Dönüşen dershanelere ‘ultra' teşvik

Yeni taslağa göre dönüşüm teşvikleri derecelendirildi. İlk dönüşen dershanelere öğrenci garantisi, öğrenci başına 4500 lira, bedava arsa, vergi kolaylığı ve inşaat desteği gibi ‘ultra' teşvikler sunuluyor.

Dönüşen dershanelere ‘ultra' teşvik
Dönüşen dershanelere ‘ultra' teşvik
GİRİŞ 03.12.2013 02:59 GÜNCELLEME 03.12.2013 03:26
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırladığı yasa taslağı çalışması dün Bakan Nabi Avcı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Eylül 2015'e kadarki 2 yıllık süreç için "dönüşüm" teşviklerini derecelendirecek bakanlık, ilk dönüşen dershanelere öğrenci garantisi, öğrenci başına 4 bin 500 TL ücret, bedava arsa, inşaat desteği, vergi kolaylığı gibi "ultra" teşvikler sunacak.

SINAV SİSTEMİ DE DEĞİŞECEK

2 yılın sonunda dönüşecek dershanelere verilecek teşvik miktarı ise ilk dönüşenlere oranla çok daha az olacak. 2 yıl sonra süresiz açık lise, etüt merkezi ya da halk eğitim merkezine dönüşecek dershaneler ise teşviklerden yararlanamayacak. 2016 yılına kadar üniversiteye giriş sistemi de değiştirilecek.

Yeni taslaktaki esneklikler ve dönüşüm sürecinin 2 yıla yayılması, akıllara 2 yıl içinde yapılacak seçimleri getirdi. Kulislerde, son dönemdeki gerilimden rahatsızlık duyan ve dershanecilerin süre taleplerini göz önünde bulunduran hükümetin yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2 yıllık süreyi dönüşümün altyapısını tamamlamak için kullanmayı tasarladığı yorumları yapıldı.

Yeni taslakta dershanecilerin geçiş için 4 yıl ya da süresiz açık lise taleplerinin dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

NETLEŞEN DERSHANE TASLAĞI ÖZETLE ŞÖYLE:

* Dershaneler, 2015-2016 eğitim öğretim yılına kadar yani 2 yıl daha "dershane" olarak hizmet verebilecek. Bu kapsamda hemen dönüşmek istemeyen dershaneler, ocak ayında yeni öğrenci kaydı alabilecek.

* Bakanlık, Eylül 2015'e kadarki 2 yıllık süreç için "dönüşüm" teşviklerini derecelendirecek. Ocak ayında özel okula dönüşmek isteyen dershanelerin taleplerini alacak bakanlık, ilk dönüşen dershanelere öğrenci garantisi, öğrenci başına 4 bin 500 TL ücret, bedava arsa, inşaat desteği ve vergi kolaylığı gibi "ultra" teşvikler sunacak. Bakanlık, teşvikleri daha sonraki her 6 ay için azaltarak süreci tamamlayacak. 2 yılın sonunda dönüşecek dershanelere verilecek teşvik miktarı ise ilk dönüşenlere oranla çok daha az olacak.

* Devlet, hemen dönüşen özel okullara öğrenci yerleştirecek. Bu kurumlarda devlet burslusu olarak okuyacak öğrencilerin belirlenmesi için tüm okullarda talep listeleri oluşturulacak. Türkiye genelinde oluşturulacak talep havuzundaki öğrenci sayısının, dönüşen kurumlardaki boş kapasitesinin üstünde olması durumunda, kademeli olarak "başarı" ve "gelir durumu" kriteri ile eleme yapılacak. Eğitim desteği teşviki ve kapasite garantisinde kota olmayacak. Ayrıca dönüşümü kabul eden kurum, eğitim desteği teşviğinin yanı sıra yatırım teşviği ve yatırım maliyet desteği teşviklerinden de yararlanabilecek.

* 2015-2016 yılından itibaren özel okula dönüşemeyen kurumlar, ya kapanacak ya da süresiz açık lise, ücretsiz etüt eğitim merkezi ve halk eğitim merkezi olarak hizmet verecek.

* Açık liseye dönüşecek dershaneler için ise herhangi bir teşvik programı uygulanmayacak. MEB, açık liseler için katı kurallı bir denetim mekanizması kuracak. Bu kurumlarda 20 saat yüz yüze, 20 saat uzaktan eğitim de mecburi olacak.

* Açık liselerin adı, 'akademik lise' olarak değiştirilecek. İsteyen öğrenciler, Anadolu ya da fen liselerinden bu liselere geçiş yapabilecek. Ancak meslek liselerinde okuyan öğrenciler, nakillerini akademik liselere aldıramayacak.

* Hem özel okula, hem akademik liseye dönüşmek istemeyen dershaneleri, MEB alacak. Bu kurumlar, ücretsiz halk eğitim merkezlerine çevrilecek ve buralarda okula takviye kursları verilebilecek. Takviye dersler için okullarda, MEB'e bağlı öğretmenlerin vereceği okul kursları da açılabilecek.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • mustafacemil 10 yıl önce Şikayet Et
    TEŞVİK. İyide hep ecak acak.Bu kadar kaynağımız varda buraya aktaracağınıza 240 000 boşta gezen öğretmeni atyarak hem 38 kişinin intaharı önlenmiş hem de 125 000 öğretmen boşluğu doldurulmuş olmaz mı?
    Cevapla
  • Fırat Haspolat 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin Problemi Mesleksizlik. Türkiye'nin problemi yeteri kadar üniversite mezunu çıkaramamak vs falan değildir. Türkiye'nin asıl problemi mesleksizlik'tir. Şimdi dershaneler Türkiye'nin asıl problemi olan mesleksizlik konusunda herhangi bir pozitif katkı sunmazken tam tersine probleminin devamı yönünde çalışmalar yapmaktadır. Dershaneler çocukları üniversite kapısına getirip bırakıyor ancak Türkiye sanayisinin talebi olan meslek sahibi ara elemanlar bir türlü yetişmiyor. Dolayısıyla ortada asıl probleme kimse kafa yormazken oluşan kısır döngüden nemalanan yapılar hortumları kesilecek diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Dershaneler illa ki dönüşecekse meslek edindirme kurslarına dönüşsünler, hiç olmazsa okuttukları öğrencilerin işgücü piyasasına rahat girmelerini sağlarlar.
    Cevapla
  • murat ak 10 yıl önce Şikayet Et
    HER ŞEY İYİ GÜZELDE!. meb'deki tüm başarılı öğrenciler özel okula giderse biz kime nasıl eğitim vereceğiz?
    Cevapla
  • VATANSEVER 10 yıl önce Şikayet Et
    delirtmeyin adamı. dersanede dersane (parası olan konuşuyor) kapanacak tabi kardeşim dersane neymiş ya, neden dersaneye gitme gereği duyuluyor çünkü okullarda verilen eğitim yetersiz,,, neden yetersiz kardeşim??? öğretmenler değilmi devletten bu iş için çatır çatır maaş alan, o zaman işini iyi yapacaklar,,,,daha neler neler anlatmakla bitmez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!