Sönmez: Acemice yapılmış! 8 farklı montaj var

İşin uzmanı Başbakan Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen seslerle ilgili net konuştu: Acemi altı bir montaj. Seslerde 8 farklı montaj bulunuyor...

Sönmez: Acemice yapılmış! 8 farklı montaj var
Sönmez: Acemice yapılmış! 8 farklı montaj var
GİRİŞ 02.03.2014 07:45 GÜNCELLEME 02.03.2014 08:02
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, son günlerde sık sık konuşulan dinlemeler ve kriptolu telefon hakkında Vatan'ın sorularını yanıtladı.

KRİPTONUN ŞİFRESİNİ YAPANLAR KIRAR

Sönmez, kriptolu telefonun şifresinin yalnızca şifreyi yapanlar, satın alanlar ya da tehdit edilerek kırılabileceğini belirterek, ''TÜBİTAK şifreleme algoritması, 4-5 ülkede olan çok kuvvetli bir algoritma. 40 bin bireysel PC'nin 120 sene hiç durmadan çalışarak, bir sıralama sitemi ile kırılması gerek. Eğer 120 sene sonra 40 bin bilgisayar şifreyi kırarsa, çözeceği kelime iki harfli bir hece olacaktır. Yani bir 've" için 120 sene, 40 bin makina çalışmalı. Başbakanın bir konuşmasının çözmek için ihtiyaç olunacak PC adedini ve zamanı siz düşünün.'' dedi.

KAÇTIKLARI ÜLKEDEN KİME HİZMET ETTİKLERİ BELLİ

ABD'nin Merkel'i dinlediği o telefonun da kriptolu bir telefon olduğunu hatırlatan Sönmez, '' Ancak bize göre farkı şuydu, telefon şifreleme algoritması ABD'li bir şirketindi ve ABD devletinin özel işlerini yapıyordu. Bizde ise kripto devletin kurumu olan TÜBİTAK'ın, Türk devletinin malıydı. Algoritmayı yazan da Türk devletine çalışan bilgisayar mühendisleriydi. Hoş Başbakan'ı dinlemek için kripto telefonların şifrelerini kaptıran polis, mühendis de Türk ama... Kaçtıkları ülke ABD olmuştur. Kime hizmet ettikleri ise okuyanların hayal gücüne kalmış.'' diye konuştu.

8 FARKLI MONTAJ VAR!

Sönmez, ''Başbakan ve oğluna ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının, dublaj veya montajlanmış olması mümkün mü?'' şeklindeki soruya ise;

''Buna montaj denemez bence. Acemi altı bir montaj. Ses hücreleri arasında bariz bir firem farkı var. Şöyle açıklarsak daha iyi olur: 10 piksel bir fotoğraf makinesiyle çekilen bir resme 5 piksel fotoğraf makinesi ile çekilen bir resimle montaj yapılmaya çalışılmış. Her iki resimde çözünürlük farkı oluşmuştur. Bu ses kaydında tam 8 farklı montaj var. Her farklı katman ise farklı firem ses hücrelerinden oluşmakta. 8 farklı fotoğraf makinesinden resmin bir araya gelmesi gibi bir resim /ses kaydı olmuştur. Yapanlar ya amatör bir grup ya da bilerek yapılmış, adrese teslim bir gizli uyarı olmuş. Biz bu tespitleri kendi stüdyomuzda "Colin" adı verilen bir özel yazılım programı ile yaptık. 1500 dolar civarında bir maliyeti olan bu yazılım ses dosyalarını belli bir fortama çevirip farklılıkları gösteriyor. Bu yöntemle ses hücreleri arasındaki farklılıklar ortaya çıktı.'' dedi.

YORUMLAR 19
  • Sultan-ı Yegah 10 yıl önce Şikayet Et
    Montaj Değil Lakin... Kasetin montaj olmadığından ben eminim. Fakat oradaki para ne parası, ne şekilde lanse edilmiş, o konuda şüphem var. Rahmetli Erbakan, partisi defalarca kapatılıp malvarlığına el konulduğu için, parti mülkünü kendisi ve güvendiği partililer üzerine yapardı. Sonradan yargıtay hesapları incelemeye alınca, kayıp trilyon davasını açtılar. İşin aslı orada yolsuzluk yoktu, ama bir usulsüzlük vardı, o da devrin despot devletinden gariban halkın parasını kurtarmak içindi. Şimdi ortada bir para var, o kesin. Ama paranın aslı nedir, ben onu merak ediyorum. O 1 milyar dolar, Erdoğan'ın kendi parası olsa, Urla'da 2 villa için niye başkasına yüzsuyu döksün? Çatalca'da arsa aldırmak için niye uğraşsın? 7 göbek torununa yeter o para, niye 3 kuruşun derdine düşsün? Anlamsız gelen bu.
    Cevapla
  • mehmet ugur 10 yıl önce Şikayet Et
    adam resmen olmasını istediğini yazmış.. montaj mı değil mi bilmem ama. Adamın yaptığı yorumlar sadece dinleme ile ilgili olsa değer veririm ama oraya kaçmışlar buraya kaçmışlar gibi yorumlara girince ne olduğunu açık etmiş bence....
    Cevapla
  • defter silgi kalem 10 yıl önce Şikayet Et
    Bilim ve Teknoloji. Bilim ve Teknoloji Bakanı daha önce kasetlerin hissederek montaj olduğunu açıklamıştı zaten bu aöıklamaya gerek yoktu ki.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 10 yıl önce Şikayet Et
    Uzman??. "Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı" mı uzmanı bu işin? Söyledikleri de yarım hoca misali. Kripto telefon bir tek brute-force kırarak mı dinlenebilirmiş? Kendisi bilgisayarcı ya, tek bildiği o. Bir de elektronikçilere soralım bakalım. Sinyalcilere soralım, telekomculara soralım. Harbi uzmanı olan birisi çıkar sizi rezil eder burada, söylemedi demeyin.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim . 17 aralık darbe olduğu dönemlerde bazı siiyasi ve gazeteçiler iiçin motaj sex kaseti çıktığında . bunlarda ahlakda sınır olmadıgı . devletin bankasına mit görevlisi persönelini darp eden bir oluşumun yapamıyacağı ahlaksızlıklar olmuyacagı inancındayken . servis edilen ses kaydı dinledim olmak için dinledin kalbimde en ufak bir şüpem oluşmadı başbakanımız duygusuz bir insan değil montaj oldugu acık . her türlü ahlaksılık beklediğin bir vatana ihanet örgütü bu yapılanlar olacakların temina der gibin titaniğin göünür kısmı der gibin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!