Kırım Türkiye'ye bağlanabilir mi?

Ukrayna'da yaşanan siyasi kriz nedeniyle parçalanması halinde, Kırım'ın Türkiye'ye katılacağı iddiaları netliğe kavuştu.

Kırım Türkiye'ye bağlanabilir mi?
Kırım Türkiye'ye bağlanabilir mi?
GİRİŞ 30.01.2014 12:01 GÜNCELLEME 30.01.2014 12:39
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Bugün Ukrayna bölünürse Kırım'ın Türkiye'ye ilhak olacağı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştırmak üzere Türkiye ve dünyada Kırım üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Doç. Dr. Okan Yeşilot'a sorduk.

Yeşilot, Kırım'ın Türkiye'ye bağlanmasının mümkün olmadığını söylerken Küçük Kaynarca antlaşmasına dayanan tarihin zaten yanlış olduğunu Kırım'ın 1783'te kaybedildiğinin altını çizdi.

İşte Yeşilot'un o çok önemli açıklamaları:

"BOGDANOV VE JIRINOVSKİ'NİN TEZİYDİ"

Çok duygusal bir haber. Cumhurbaşkanı danışmanı Bogdanov. O kendisinin teorisiydi.  O beş maddeye yaymış ve 5. Maddesi Kırım Türkiye'ye bağlanacak. Kırım önce  özerk bir bölge olacak sonra Türkiye'ye ilhak olacak.

"KIRIM'IN ETNİK YAPISINI BİLMEYENLER KONUŞUYOR"

Bunu daha önce Rus yazar parti lideri Vladimir Jirinovski de dile getirmişti.  Kırım konusunda Ukrayna söz sahibi değil. Osmanlı'nın varisi Türkiye söz sahibi dedii. Türkiye'nin bu konuda bir teorisi yok.  Orada 1991'den beri yerleştirilen  300 bin kadar yaşayan Kırım Türk'ü var. Yüzde 13-14'üne tekabül ediyor. Oranın etnik yapısını bilmeyenler bu konuda konuşuyor. Kırım'ın yüzde 60'ı Rus'tur.

"RUSYA'NIN EN BÜYÜK FİLOSU SİVASTOPOL'DA"

Daha önemli bir şey söyleyeyim Rusya'nın en büyük filosu Sivastopol'da yani Akyar'dadır. Dolayısıyla Rusya'nın bu bölgeden vazgeçmesi demek; Rusya'nın Karadeniz'deki bütün üstünlüğünü kaybetmesi demek.

Ukrayna 2'ye bölünür mü? Doğu Rusya'ya Batı Avrupa yanlısı olarak kalır mı? Kırım kendi halinde özerk olarak ne yapar? Bunlar tamamen fikir jimnastiğidir.

"KIRIM'IN YAPISI BUNA MÜSAİT DEĞİL"

Türkiye'nin böyle bir hamlesi olmadığı gibi Kırım'ın yapısı buna müsait değil ne de Rusya'nın buradan vazgeçmesi mümkün değil.

Rusya bu haliyle, Kırım'ın bu şekliyle bırakın bağımsız olmasını Türkiye'ye verilmesini 1954'te Ukrayna'ya verilmesi hatasından dönülmesi noktasında çalışmalar yapmaktadır.

"KIRIM 1774'TE DEĞİL 1783'TE KAYBEDİLDİ"

Şimdi baktığımızda 1774'teki Küçük Kaynarca antlaşması deniyor. Kırım 1783'te kaybedildi.  Rusya'ya geçiş tarihi de budur.

En yakın örneğini vermek gerekirse Kars antlaşmasında Batum'la ve Kırım'la ilgili oradaki Müslümanların kültürel haklarını Osmanlı Sultan'ı korur diye bir madde var. Oranın Türkiye'ye ilhakı mümkün değildir.

YAPILAN ANLAŞMAYA GÖRE SİVASTOPOL 2040'A KADAR RUSYA'NIN

Sonuç olarak şöyle bitirebiliriz; Kırım'ın Türkiye'ye katılması tamamen duygusal bir haber. Rusya ile 2040 yılına kadar yaptığımız anlaşmaya göre; Sivastopol Rus hakimiyetinde kalacak. Dolasıyla bu antlaşmadan geri dönüş yok. Zaten bu tür bir işe Rusya asla izin vermez.

OSETYA'YI HATIRLAMAK DA FAYDA VAR

Rusya şu an çok güçlü ve zirvede bir devlet. Bu işi söyleyenlere en yakın örneğini vermek istiyorum;  Osetya meselesinde dünya ve batı bir şey söyleyip, bir şey yapabildi mi?

Rusya'yı  ciddiye almadan, dikkate almadan yapılacak her hamle o coğrafyada boşa çıkar, sonuçuz kalır.

Türkiye keşke orada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu gibi Rıfat Çubarov gibi isimlere destek verse. Türkiye'nin zaten o bölgede bir çalışması yok. Sadece o bölgedeki oluşumlara destek veriyor." dedi.

serkan.ustuner@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • sean 4 yıl önce Şikayet Et
    turkiye osmanlidan kalan miraslari geri alacak tayip ona calisiyor ataturkun gittigi yoldan gidiyor memleketin kalkinmasi icin maddeleri yerine getiriyor hedef 2023 ile 2027 arasi 1 nufusun cogaltmak ,suriyeleri katti 2 askeri guc ,artik 2023 te yuzde yuz turk 3 ic savasi durdurmak , cok ugrasiyor 4 yer altinda zenginlikleri cikartmak ,akdeniz ege ve doguda yapiyor 5 ucak gemisi olmak ve yapiyor 2023 te hepsi hazir ve artik turkiyeye kimse dokunamaz diyorum turkiye su an hazir tesekkurler daha niceleri yapilmis ucuncu bogaz koprusu ipek yolu icin yapilmistir 67 devletin ticareti ordan gececek turkiyenin sonu buyuk parlak ve zengin tesekkurler
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem de. "İstanbul ve Roma elbette fetholunacaktır." mealinde bir hadis-i şerif var. Bunun devamında Peygamber Efendimiz (SAV) önce İstanbul'un fethedileceği haber vermiş. Bu da demek oluyor ki Roma'yı (yani İtalya) yakın bir zamanda alacağız inşaallah.
    Cevapla
  • Bilge Kagan 10 yıl önce Şikayet Et
    musulu bos mu verelim. 1926da parayla ingilizlere satilan musulun petrollerini ingilizler götrdü.baskasinin dedigin topraklar yuzyillar boyunca sana aitti.chp lozanda ve sonrasinda toprak verdi kendine tezgah kurdu.velevki bizim baskasinin topraginda gözümüz yok baskalarinin bizim topragimizda gözü var ama.osmanli toprak genisletmeseydi anadoluda elden cikardi.saldiri ayni zamanda savunmadir.
    Cevapla
  • tarafsız 10 yıl önce Şikayet Et
    kırım ı alalım da. kırmın nato üyesi bi ülkeye bağlanması mı rusya için savas sebebi olur :D ama imkansız mı derseniz hayır eet bi zmanlar biizmdi hemde coğunluğu müslüman olmasına rağmen rusya ya bırakılmak zorunda kalınmıstır tekrar kazanmak ta ancak bu sekilde olur türk-müslüman nufus u rus nufus una baskın gelirse neden olmasın...bu tip cok bölge var bu tip işleri de mit organize etmeli sadece nufus değil bizden yana insanlar nufuzlu, etkin ülkede söz sahibi hale getirilmeli bu sekilde kaybettiğimiz cok seyi tekrar kazanabiliriz. ve o zaman baskalarının ne dediğine bakmadan kendi kendi yolumuzda yürüyebiliriz.
    Cevapla
  • saaman saaman 10 yıl önce Şikayet Et
    deliormanli . cok iyi olur tabi , bu bemin ruyaam ama pek mumkun gozukmuyor yakin zamanda , evet Kirim'in nufusu cogunlugu rus 60% ama bunlar youn bir sekilde en buyuk 3 kasabada yasiyor gnellikle , orada sovyet zamaninda yapilan bir surgun var oradan tatarlarin (turklerin) dogan haklari var ,rus halki ise oraya sonradan yerlestirmedir yerlisi deildir , tatarlar genis arazilarde yasar , Kirim'in Turkiye tarafindaki kiyilarini saymazsak counluk tatar, gelelim sadede Ukrayna pek fazla sorun cikarmasada Rusya ASLA bu topraklardan VAZGEZMEZ bu yuzden Rusya Federasyonunun PARCALANMASINI ve bolgeden cekilmesini tetiklemeli ve beklemeliyiz ancak ve ancak Rusya federasyonundaki devletler baamsizligini ilan ederken Kirim baamsizligini ilan eder , ozaman da Turkiye guclu olmasi gerek ki Ukrayna ve rus etkisinden korusun ve ANAVATAN topraklarina balansin Kirim , yanlizbasina bir Kirim devleti fazla baamsiz kalamaz yeri stratejik,BUGUN OLMAYABILIR AMA BIR GUN O-L-A-C-A-K
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı