Kazım Karabekir'in peygamber sırrı

Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir babasının bilinmeyenlerini anlattı. Karabekir babasının peygamber efendimizle ilgili bir hassasiyetini de açıkladı.

Kazım Karabekir'in peygamber sırrı
Kazım Karabekir'in peygamber sırrı
GİRİŞ 16.12.2013 14:25 GÜNCELLEME 16.12.2013 14:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Timsal Karabekir, "Mustafa Kemal hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş" dedi.

Tarihi şahsiyetlere yönelik düzenlediği anma gecelerine bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi, bu kez İstiklal Savaşı'nın önde gelen kahramanlarından olan Kazım Karabekir Paşa'yı andı.

Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar İhsan Akar tarafından düzenlenen anma programı, Eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in babasının bilinmeyenlerini anlattığı geceye katılım yoğun oldu. Özellikle akademisyenler, eğitimciler ve öğrenciler programa büyük ilgigösterdi.

Konuşmasına Kazım Karabekir'inİstiklal Marşı yarışması için yazdığı ‘Türk Yılmaz' şiirinde geçen ‘Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz' sözleriyle başlayan Timsal Karabekir, fotoğraflar ve anılar ışığında babasını anlattı. Askeri, siyasi ve aile hayatından yaşadığı acılara kadar tüm yönleriyle Kazım Karabekir'i anlatan Timsal Karabekir, bazı tarihi gerçekleri de katılımcılarla paylaştı.

"O GÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULMUŞTUR"

Timsal Karabekir, doğu vilayetlerinde babasının yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir 'yetim babası' olarak bilindiğini anlatarak, "Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap bayramını, peygamberimizin doğum gününde yapmıştı" dedi.

Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Paşa'yı Anadolu'ya çağırarak, "Ben 15. Kolordu'nun başında Erzurum'a gidiyorum. Sizi bütün kolordumla destekleyeceğim" dediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Amasya Genelgesi İngilizleri kızdırır. Osmanlı Hükümeti'ne baskı yaparak Mustafa Kemal'in tutuklanmasını isterler. Bu emir Kazım Karabekir'e verilir.

Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Karabekir'e verilen emri duymuş, her ne kadar kendisini İstanbul'dan doğuya davet eden Karabekir o olsa da yine de tedirgin olmuştur. Kazım Karabekir gelir. Sivil olan Mustafa Kemal Paşa'nın karşısında asker selamı verir ve 'Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim' der. İşte o gün İstiklal Harbimiz başlamış ve kazanılmıştır. O gün Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur."

"BABAMIN PARTİSİ HAKSIZ BİR ŞEKİLDE KAPATILDI"

Kazım Karabekir'in çok partili hayata geçmek için Mustafa Kemal Paşa'ya yardım etmek amacıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurduğunu, ancak fırkanın Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek haksız şekilde kapatıldığını söyleyen Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal'e suikast girişimine de bulaştırılmak istendiğini ve idamla yargılandığını hatırlattı.

Babasının bu olaydan sonra uzun yıllar şu anda müze olan Zürafalı Köşk'e kapandığını söyleyen Timsal Karabekir, Mustafa Kemal'in hasta yatağındayken Kazım Karabekir'le görüşüp helalleşmek istediğini, ancak bu isteğin Karabekir'e haber verilmediğini, durumu sonradan öğrenen babasının 'Bilseydim giderdim' dediğini de sözlerine ekledi.

Katılımcılara zaman zaman duygusal anlar yaşatan program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık tarafından Timsal Karabekir'e çiçek takdim edildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 3
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar Cumhuriyeti Atatürk kurdu denildi, işte kuranlardan biri daha !. biraz daha beklersek CHPnin nice yalanlarını göreceğiz
    Cevapla
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Jön türkler hep bizi kandırdı. Bu vatana esas hizmet edenleri değilde tek kişiği kahraman yapmak bu hınzırların işine geldi, böylece işlerini onun görüşü gibi halka yuttururup bu vatana ihanet edip elit yaşadılar ama şimdi torunlarından çıkıyor ya içerde yada yurt dışına kaçtı,mazlumun ahı yerde kalmazmış.
    Cevapla
  • Ekrem Erol 10 yıl önce Şikayet Et
    Eğer Bu Vatanı Tek Kişiye Borçluysak... O da rahmetli Kazım Karabekir'dir. O, istiklal harbi fikrini en başından savunan kişi idi. İstanbul'a geldiğinde bu fikrini İnönü'ye söylediğinde "bu saatten sonra asker olmuş ne gam! Askerlikten istifa edelim, paralarımızı birleştirelim, toprak alalım, sen ol kazım ağa, ben olayım ismet ağa..." cevabını alınca "Bu ülkede vatan olarak tek bir mezar yeri kalıncaya kadar savaşmaya devam edeceğim" der. Fikrini M.Kemal'e açınca da (M.Kemal o sırada Şişli'deki evinde-Bugünkü müze-hasta yatmaktadır) "Bu da bir fikir" cevabını alır. Çünkü M.Kemal o sıralar Anadolu'ya geçmeyi değil, İstinbul hükümetinde Savaş Bakanı (Bugünkü Milli Savunma Bakanı) olmaya çalışmaktadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!