Askeri yargının kaldırılması için eylem yaptılar

İHD ve MAZLUMDER üyesi bir grup, askeri yargı sisteminin kaldırılması için Galatasaray Meydanı'nda toplandı.

Askeri yargının kaldırılması için eylem yaptılar
Askeri yargının kaldırılması için eylem yaptılar
GİRİŞ 19.02.2014 14:34 GÜNCELLEME 19.02.2014 14:34

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve MAZLUMDER üyeleri, askeri yargı sisteminin kaldırılması için Beyoğlu'nda eylem yaptı. Askeri yargının tarafsız ve bağımsız olamayacağını ifade eden eylemciler, yargı birliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

İHD ve MAZLUMDER üyesi bir grup, askeri yargı sisteminin kaldırılması için Galatasaray Meydanı'nda toplandı. ‘Askeri yargı kaldırılsın', ‘Darbe yargısına hayır!', ‘Askeri otorite altında yürüyen yargıya hayır!' yazılı pankart ve döviz açan grup adına açıklamayı MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Beyhan yaptı.

Türkiye yargı sisteminin yargı birliğinden uzak ve çok başlı olduğunu belirten Beyhan, emir komuta zincirindeki askeri yargının tarafsızlığı konusunda ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Yargı birliğinin ve tarafsızlığının sağlanması için çeşitli önerilerde bulunan Beyhan, önerilerini şöyle sıraladı: “Askeri mahkemeler ve bu mahkemelerin temyiz mahkemeleri ile askeri yüksek idare mahkemesi kapatılmalı ve bir an önce yargı birliği sağlanmalıdır. Vicdan-i ret hakkı tanınmalıdır. Bu hususta yapılacak anayasa değişikliği gerçekleştirilinceye kadar askeri kışlalarda meydana gelen her türlü hak ihlallerine yönelik soruşturmalar, sivil savcılık ve hakimler tarafından yapılmalıdır. Ceza kanunu tek bir ceza kanunu olarak düzenlenmeli ve askeri ceza kanunu şeklinde başka bir ceza normu olmamalıdır. Askeri mahkemeler sadece disiplin mahkemeleri olarak yeniden düzenlenmeli. Bugüne kadar askeri kışlalarda meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili dosyaların tamamı sivil savcılık ve mahkemelere devredilmeli. Yaşamını yitiren askerlerin ailelerinin talepleri kabul edilmeli ve devlet gerekli sorumluluğu üzerine almalıdır.” dedi.

Konuyla ilgili farkındalık oluşturmak için TBMM'de grubu bulunan partileri ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu ziyaret edeceklerini belirten eylemciler, kampanya süresince imza kampanyalarını da sürdüreceklerini kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci el otoda hareketlilik...Listenin zirvesindeki model belli oldu
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak