Kaos şeyhinin valizi kaos dolu

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin yaptıkları sınırları aşmış durumda.

Kaos şeyhinin valizi kaos dolu
Kaos şeyhinin valizi kaos dolu
GİRİŞ 23.12.2013 09:15 GÜNCELLEME 23.12.2013 09:15
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone bazı bakanların çocukları, işadamları ve bürokratlara yönelik operasyonda AB büyükelçilerine verdiği yemekte söylediği iddia edilen "İmparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz" sözleriyle gündeme geldi. Akşam'ın haberine göre; operasyonun arkasındaki dış güçlerle ilgili şüphe uyandıran girişim ve açıklamaları Büyükelçi'yi adeta kilit isim yaptı. Ricciardone'nin bugüne kadar görev yaptığı yerlerde arkasında karanlık bir mazi bıraktığı ortaya çıktı. Ricciardone savaş ve kaosun hiç bitmediği Ortadoğu'da kritik görevler aldı. Görev yaptığı dönemlerde iç karışıklıklar ve bombalar hiç bitmedi. Birinci Körfez Savaşı'nın ardından Nisan 1991'de kurulan Çekiç Güç'te görev alan Ricciardone, Kuzey Irak'ta oluşturulan "uçuşa yasak bölgeden" sorumlu Türk ve Amerikalı generallere danışmanlık amacıyla İncirlik'te kaldı.

SİVİL ÖLÜMLERİ ARTTI

Ricciardone, 2009-2010 yılları arasında Afganistan'da ABD Büyükelçi Yardımcılığı görevinde bulundu. Bu dönemde Afganistan'da sivil ölümler tavan yaptı. 2009 yılında insan hakları ihlallerinin artış gösterdiği Afganistan'da, bağımsız Afganistan İnsan Hakları Komisyonu'na göre yaşanan şiddet olayları ve sivil ölümlerinde büyük artış yaşandı. BM raporlarına göre Afganistan'da 2009 yılında sivil kayıplar 2 bin 412, 2010 yılında ise 2 bin 790'a yükseldi.

'İŞİNİZE KARIŞMIYORUZ' DEDİ AMA

Operasyonun merkezindeki isim ABD Büyükelçisi Ricciardone Türkiye'deki gelişmelere müdahil olmadıklarını açıkladı. Ancak Büyükelçi Türkiye'de yaşanan önemli gelişmelerin çoğuna net şekilde taraf oldu.

- Ergenekon ve Balyoz: "Askeri liderleriniz terörist gibi hapse konuldular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Tam anlaşılmayan 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla hapse konuldular. Şiddet içermeyen, gösteri yapan öğrenciler, demir parmaklıkların arkasında."
- Oda TV davası sanığı Ahmet Şık'ın kitabının toplatılmasıyla ilgili Türkçe olarak "Anlamaya çalışıyoruz, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu."

- Gezi eylemleri:  "ABD, Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasinin yanındadır ve tüm Türk vatandaşlarının ifade ve barışçıl toplantı özgürlüğüne desteğini teyit ediyor. Hiçbir modern demokrasi özgür, enerjik ve bağımsız düşünen bir orta sınıf ve şimdi yeni sosyal medya olmadan gelişemez. Türkiye'nin en iyi gazetecilerinin cesaretini selamlıyorum."

- Türkiye'deki uzun tutukluluk sürelerini eleştirirken "Askeri yetkililer terörist diye hapse kondu. Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı demir parmaklıklar arkasında, ABD ve Avrupa Mahkemeleri'nin buna anlam vermesi zor olacaktır."

ÇELİK TEPKİ GÖSTERİNCE GERİ ADIM ATTI

Ricciardone'nin uzun tutukluluk ile ilgili sözlerine ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik "Ricciarone haddini bilmelidir" tepkisini vermişti. Ricciardone sözlerinin eksik yansıtıldığını söylemişti.

ATANMASI KRİZ YARATMIŞTI

Francis Ricciardone'nin Ankara Büyükelçiliğine atanması da 'krizle' gerçekleşmişti. Afganistan'da Büyükelçi yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde ABD Başkanı Barack Obama tarafından Türkiye Büyükelçiliği'ne aday gösterilen Ricciardone'ye karşı bir lobi oluşmuştu. Adaylığının açıklanmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski üyelerinden Eliott Abrams, Ricciardone'nin Mısır'daki durumu kontrol altına alamadığını ve görev yaptığı yerlerde halkla ve yerel yöneticilerle çok yakın ilişkiler kurduğu eleştirilerinde bulunmuş ve Ricciardone'nin Türkiye'ye gönderilmesine karşı çıkmıştı. Washington'da Cumhuriyetçi kanat Ricciardone'nin Büyükelçilik atamasını istememişti.

ŞEYH LAKABI TAKTILAR

2005-2008 yılları arasında ABD'nin Mısır Büyükelçisi olarak görev yapan Francis Ricciardone, görev yaptığı ülkenin halkı ve yerel yönetimleri ile çok içli dışlı olmakla suçlanmıştı. Bu özelliği nedeniyle Ricciardone'ye Mısır'da halk 'Şeyh Ricciardone' lakabını takmıştı. Hakkında yazı yazan Mısır kökenli Amerikalı Sosyolog Saadettin İbrahim, Ricci'nin Mısır'da her kesimle görüşebildiğini, devlet yöneticilerinden her kesimle anlaşabildiğini, çok popüler olduğu için halkın kendisine 'Şeyh Ricciardone' dediğini yazmıştı.

 

YORUMLAR 6
  • Abdullah ARDA 10 yıl önce Şikayet Et
    bu tiplerde hep aynı yüz ifadesi . Sinsilikler fışkırıyor her tarafından derfolsun gitsin. Ben onu Ülkemde istemiyorum. benimde evime gelecek kişilere karar vermeye hakkım var ve bunu istemiyorum topraklarımızda
    Cevapla
  • ahmet türkmen 10 yıl önce Şikayet Et
    gülüşü bile pislik. memleketimin pis belaları
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    bence Türkiyede kalsın CHPnin başına geçsin !. o zaman yemekleri CHP genel merkezinde yerler !
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    İşinize karışmıyoruz!. Her işimize karışıyorsunuz. Hakkari gezileri, lastik patlamasa duyulmayacaktı! Wikileaks Abede büyükelçilerinin ülkelerine gönderdiği kriptoları ifşa etti. "İspanya meclisinde GMO yanlısı bakan var, destekleyin, İspanya düşerse,gerisi gelir", gibisinden!
    Cevapla
  • Murat Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    Gönderin Gitsin!. Nereden incelecekse de oradan kopsun! Yeter artık! 1939'larda bile ne yiyeceğimize karışan uluslararası güçlere dur diyelim artık. (Meclis tutanaklarını açın 1939 yılında 200 milyon delice aşılı zeytin fidanını ABD'nin emri ile imha etmişiz)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!