Türkiye Sikorsky üretecek, işte o ilimiz!

İtalyan Agusta firması ile yerli ATAK helikopterini üreten Türkiye, Amerikan Sikorsky ile de Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerinin Ankara'da üretilmesi için el sıkışacak. Bu ay sonu ya da Ocak'ta atılacak imzalarla T-70 Black Hawk'lar TAİ/TUSAŞ'ta üretilecek.

Türkiye Sikorsky üretecek, işte o ilimiz!
Türkiye Sikorsky üretecek, işte o ilimiz!
GİRİŞ 13.12.2013 03:16 GÜNCELLEME 13.12.2013 03:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Amerikan Sikorsky firmasıyla üç yıldır devam eden yerli üretim T 70 Black Hawk (Kara Şahin) konusundaki pazarlıklarda sona gelindi. Sikorsky firmasının Kara Şahin helikopterleri TAİ/TUSAŞ tesislerinde üretilmesine ilişkin görüşmelerin yüzde 99.9 oranında tamamlandığı, ABD bürokrasisi kaynaklı sorunların aşıldığı, ufak pürüzlerin giderilmeye çalışıldığı bildirildi.

Anlaşmanın bu ay sonuna kadar, en geç 2014 başında imzalanacağı bildirildi.

Teknoloji transferi sağlanacak

Star'da yer alan habere göre; Türkiye'nin TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı'nın ihtiyacı olan 109 adetlik genel maksat helikopter alımı için çıktığı ihaleyi 2011'de alan Sikorsky ile 3 yıldır nihai anlaşma imzalanamamıştı. Sıkıntı da daha çok ABD ordusunun Sikorsky'nin Türkiye ile paylaştığı her belgeyi inceleme ısrarından kaynaklanıyordu. Anlaşmanın Türkiye'ye teknoloji transferi ve bilgi alışverişini de öngörmesi, anlaşmazlığın ana nedeniydi.

Ancak tüm bu sorunların aşıldığı öğrenildi. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Sikorsky helikopterleri Türkiye'de TAI/TUSAŞ tesislerinde üretilecek. 3.5 milyar dolarlık program kapsamında TUSAŞ, Sikorsky lisansıyla helikopterin kanat, kabin, kokpit gibi bileşenlerini; Aselsan elektronik aksamlarını; TEİ, GE lisansıyla helikopterin motorunu üretecek. Helikopter iniş takımı ve dişli kutusu ise ALP Havacılık tarafından üretilecek. Küçük ölçekli çok sayıda yerli firma da üretime destek verecek.

İhracatı da yapılabilecek

Sikorsky programı kapsamında helikopterde ilk teslimatın üç yıl gecikmeyle 2018 yılında olması planlanıyor. Sikorsky ile ortak üretilecek Türk Genel Maksat helikopterleri, S-70 Black Hawk helikopterlerinin Türk versiyonu olacak ve T-70 Black Hawk serisi olarak adlandırılacak. 10 ton sınıfında, 18 asker taşıyabilen, modern teçhizatla donatılmış bir helikopter olarak tasarlanan T-70'in, bu ad altında üçüncü ülkelere ihracatı da yapılacak. Sikorsky en az 200 helikopteri ihraç pazarları için Türkiye'den almayı vaat etti. 3.5 milyar dolarlık projenin Türk Savunma Sanayiine uzun vadede getirisinin 8 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

Yerli ve özgün helikopter

Yerli katkı maksimum düzeyde gerçekleşse de Sikorsky tamamen yerli olmayacak. Ancak Türkiye ATAK helikopterin ardından Skorsky ile yapacağı ortak üretimden edineceği bilgi birikimini Özgün Helikopter Programında değerlendirecek. İlk taslak çizimleri yapılan özgün helikopter, TSK ve diğer ihtiyaç sahibi makamların eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılayacak.

Milli helikopter; 5 ton sınıfında, 3 mürettebat ve 9 yolcu kapasiteli bir hafif sınıf genel maksat görevli olacak. İlk uçuşunu 5 yıl sonra yapması planlanan, ancak envantere girmesi için bir 3 yıl daha sertifikasyon ve kalifikasyon sürecine ihtiyaç duyulan özgün helikopterde en yüksek yerlilik oranına ulaşılması hedefleniyor. ANKA için TEİ'de geliştirilmeye başlanan motorun da helikopterde kullanılabileceği belirtilirken, böylelikle tamamen milli bir helikopter üretimi gerçekleştirilmiş olacak.

 

YORUMLAR 7
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    su an turkiyenin acil ihtiyaclari var ki bu alimlar yapilmakda. yoksa herkes yerli olanin ATAK degil tamamen yerli olan aletlerin 10 dan evvel yapilamiyacagini biliyor arada gerekli olanlar illaki disaridan alinacak ancak gecmisde oldugu uzre hazir almiyarak en dogrusu yapilmakda boylece hem odenecek miktarlarin bi kismi yerli yukleniciye odeniyor yani ulkede kaliyor hemde beceri ustalik kaliteli mal uretme kapasitesine ulasilarak ileride yapilacak olasi yerli aletlerin zemini cok saglam bi sekilde atiliyor insan once emekler sonra ayaga kalkar ve en sonunda kosar iste biz yeni yeni ayaga kalkma safhasindayiz insallah hep sagci hukumetler olur da bu devam eder yoksa chp nin yerli fuze ve ucak fabrikalarina yaptigini biliyoruz
    Cevapla
  • Ayasofya Açılmalı 10 yıl önce Şikayet Et
    yorumlar komik. bence insanlarin bilgi birikimleri olmadigi konularda yorum yapmamalidirlar.herkes isine baksin arkadas.sikorski anlasmasi eskiye dayaniyor ve genel maksat yani tasimacilikta kullanilacak helikopterlerdir.satin almak yerine burada üretiyoruz.fakat t-129(atak) helikopterleri saldiri helikopteridir yani silahlidir.atak varsa neden sikorsky aliyoruz demek cehalettir ve dinen günahtir :) bilmeden konusmak cinayettir hirsizliktir vb. bir suctur.cünkü baska bilmeyen bir kisi bu yorumdan etkilenir ve böylece yanlis bilgi yayilmis olur.gezideki gibi.
    Cevapla
  • Fatih BİLİR 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu işte bir terslik var.... zirveye uçarak değil,tırmanarak çıkarsın ve bir kişi okumaya üniversiteden değil ilkokuldan başlar ilerleyerek devam eder çünkü bu ALLAHın c.c Hikmetidir ama bu denli haberleri gördüğüm zaman inanasım gelmiyor. Araba üretemiyoruz ama helikopter üretiyoruz bu ne derece mantıklı,biz yakında mekikde yaparız bu hızla gidersek. Önemli olan bir devre yapmak değil,önemli olan o devreyi kontrol edebilecek yazılımı geliştirmek,KUR'AN bize emrediyor "Onları Dost Edinmeyin" biz hala birini bırakıyor diğeri ile el ele veriyoruz.Günümüz Türkiyesinde abi kardeşine herşeyi vermiyorken bu adamlar mı verecek bize en iyi yazılımı...
    Cevapla
  • fatih kerem 10 yıl önce Şikayet Et
    yine mi offf offf!!!!!. bişeyin daha iyisini ürettiğimizde hemen devreye giriyorlar ve kendi helikopterini türkiyede üretin diyorlar bizim atak daha kabiliyetli tamamen türk yapımı daha vasay olan sikorskiyi üretmeye neden başlıyoruz anlamdım bu defa bizimkinden geri adım atılacak hem yaazılımı hiçbişeyi bize ait olmayan,aynı yılladır doğan ve şahin de olduğu gibi türkiyede üretim yapılıyor diye yıllardır araba üretemedik bir yan ayna veya ön panjur değiştirirlerdi takoz gibi arabaları yeni model diye türk halkına çakarlardı uyan ey ülkemin idarecileri
    Cevapla
  • süleyman akgül 10 yıl önce Şikayet Et
    BİİZNİLLAH. Yakında kendi markamızıda üretirirz inanalım yeter yavaş yavaş hepsi olucak...Dünya lideri ve ekibi olduktan sonra gerisi teferruat...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi