Van'da seçmen sayısında büyük artış

2009 yerel seçimlerinde 7 bin 114 seçmenin bulunduğu Van'ın Edremit ilçesinde, yeni büyükşehir yasası ile ilçe sınırlarının genişlemesi ve deprem konutlarının faaliyete geçmesiyle seçmen sayısı 9 kat arttı.

Van'da seçmen sayısında büyük artış
Van'da seçmen sayısında büyük artış
GİRİŞ 03.03.2014 13:17 GÜNCELLEME 03.03.2014 13:17

Kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Van Gölü sahilinde bulunan Edremit, tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra hızla artan nüfusuyla da göze çarpıyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde evi yıkılan veya ağır hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından inşa edilen 17 bin 471 konutun yerleşime açılması ve büyükşehir yasası kapsamında ilçe sınırlarının genişlemesi, Edremit ilçesinin bir yıl öncesine kadar 24 bin 442 olan nüfusunu 105 bin 506'ya yükseltti.

Büyükşehir yasası kapsamında ilçe sınırlarının genişlemesi ve köylerin mahalle statüsüne alınmasıyla mahalle sayısı 5'ten 26'ya, seçmen sayısı 7 bin 114'ten 60 bin 573'e çıkan ilçede, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde yarışan partilerin belediye başkan adayları da çalışmalarını hummalı şekilde sürdürüyor.

Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçildiği günden bu yana ilçede hiçbir ayrım yapmadan tüm kesimlere eşit hizmet götürmenin çabası içinde olduklarını belirterek, 30 Mart seçimlerinin ardından göreve gelecek yeni yönetime borçsuz bir belediye bırakacak olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Van'da meydana gelen depremlerden sonra inşa edilen 17 bin konutun ilçe sınırlarında bulunması ve büyükşehir yasasıyla sınırların genişlemesiyle nüfusun 4 kat arttığına dikkati çeken Sayan, şöyle konuştu:

"Şu anda ilçede artan nüfusa göre hizmet üretmemiz gerekecek. Bunun için gerekli planlamalar yapılıyor. Tabii nüfus artışına bağlı olarak İller Bankasından buraya aktarılacak kaynak miktarı da artacak ve büyük bir rahatlama sağlanacaktır. 5 yıllık görev süremiz boyunca İller Bankasından hiç kredi kullanmadık. Bu nedenle seçimlerin ardından göreve gelecek olan yönetim diğer belediyelere göre daha şanslı olacak."

Sayan, Edremit'in, Van'ın en hızlı büyüyen ve yeni yerleşim alanlarıyla gelişmeye en müsait ilçelerinden biri olduğunu bildirerek, insanların, belediyenin asli görevleri dışında sosyal yaşam alanlarının da artırılmasını talep ettiğini, bu konuda yeni parkların oluşturulması, kıyı şeridinin düzenlenmesi, yürüyüş ve spor alanlarının kurulması, sosyal etkinlik merkezlerinin inşa edilmesi gibi projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Büyükşehir yasasına göre köy kavramının ortadan kalktığını, belde ve köylerin mahalle statüsü kazandığını anımsatan Sayan, şunları kaydetti:

"Daha önce 5 mahallemiz vardı ancak şu anda Van merkeze bağlı 4 mahalle ile ilçeye bağlı bir belde ve 16 köy de mahalle statüsü kazandı. Köylerimiz bu geçiş sürecinde 5 yıla kadar su ve emlak konularından muaf tutulacaklar. Köylerimizin bir çoğu Kürtçe isimleriyle biliniyor. Biz de seçimlerin ardından mahalle olacak köylerin isimleriyle ilgili çalışma yapacağız. Burada köylerin eski isimlerinin geri verilmesi konusunda meclis kararı alarak bunu Van Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunarak kabul edilmesini sağlayacağız."

"Nüfusla birlikte sorunlar da artmış"

AK Parti Edremit Belediye Başkan adayı İbrahim Koç da Edremit'in, gelişen yapısının yanı sıra Van Gölü sahilinde bulunması nedeniyle seçimlerin en gözde ilçelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, seçmen sayısı 5 yılda yaklaşık 9 kat artan ilçede sorunların da paralel olarak arttığını dile getirdi.

Konumu, yapısı ve kıyı şeridiyle Türkiye'nin en güzel yerleşim alanlarından biri olan Edremit'in yıllardır ihmal edildiğini ve hak ettiği yerde olmadığını anlatan Koç, gerçekleştirdikleri ziyaretlerde sorunları tek tek tespit ederek projelerini belirlediklerini söyledi.

"Edremit Van'ın gülen yüzü"

BDP Edremit Belediye Başkan adayı Sevil Çetin ise Edremit'in yaşadığı coğrafi genişlemeyle belediyenin hizmet ağının da arttığını vurgulayarak, büyükşehir belediyesine geçiş sürecinde Edremit'te yeni bir süreç başlatacaklarını, sorunların kalıcı çözümü için projeler üreteceklerini kaydetti.

"Edremit, Van'ın gülen yüzü" diyen Çetin, insanların Van Gölü sahilinde dinlenmek ve vakit geçirmek için Edremit'e geldiğini ancak ilçede yeterli mesire alanlarının bulunmadığını belirtti.

Çetin, ilçede dinlenme ve mesire alanları ile halk plajları oluşturmak için çalışmaları olduğuna değinerek, kıyı şeridinin bazı kurumlar tarafından işgal edilmesiyle ilgili de engelleme girişiminde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi