FBI da bile var MİT'te yok

Mit kanununda önemli değişiklikler ön gören yasa ile istihbarat sisteminde köklü değişiklikler yapılacak. Ancak CIA ile kıyaslama yapmayan siyasetçiler ve medya FBI ile kıyaslama yoluna gidiyor. Oysa FBI'da bile var MİT'te yok.

FBI da bile var MİT'te yok
FBI da bile var MİT'te yok
GİRİŞ 22.02.2014 12:24 GÜNCELLEME 22.02.2014 12:57

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklife yönelik 'Muhaberat devleti oluyoruz' eleştirileri gerçeği yansıtmıyor. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, istihbarat teşkilatları benzer yetkilere sahip.

Yenişafak'ın haberine göre; MİT kanununda önemli değişiklikler ön gören yasa ile istihbarat sisteminde köklü değişiklikler yapılacak. Teknolojik gelişmeler başta olmak üzere dünyada gelişen olaylar göz önünde bulundurularak hazırlanan yasa teklifi ile MİT uluslararası istihbarat örgütü haline gelecek. MİT kanununda değişiklik ön gören 15 maddelik değişiklik teklifi ile istihbarat toplamaya uluslararası standart kazandırılacak. Teklif hazırlanırken ABD ve İngiltere olmak bir çok ülkenin yasaları baz alındı.

İşte tasarı hazırlanırken örnek alınan ülkelerin yasaları:

ABD

FBI, Ulusal Güvenlik Mektupları kullanarak, finansal kurumlardan ve kredi bürolarından (TransUnion, Equifax, Exparian) herhangi bir müşteriye ait tüm banka hesap kayıtlarını, kredi raporlarını ve kayıtlarını, adres, isim ve iş geçmişlerine ilişkin kişisel verilere ulaşma yetkisine sahiptir.

Bankalar ve Bankacılık başlıklı 12 numaralı ABD Kanunu altında yer alan Mali Gizlilik Yasası 'na göre, istihbarata karşı koyma faaliyetleri kapsamında uluslararası terörle mücadele veya gizli istihbari faaliyetleri engelleme amacıyla, FBI tarafından talep edildiği takdirde, finansal kurumlar, çalışanları ve yöneticileri, tüzel veya bireysel müşterilerine ait finansal kayıtları vermekle yükümlüdür. Bununla birlikte, hiçbir finansal kurum, çalışanı ve yöneticisi, istihbarat servislerince (örneğin FBI) müşteriye ait finansal kayıtlara erişim sağlandığını hiç kimseye açıklayamaz.

HOLLANDA

İstihbarat Servisinden bilgi talebi alan servis ve hizmet sağlayıcılar, gerekli bilgiyi tedarik etmek zorundadır. Faaliyet kapsamında, kriptolu veri transferlerinin ve görüşmelerin çözümünde bilgi sahibi olan kimse, Servis Başkanının yazılı emri olduğunda, söz konusu kriptolorın (şifrelerin) çözümünde servis ile işbirliği yapmak zorundadır. Polis ve jandarma amirleri ile Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi ofisinin genel müdürü; İçişleri Bakanının sorumluluğu altında ve AIVD'nin talimatları doğrultusunda istihbarat servisleri için faaliyet yürütür. Başsavcılık üyeleri, istihbarat servisinin görevlerini ve faaliyetlerini ilgilendiren bir bilgiye ulaştığında Servise haber vermek durumundadır.

İstihbarat servisleri kablosuz telekominikasyonu denetleme ve teknik cihazlar yardımı ile belirli bir özelliği olmayan kablosuz telekomünikasyonu almaya veya kaydetmeye yetkili kılınmışlardır.

İSPANYA

Ulusal İstihbarat Merkezi, faaliyetlerinin gerektirdiği kapsamda diğer Kamu Yönetimi bünyesindeki kurumlar ile gerekli koordinasyon ve işbirliği ilişkilerini kurar.

FRANSA

İnternet hizmet sağlayıcıları, telefon şirketleri ve internet kullanımı sağlayan diğer tüm kuruluşlar, kendilerinden talep edildiği takdirde, müşterilerine ait bilgileri (IP adresleri, lokasyon, tarihe göre arama listesi), terörle mücadele ile görevli yetkililere ve istihbarat servislerine vermek zorundadır. İstihbarat örgütü, kendi teknik platformlarını kurarak iletişimdeki veri trafiğine (mesajlar, fotograflar, kullanılan servis çeşidi, abone bilgileri, adres, banka kayıtları) ve bilgilere (tarih, iletişim kaynağı ve süresini içerecek şekilde) ulaşabilirler. Buna ek olarak, 2008 tarihli ve 609 sayılı Kararname uyarınca Fransız İç İstihbarat Servisi-DCRI elektronik ve diğer yöntemlerle şahıs, grup ya da kurumlar hakkında bilgi toplayabilir.

İNGİLTERE

Posta, kargo, internet ve telekomünikasyon hizmet sağlayıcıları, bilgi talep eden istihbarat servisleri ile işbirliği yapmak zorundadır. Ulusal güvenliği korumak ve ulusal güvenliği ilgilendiren suçları tespit etmek adına İçişleri Bakanının yetkilendirmesiyle Güvenlik İstihbarat Servisi (MI5) her türlü iletişim hizmeti sağlayıcısından kayıt ve veri talep edebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak