ASELSAN'dan jetlere milli göz

ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri, sa­vaş uçak­la­rı için gö­rün­tü­le­me ve ta­kip sis­te­mi ya­pan Asel­po­d'­u üret­ti. Kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­le­me yapabilen ve la­zerle he­def­le­ri iz­le­ye­bi­len sis­te­min se­ri üre­ti­mi ve F-16'la­ra mon­ta­jı baş­la­dı.

ASELSAN'dan jetlere milli göz
ASELSAN'dan jetlere milli göz
GİRİŞ 13.02.2014 09:23 GÜNCELLEME 13.02.2014 10:39
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

F-4 sa­vaş uçak­la­rı için Tarp Pro­je­si ile İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan ke­şif ve gö­zet­le­me sis­te­mi­ni ASEL­SAN üret­ti. Çok al­gı­la­yı­cı he­def­le­me sis­te­mi Asel­pod, tüm test­le­ri ba­şa­rı ile geç­ti.

Uçak­la­ra mon­taj sü­re­ci baş­la­dı. Tür­ki­ye, İs­ra­il ile 2008'de 165 mil­yon do­lar­lık Tarp Pro­je­si söz­leş­me­si im­za­la­dı. Söz­leş­me­de İs­ra­il'­in, Tür­ki­ye­'ye F-4/2020 sa­vaş uçak­la­rı için ke­şif ve gö­zet­le­me sis­tem­le­ri üre­til­me­si­ni kap­sı­yor­du.

SADECE 4 ÜLKENİN SAHİP OLDUĞU TEKNOLOJİ

2010'da İs­ra­il ve Tür­ki­ye iliş­ki­le­ri dur­ma nok­ta­sı­na ge­lin­ce Sa­vun­ma Sa­na­yii Müs­te­şar­lı­ğı, ASEL­SAN ile bu pro­je­yi yü­rüt­me­yi he­def­le­di. ASEL­SAN 2006'da Asel­pod isim­li sa­vaş uçak­la­rı için ta­sar­lan­mış ye­ni ne­sil, çok al­gı­la­yı­cı­lı he­def­le­me po­du pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çir­di. ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri­nin 7 yıl­lık ça­lış­ma­sı­nın ar­dın­dan Asel­pod, dün­ya­da sa­de­ce 4 ül­ke­nin sa­hip ol­du­ğu bir tek­no­lo­jiy­le do­na­tıl­dı. İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan sis­tem sa­de­ce ha­va araç­la­rı ile ka­ra göz­le­mi ya­par­ken, Asel­pod ha­va-ha­va ve ha­va-yer gö­rün­tü­le­me­si­nin ya­nı sı­ra ki­lit­len­di­ği he­def­le­re çok­lu ta­kip ya­pa­bi­len bir sis­tem ol­du.

SE­Rİ ÜRE­Tİ­ME GE­ÇİL­Dİ

Asel­po­d'­un tüm tek­nik test­le­ri­nin so­na er­di­ği ve ASEL­SAN te­sis­le­rin­de se­ri üre­ti­me ge­çil­di­ği be­lir­til­di. Önü­müz­de­ki ay­lar­da pa­ket­ler ha­lin­de tüm F-4/2020 ve F-16 sa­vaş uçak­la­rı­na mon­ta­jı­nın ya­pı­la­ca­ğı ifa­de edil­di. Ay­rı­ca Asel­pod sis­te­mi­nin F-4/2020 ve F-16 uçak­la­rı­nın dı­şı­na mon­te edil­di­ği, Mil­li Mu­ha­rip Uçak Pro­je­si­'n­de mil­li uça­ğın içi­ne en­teg­re edi­le­ce­ği bil­di­ril­di.

ÜSTÜN KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜLEME

Ter­mal ka­me­ra­nın sü­per, ge­niş ve dar ol­mak üze­re üç ay­rı ba­kış açı­sı var. Ter­mal ka­me­ra­dan de­tay­lı kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­nün el­de edi­le­bil­me­si için ger­çek za­man­lı ge­liş­miş gö­rün­tü iş­le­me al­go­rit­ma­la­rı kul­la­nı­lı­yor.

HEDEFLEME VE KONUM BULMA

Aselpod, he­de­fin ye­ri­ni, ro­ta­sı­nı ve hı­zı­nı çok has­sas ola­rak tes­pit ede­bil­mek­te. Aselpod ken­di­si­ni plat­form ile uçuş sı­ra­sın­da oto­ma­tik ola­rak hi­za­lar, ya­pı­sal es­ne­me­le­rin he­def ko­or­di­na­tı tes­pi­tin­de­ki olum­suz et­ki­le­ri­ni or­ta­dan kal­dı­rır.

ÇOKLU HEDEF İZLEME

Hem vi­de­o hem de ata­let­sel iz­le­me ye­te­ne­ğiy­le ay­nı an­da dört he­de­fe ka­dar ta­kip ya­pa­bil­mek­te. La­zer Nok­ta İz­le­me: İçe­ri­sin­de­ki La­zer Nok­ta İz­le­me Bi­ri­mi ile Aselpod ha­ri­ci la­zer kay­nak­la­rı ile ay­dın­la­tı­lan he­def­le­ri, ki­lit­le­ne­rek iz­le­ye­bil­mek­te­dir.

LAZER AYDINLATMA

Aselpod, he­def­le­rin la­zer ile ay­dın­latıyor. Ge­ce gö­rüş uyum­lu la­zer ay­dın­lat­ma bi­ri­mi­ne sa­hip­tir.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 12
  • anton kanton 10 yıl önce Şikayet Et
    böyle haberler insanın vatanına olan aşkını derinleştiriyor . valla bizim çocuklar bunları yapabiliyorlarsa ne ala. demek ki daha fazlasını da yapma kabiliyetine sahiptirler. Öyleyse gelecek nesil awacs ları da bizim çocuklar yapabilmeliler. illa rumla dostane tavır içine girmiş bir ülkeye bunları bizim için üret dememiz doğru mu olur? suikast kurbanı mühendislerimizin ruhu incinmez mi? ve halen elimizde proje olup ta onları da kendimizden olmayanlara verme tevessülü varsa bu ülkeye yazık olmaz mı?
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim . hayırlı olsun bu yapılanlar göz kamaştıırcı olmakla beraber yapılanlar çok kişiyi rahatsz ettiğide bir gercekdir. rabbim yardımcıları olsun
    Cevapla
  • fatih genç 10 yıl önce Şikayet Et
    arslanlarım . vurduğunuz yumruk balyoz olsun
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    AK partiden önce bunlar yoktu!....... ...Türkiyem teknolojide her dalda yükseldikce CHP ,MHP Geziciler ve Ananascılar bunalıma giriyorlar?..:):):):):).
    Cevapla
  • YASİN ÇEVİK 10 yıl önce Şikayet Et
    Güzelll. Güzel ülkem daha ne kadar ilerlere gidecek hayallerimizin ötesine inşallah ama bkıp görmeyen arkadaşlar eleştiren arkadaşlar sadece düşmanlık yaparak olmaz artık bu Ülkeyle gurur duyunnn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...