Yabancı istihbarata siber müdahale

TİB çatısı altında Siber Güvenlik Merkezi kurulacak. Bu birimin ana görevi, yabancı istihbarat örgütlerine çalışan 'hacker'ları devre dışı bırakmak.

Yabancı istihbarata siber müdahale
Yabancı istihbarata siber müdahale
GİRİŞ 25.01.2014 09:30 GÜNCELLEME 25.01.2014 10:23

Yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantılı hacker grupları tarafından kritik devlet kurumlarına yönelik siber saldırılar son dönemde oldukça arttı.

GÖREV: HACK'LERI DEVRE DIŞI BIRAKMAK

Söz konusu saldırılarda özellikle Suriye istihbaratının çok etkin olduğu tespit edildi. Ortaya çıkan güvenlik zafiyetine karşılık devlet, yeni bir strateji belirledi. Türkiye'den Melik Duvaklı'nın haberine göre; geçen ay MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yardımcısı Ahmet Cemalettin Çelik'in başına atandığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) çatısı altında Siber Güvenlik Merkezi kurulacak. Birimin ana görevi, yabancı istihbarat örgütlerine çalışan 'hacker'ları devre dışı bırakmak olacak. Merkezde, istihbarata karşı koyma (kontr espiyonaj) teknikleri uygulanacak.

20 KİŞİLİK ÇOK ÖZEL EKİP

Merkezde çalışacaklar, özellikle Emniyet, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı gibi kurum personeli arasından seçilecek 20 kişilik özel ekipten oluşacak. Siber saldırı durumlarında, şüphelilerle ilgili işlem yapılması için elde edilen bilgiler jandarma ve polisle paylaşılacak. Eğer saldırıda bulunan hacker grubu yabancı istihbarat örgütleri ile bağlantılı ise, MİT devreye girecek. Siber Güvenlik Merkezi'nin birkaç ay içinde uygulamaya geçeceği belirtiliyor. Henüz siber savunma strateji belgesine sahip olmayan Türkiye'de, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bulunuyor.

YENİ DÖNEMDE İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN SİBER SALDIRILARI ÇOK YAYGIN

Oysa İstihbarat örgütlerinin siber saldırıları dünyada çok yaygın. Ülkeler arasında bu konuda çok sert mücadeleler yaşanıyor. Son dönemde Türkiye'de pek çok kurum siber saldırılara hedef oldu. Bu tür saldırılar özellikle kritik süreçlerde gerçekleştiriliyor. Örneğin Gezi olayları sırasında Suriye Elektronik Ordusu'nun desteklediği Anonymous grubu, Başbakanlık'ın internet sitesini çökertmişti. Redhack grubu da, 2013'te 20 resmi kurumu 'hack'ledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi