12 Eylül Darbesine 230 sayfalık savunma

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada, sanık avukatları, 230 sayfalık savunma hazırladı.

12 Eylül Darbesine 230 sayfalık savunma
12 Eylül Darbesine 230 sayfalık savunma
GİRİŞ 20.02.2014 11:59 GÜNCELLEME 20.02.2014 11:59

12 Eylül dönemine ilişkin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, yarın saat 09.45'te başlayacak. Duruşmada, ilk önce müştekilere söz verilecek, daha sonra ise sanık avukatları savunma yapacak.

"Sağlık sorunları" devam eden Evren ve Şahinkaya, duruşmada hazır edilmeyecek, sanıkların avukatları Bülent Hayri Acar, Sezin Duygu Tuncer ve Burak Başkale ile mağdur ve müşteki avukatları katılacak.

Bülent Hayri Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunun çıkmasını beklemeyeceklerini, yarınki duruşmada, savunmalarını yapacaklarını bildirdi.

Savunmalarının 230 sayfadan oluştuğunu belirten Acar, bunu bir kitap haline getirdiklerini kaydetti.

Son duruşmada, müdahillik ve soruşturmanın genişletilmesi taleplerini reddeden mahkeme, Bayrak Harekat Planı içerisindeki sivil unsurlarla ilgili cumhuriyet savcılığına yapılacak yeni bir suç duyurusuna gerek olmadığına hükmetti.

Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı, 21 Şubat, saat 09.45'e erteledi.

Ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, esas hakkındaki görüşünde, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Ceza maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini ıskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Savcı Kocaman, ayrıca, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor