıyordu.Onu görünce kendi kendine dedi ki, bu köpek de benim gibi çok susamıstır.Hemen kuyuya indi,ayakkabısını su ile doldurdu.Sonra ayakkabısını agzıyla tutarak kuyudan yukarı cıktı ve cıkardıgı suyu o köpege icirdi.Bundan dolayı Allah o kulundan memnun oldu ve onu mükafatlandırdı ve onun günahlarını bagısladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti