Öcalan'dan görüntülerle ilgili suç duyurusu

Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında çekilmiş sorgu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla ilgili Öcalan'ın avukatları İşçi Partisi hakkında suç duyurusunda bulundu. HDP'li Sırrı Süreyya Önder'de görüntüleri "gladyonun montajı kurgusu" olarak yorumladı.

Öcalan'dan görüntülerle ilgili suç duyurusu
Öcalan'dan görüntülerle ilgili suç duyurusu
GİRİŞ 07.02.2014 17:02 GÜNCELLEME 07.02.2014 17:54
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

ÖNDER: GLADYONUN MONTAJLI KURGUSU

HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında çekilmiş sorgu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla ilgili olarak, "Zamanlama manidar" diye konuştu.

'Taksim Meydanı' düzenlemesi ile ilgili Beyoğlu Cezayir Restoran'da yapılan basın toplantısına katılan Önder konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Öcalan'ın 1999 yılındaki sorgu görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler ve kullandığı sözler için ne düşünüyorsunuz? Görüntüleri paralel yapı sızdırdı iddiaları için değerlendirmeleriniz nelerdir?" şeklindeki sorusuna Sırrı Süreyya Önder, "Bunun bir gladyo montajı kurgusu olduğunu düşünüyorum. Gittiğimizde sorarız, söyleyeceği şeyleri de sizinle paylaşırız. Zamanlama manidar. Bu çözüm sürecini itibarsızlaştırmak isteyen bir yapının iradi olarak üstelik yeni de değil, her üç senede bir değişik versiyonlarını defalarca seyrettik. Nezdimizde teknik olarak bir itibarı ve kıymeti yoktur" şeklinde yanıt verdi.

ÖCALAN'IN AVUKATINDAN İŞÇİ PARTİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Abdullah Öcalan'ın avukatları, İmralı'da çekildiği iddia edilen ve montaj tekniği kullanılarak manipüle edilen görüntülerden dolayı İşçi Partisi (İP) hakkında suç duyurusunda bulundu.

Öcalan'ın avukatları açıklamasında, "Farklı zamanlardaki görüntüler başkalarını aldatacak şekilde montajlanmış ve kullanılmıştır. Esasında mevcut olmayan bir konuşma teknoloji vasıtasıyla mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmiş ve servis edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Görüntülerin montaj tekniği ile kesilip biçilerek anlamından uzaklaştırıldığına işaret eden avukatlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, demokratik çözüm sürecinin bazı rant çevrelerinde rahatsızlık yarattığına dikkat çekti.

ANF'nin haberine göre, suç duyurusu dilekçesinde, "Halkta uyanan bu heyecan ve barış özlemi savaştan nemalanan, rant ve çıkar devşiren çevrelerde saklanamaz bir rahatsızlığa sebebiyet vermiştir. Sürece karşıt duran bu güçler başta Öcalan olmak üzere bu süreci topyekûn hedef almaktadır. Başlatmış oldukları sürekli darbe halini farklı kurgu ve enstrümanlarla devam ettirmektedirler. Bu topraklarda kan ve gözyaşını baki kılmayı temel amaç edinen bu güçler her yolu mubah görmektedirler" ifadeleri yer aldı.

Dilekçede görüntülerin tamamının montaj olduğu, bahse konu konuşmaların bütünlük arz etmediği ve Öcalan'ın farklı zamanlardaki görüntülerinin bir araya getirildiğinin belirtildi.

Avukatlar, şöyle dediler:

"Aydınlık Gazetesi'nde 16.12.2013 ve 24.12.2013 tarihleri arasında yayınlanan yazı dizisi bir kurgudan ibaret olup gerçekleri ihtiva etmemektedir. Tamamen hayal mahsulüdür. Akabinde bu yazıların kaynağı olarak 06.02.2014 tarihinde İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey tarafından yapılan basın açıklamasında basın mensuplarına dağıtılan ve 1999 yılında İmralı Cezaevinde müvekkil Abdullah Öcalan'a ait olduğu iddia edilen ses ve görüntü kayıtları montaj ürünüdür. Görüntüler arasında kesintiler ve kopukluklar mevcuttur. Tek parça olduğu iddia edilen konuşmada müvekkilin farklı kıyafetlerle farklı konumlarda bulunduğu görünmektedir. Farklı zamanlardaki konuşmalar cımbızlanarak amaca uygun hale getirilmiş hatta soru cevap görüntüsü verilmiştir."

Sözkonusu videonun hukuka aykırı bir şekilde elde edilmiş olup sahtecilik ve tahrifat ürünü olduğunun vurgulandığı dilekçede, "Farklı zamanlardaki görüntüler başkalarını aldatacak şekilde montajlanmış ve kullanılmıştır. Esasında mevcut olmayan bir konuşma teknoloji vasıtasıyla mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmiş ve servis edilmiştir" denildi.

Dilekçede şu ifadeler de yar ladı:

"Temel amaç sahtecilik ürünü bu kayıtlarla kamuoyunu yanıltmak suretiyle müvekkil Öcalan'ın kişilik haklarını saldırı altında tutmaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan üç buçuk milyon imza ile Kürt halkı Öcalan'ı siyasi iradesi olarak kabul etmiştir. Hala devam eden demokratikleşme sürecinde de devlet tarafından bu gerçeklik kabul edilmiş, Öcalan ile müzakereler yürütülmektedir. Bu görüşmeler Türkiye kamuoyunda ve halklar nezdinde büyük kabul görmektedir. Sahtecilik sonucu elde edilen bu görüntülerle müvekkilin toplum içindeki itibarı, bireyler nezdindeki saygınlığı hedeflenmektedir. Başta ABD ve İsrail olmak üzere birçok derin gücün planlarını bu süreçle boşa çıkaran Öcalan'ı 'ABD ile ilişkilendirmek' ve 'enstrüman' olarak nitelendirmek müvekkil şahsında barış arayışında olan bütün halklara hakaret niteliği arz etmektedir."

GÖRÜNTÜLERİ BASINA DUYURAN İP'Lİ ÖZBEY'E AĞIR SUÇLAMALAR

Suç duyurusu dilekçesinde basın açıklamasını yapan İP'li Hasan Basri Özbey'in açıklamanın seyri içerisinde temel amaçlarının hali hazırda devam eden barış sürecini bitirmek olduğunu defalarca zikrettiği ve "Kontra faaliyetlerle halklar arasında kin ve nefret tohumları ekerek yeni katliamların vücut bulması temel amaç ve gayesi içindedirler. Bu pratikler, sebep-sonuç ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda basın açıklaması yapan zatın söylemlerinin toplumu ucu görünmez bir kaosa sürükleme gayesi taşıdığı, bu vesileyle suç unsuru oluşturduğu yadsınamaz. Yalan üretmek suretiyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik toplumu içinden çıkılmaz bir kargaşa haline sürükleyecektir" denildi.

Avukatlar, suç duyurusunun talep bölümünde ise şu ifadelere yer verdi:

"Müvekkil Abdullah Öcalan'ın şahsına ilişkin hukuk alaşağı edilerek geliştirilen saldırının derhal giderilmesi amacıyla sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulunmak zaruri bir hal almıştır. Suç unsuru oluşturan tahrifat ve sahtecilik ürünü olan bu görüntüler ile muhtemel devam görüntülerin hakkında yayın yasağı getirilmesi suçun engellenmesi için zaruridir. Ayrıca hukuka aykırı saldırıyı gerçekleştiren Hasan Basri Özbey söz konusu açıklamasında 'Yarın saat 13'te bu görüntülerin devamını yayınlayacağız' diyerek müvekkilimize dönük saldırıyı devam ettireceklerini alenen beyan etmiştir. Söz konusu saldırının engellenmesi için gereken tedbirlerin alınması hukukun gereğidir. Yukarıda açıkladığımız sebeplerle savcılığınızın, faillerin cezalandırılması ve gerekli ek tedbirlerin alınması konusunda res'en ve derhal, harekete geçip gerekli soruşturmayı yapmasını talep ederiz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • turhan aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    murat bey memleket hepimizin. şimdi biraz samimi olalım burada pek fazla görüşlerimize yer verilmiyor sizin gibi düşünmeyen insanları hemen afaroz ediyorsunuz vatan haini ilan ediyorsunuz hakaretler iftiralar gırla gidiyor insanlar kul hakkına çokça giriyorlar takvim sabah gibi millete küfür ede ede toplanan paralarla satın alınan medyanın iftiraları bir bir çürütülüyor hepimiz müşahede ediyoruz en son islam düşmanı hollandalı bir parlementerden referans alınıyor seviye yerlerde bile değil ama kimse yolsuzluğu ifade edemiyor ne oldu bize soruyorum kızım fatımada olsa elini keserdim diyen peygamberin ümmeti değilmiyiz..kimse aslında usulsüzleri inkar edecek noktada değil ben burada olsun çalınıyorsa bizimkiler çalsın diyenleri görüyorum bumudur müslümanlık anlayışı size dinlediniz dinliyoruz yolsuzluk kayıtlarını karartma çalışmalarını yav azıcık insaf yahu
    Cevapla
  • turhan aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    murat bey. algı mühendisliği böyle bir şey işte böyle düşündürülmek isteniyorsunuz ve başarılı oluyorlar adam bank asya ile mahkemelik üstelik konuşmalar montajlı sözcü gazetesi de işin işine girince insan şöyle bi iki dakka düşünür ..şimdi olayları sıralayalım anlamak için kronoloji önemli...süleymanın montajlı konuşmaları yayınlanıyor...cemaatle ilgisi varmış gibi bence yok ..bu konuşmalarda barış sürecinin bitirileceğine dair ifadeler geçiyor...ardından işçi partisi aponun muhtemelen mit içindeki gladyo ve ulusalcılar aracılığı ile devşirdiği apo görüntülerini servis ediyor..kandilinin persfektifinden aponun itibarsızaştırma oprasyonu yapılıyor..ki çatışmalı ortam geri gelsin...ve nihayet türkiyede kaos ortamından faydalanıp milli iradeyi gasp edenlerin gladyo ve uzantısı ulusalcı beyaz türkler olduğunu düşünürsek bütün bu algı operasyonun kimler tarafından tezgahlandığını görebiliriz sanırım..
    Cevapla
  • Murat Diniz 10 yıl önce Şikayet Et
    turhan aktaş fena yakalamışsın. Bende ciddi bir delil var da ben atladım sandım. Demek Avukat müvekkilimin "cemaatle alakası yok" demiş o zaman kesin doğrudur. Peki sözcü gazetesi muhabiri neden bu adamla cemaat hakkında telefonda bilgi alışverişi yapıyor? O da yanılmış demekki! Ayrıca Fetullah Gülen'de benim operasyonu yapanlarla ilgin yok diyor du odasından fakir hayatı yaşayan ağzından tek kelime dünya kelamı çıkmayan biriydi hani? Koç Holding'e denetimleri önceden sızdırdığı için Mustafa Koç teşekkürler ediyor kendi sesinde. Başsavcıdan önce operasyon haberlerini veren Mehmet Baransu'da benim cemaatle ilgim yok diyor. Zaten cemaatte yanlış olmaz olursa da yanlışlıkla olmuştur. Ben erdoğan'ı eleştiririm ama cemaatten kimse gülen'e laf edemez. Adamı göklere çıkardınız
    Cevapla
  • turhan aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    süleyman balonu patlamasına rağmen. hala bazıları bu sönmüş balon üzerinden yorum yapıyorlar meçhul süleyman balonu çabuk patladı... İş adamı Süleyman Hamit Müftigil ’in avukatı Mahmut Tanrıseven , müvekkilinin Hizmet Hareketi ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Tanrıseven, “Süleyman Bey cemaatin finans koordinatörü olsaydı şu anda Bank Asya ile mahkemelik olmazdı.” dedi. Tanrıseven, Müftigil’in şoförüyle ya da mühendisleriyle yaptığı görüşmelerin parça parça birleştirilip servis edildiğini kaydetti.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 10 yıl önce Şikayet Et
    İşçi partisi adını değiştirse Darbe partisi yapsa. Tabelasına da "Demode, Post modern, Dost Modern, Velhasılı Her türlü Darbe teşebbüsüne itina ile destek verilir" yazsa, kendini daha iyi anlatır, daha çok oy alırdı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin