Sultan Abdulhamit'ten Pasteur'e nişan

Sultan II. Abdülhamit'in, kuduz aşısını bulup milyonlarca kişinin hayatını kurtaran Louis Pasteur'e, çalışmaları için 10 bin Frank para ve Mecidiye Nişanı gönderdiği ortaya çıktı

Sultan Abdulhamit'ten Pasteur'e nişan
Sultan Abdulhamit'ten Pasteur'e nişan
GİRİŞ 13.02.2014 09:53 GÜNCELLEME 13.02.2014 09:53

Sabah Gazetesi'nden Mesut Er'in haberine göre Osmanlı İmparatorluğu'nun mikrobiyolojinin kurucusu Louis Pasteur'e yüklü miktarda bağış yaptığı belirlendi. Bir hayvan tarafından ısırılmanın ölüm fermanı anlamına geldiği 1800'lerde, kuduz mikrobunun aşısını bulan Louis Pasteur'e Sultan II. Abdülhamit'in 10 bin Frank hastane parası ve Osmanlı'nın önemli onur belgelerinden Mecidiye Nişanı gönderdiğinin belgeleri ortaya çıktı.

Değeri her geçen gün daha fazla ortaya çıkan Sultan II. Abdülhamit'in dönemin dünyaca ünlü bilim adamlarına da destek verdiği ve araştırmalarına kaynak sağladığı ortaya çıktı. Bir hayvan tarafından ısırılması sonucu kuduz mikrobu kapmanın ölüm anlamına geldiği 1800'lü yıllarda milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesinin önüne Louis Pasteur ve çalışma arkadaşı Emile Roux'nun bulduğu kuduz aşısı sayesinde geçildi.

SEMPOZYUMDA AÇIKLANDI
Osmanlı Arşivleri'nden çıkan bir belge 33 yıl iktidarda kalan ve eğitim, ulaşım, sağlık gibi alanlarda önemli atılımlar yapan Sultan II. Abdülhamit'in dünyadaki bilimsel araştırmalara da kayıtsız kalmadığını ortaya koydu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, Sultan II. Abdülhamit'in kuduz aşısını bulan Pasteur'e 10 bin Frank hastane parası ve Osmanlı Devleti'nin önemli onur belgelerinden Mecidiye Nişanı göndermesinin belgelerini yayımladı. Sultan II. Abdülhamit Han'ın 96'ncı ölüm yıldönümü münasebetiyle İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin organize ettiği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin de ev sahipliğini yaptığı Sultan II. Abdülhamit Sempozyumu'nda bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Adem Ölmez; II. Abdülhamit'in kuduz aşısını keşfeden ünlü Fransız bilim insanı Pasteur'e bir heyet göndererek para ve onur belgesi verdiğini söyledi.

'EV ALINABİLİYORDU'
Bu konudaki padişahın iradesini arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığını belirten Doç. Dr. Ölmez, "Padişah, Pasteur'e 10 bin frank para gönderdi. Bu para ile o dönemde İstanbul'un iyi semtlerinde güzel bir ev alınabiliyordu. Ayrıca Pasteur'ü Osmanlı devletinin itibarlı onur belgelerinden Mecidiye Nişanı ile ödüllendirdi. Bu gelişme II. Abdülhamit'in bilime ve bilim insanına verdiği önemi göstermektedir. Biz bu belgeleri arşivden çıkardık. Şimdi de kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor