Misafirleri 5 bin yıllık mağarada şifa arayacak

Çankırı'da Hititler dönemden kalan 5 bin yıllık tuz mağarası, tuz üretiminin yanı sıra astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla turizme açılıyor.

Misafirleri 5 bin yıllık mağarada şifa arayacak
Misafirleri 5 bin yıllık mağarada şifa arayacak
GİRİŞ 24.12.2013 11:34 GÜNCELLEME 24.12.2013 11:34

Mağaranın turizmine kazandırılması için yapılan çalışmaların ardından 30 yıllığına özel bir şirket tarafından kiralanan mağaranın bazı bölümleri yapılan protokolle Çankırı Valiliği'nin kullanımına sunuldu.

İmza protokolünde konuşan Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, göreve geldikleri günden itibaren tuz mağarasıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve mağara yolunu 'turistik yol' statüsüne dahil ettiklerini anlattı.

Özcan, mağaranın turizme açılması için tuz çalışma grubu kurduklarını ve bu grubun dünyadaki tuz örneklerini incelediklerini belirtti. Tuz mağarasında özel bir şirketin halen tuz üretimi yaptığını hatırlatan Vali Özcan, "Tuz mağarası aynı zamanda bizim bir turizm gemimiz. İnsanlar merak ettikleri için buraya geliyorlar. Burayı işleten firma ile uzun süredir görüşüyoruz. Kullanmadıkları galerileri bu protokol ile bize devrediyorlar. Bugün Çankırı turizmi için milattır. Ben göreve geldiğimde Çankırı ile tuz mağarasının bir bağlantısı yoktu. Biz dersimize iyi çalıştık ve Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir projeyi hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

Tuz Mağarası için dev bir proje hazırladıklarını ifade eden Vali Özcan, yerin 150 metre altında bulunan mağaraya ilk etapta 4 milyonluk yatırım yapılacağını söyledi. Mağarada konferans salonu, kafe ve lokanta gibi sosyal donatılarda bulunacak.

Mağaranın, sağlık turizmi açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Vali Özcan, "Benim aldığım bilgiler ve yurt dışında incelediğim örnekler eşliğinde, mağarada 15-20 dakikalık seanslar, astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi geliyor. Bu çalışmaların ardından bazı galerilerde bunu da düşünebiliriz. Arkadaşlarla birlikte değerlendireceğiz. Ayrıca tuz mağarasında belediye ve üniversite içinde ayrı ayrı galeriler olacak" dedi.

Tuz Komitesi Başkanı Nail Altıparmak da tasarladıkları projenin Çankırı'ya büyük fayda sağlayacağını belirterek, hazırlanacak galerilerin ziyaretçilerin ilgisini çekeceğini kaydetti.

Mağarada tuz üretimi yapan Firma Yetkilisi Mustafa Yavuz da Çankırı turizmine katkı sağlayacak olan bu proje için mağarada bulunan ve kendileri tarafından kullanılmayan galerileri Çankırı Valiliği'ne teslim ettiklerini söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış