Korsana 'Rus' oyunu

Türk uçağını Soçi'ye kaçırmak isteyen korsanın etkisiz hale getirilmesi aksiyon filmlerini aratmadı.

Korsana 'Rus' oyunu
Korsana 'Rus' oyunu
GİRİŞ 10.02.2014 09:13 GÜNCELLEME 10.02.2014 09:13

Türk uçağını Soçi'ye kaçırmak isteyen korsanın etkisiz hale gelmesini ve yolcuların kurtarılmasını 'müzakereci' polisler sağladı. Vatan'dan Mehmet Ali Demir'in haberine göre; 'Rehine Kurtarma ve Müzakere Kısım Amirliği' üç ay önce kurulmuştu.

Rusya'nın Soçi kentine kaçırılmak istenen ancak pilotun Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdiği uçaktaki yolcuların kurtarılması ve hava korsanının etkisiz hale getirilmesinin ayrıntıları netleşmeye başladı. İstanbul polisi ilk kez bir hava korsanlığı olayında 'müzakereci' kullandı.

Ukrayna'da halen cezaevinde bulunan eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timaşenko'nun, Ukrayna ve Rusya'da bulunan tutukluların serbest bırakılması için korsan eylem planlayan Ukraynalı Artem Kozlov, Türk bir hava yolu şirketine ait uçağı kaçırdı. Korsanın Soçi'ye gittiğini zannettiği uçak, kaptan pilotun ustaca müdahelesi ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi. Yerde oluşturulan müzakere ekibinin başında bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro komiseri komiser Cemalettin Demirci, bir tercüman aracılığı ile korsan Kozlov ile konuşmaya başladı.

PİLOTU HAZIRLADILAR

Müzakere ekibini yöneten Komiser Demirci, hava korsanını oyalarken ekibin geri kalanı da kaptan pilot İlyas Karagülle'yi operasyona hazırladı. Korsan Kozlov, Rus yetkililer ile uçakta görüşmek istedi. Bu isteğe karşılık, müzakereciler Kozlov'un iyi niyet göstergesi olarak yolcuları tahliye etmeye ikna etti. Uzman müzekereci Komiser Demirci, Kozlov'u yetkililerin gelmekte olduğuna ancak İstanbul trafiğine takıldıklarına ikna etti.

UÇAK İNCELENDİ

Şarjı biten Kozlov'a bir yolcunun telefonu verilerek müzekereye devam edildi. Özel timler bu sırada uçağa sızarak x ray cihazları ile kargo bölümünde tarama yaptı. Uçağın temiz olduğu teyid edilirken her ihtimale karşı sinyal kesici jamerlar da uçak çevresinde önlem aldı. Uçağın tamamen tahliyesi ardından müzakereciler pilotların da ayrıldığını kaydettikten sonra, uçak artık havalanamayacağı için korsana teslim ol çağrısında bulundu. Hava korsanı kokpitin kapısını zorlarken bir anda karşısında özel harekat timlerini buldu. Kısa bir arbedenin ardından hava korsanı Artem Kozlov etkisiz hale getirildi.

FBI DESTEĞİYLE DONATILIYOR

Müzakere olaylarında kullanılmak üzere kullanılacak donanımlı araçların teknik donanımı için de FBI'dan destek alınıyor. Kamera sistemleri ve ses sistemleri ile birlikte aracın maliyeti yaklaşık 1 milyon lirayı buluyor.

İLK SINAVDAN BAŞARIYLA GEÇTİLER

Türkiye ilk Müzakere Kısım Amirliği üç ay önce resmen kuruldu. Rehine olayları başta olmak üzere intihar gibi olaylara da müdehale için eğitim alan uzman ekipler Asayiş Şube Müdürlüğü Bünyesi'nde görev yapıyor. Türkiye üye olduğu Europol'un her yıl düzenlediği uluslararası rehine krizi ve fidye amaçlı adam kaçırma konferansına ilk defa 2012 yılında İçişleri Bakanlığı'nın bir temsilcisi ile katıldı. Katılımcı emniyet müdürü Türkiyede olmayan uzman müzakereciler için bir rapor hazırladı. İçişleri Bakanlığı'nın da onayından geçen poje kapsamında İstanbul'da bir eğitim programı düzenlendi. Farklı birimlerden yaklaşık 50 personel bu program çerçevesinde eğitim alarak uzman müzakereci olarak göreve başladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?