Diyarbakır'da yüzbinlere Öcalan'ın mektubu okundu

Diyarbakır'da yüz binlerce insan Nevruz'u kutluyor. Yüz binlerin katıldığı Nevruz kutlamalarında Öcalan'ın gönderdiği mektup Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

GİRİŞ 21.03.2014 09:20 GÜNCELLEME 21.03.2014 17:52
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Bugün 21 Mart... Yurdun birçok yerinde Nevruz kutlaması var. Bu yıl da Güneydoğu'da Nevruz kutlamalarının merkezi Diyarbakır. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Nevruz'u önemli kılan Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği mektup. Abdullah Öcalan mesajında çözüm sürecine ve barışa vurgu yaptı.

Büyün bir kalabalığın huzurunda Öcalan'ın mesajı okundu.

İŞTE ÖCALAN'IN BEKLENEN MEKTUBUNUN BAZI KISIMLARI

Abdullah Öcalan'ın mektubunu Pervin Buldan Kürtçe Sırrı Süreyya Önder ise Türkçe okudu.

- Öcalan mektubuna halklara ve meydanlara selam gönderdi.

- Bütün Türkiye'ye selam gönderiyorum, nevruza gönül vermiş kardeşlere selam gönderiyorum ve yeniden merhaba diyorum.

- Bizi bekleyen soru birbirini tamamlayan darbelerle mi yoksa demokrasi ile mi yola devam edeceğiz.

- Demokratik anayasal rejimler komplucuları parçalayarak çözecektir.

- Şu ana kadar yürütülen diyalog süreciydi ve iyiydi. İki taraf da başarılı olarak çıkmıştır. Gelinen noktada yasal bir çerçeve zorunlu olmuştur.

- Kendini sorumlu sayan ve üstlenen herkese selam olsun.

Barış savaştan daha zordur ama her savaşın da mutlaka bir barışı vardır. Biz direnirken korkmadık, barışırken de korkmayacağız. 

Bizim direnişimiz, kardeş halklara karşı değil, hegemonik karakterli, yok sayan, imha eden, inkar eden zulüm düzenine karşı olmuştur. Dolayısıyla barışımız da hükümetler ya da devletler için değil, bu toprakların binlerce yıllık kadim değerlerini özümseyen, dünya kültürel mirasının eşsiz hazırlayıcısı olan Anadolu, Kürdistan ve Mezopotamya halkları içindir. Hükümet ve devlet bu gerçekliğe uygun bir ciddiyet geliştirmekle yükümlüdür."

CEMİL BAYIK'TAN GÖRÜNTÜLÜ MESAJ

 KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın Nevruz için gönderdiği görüntülü bir mesaj yayınlandı.

YÖRESEL KIYAFETLERLE GELDİLER 

Yöresel kıyafet giyen Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ve Tuncel, PYD Eş Başkanı Abdullah, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, kanaat önderleri, sanatçılar ve gazeteciler bir araya geldi.

Buradan parti otobüsüyle ayrılan Kışanak ve beraberindekiler konvoy halinde etkinliğin yapılacağı Newroz Parkı'na geçti. 

BDP ve HDP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de otobüste ve konvoyda bulunduğu görüldü.

TALABANİ MEYDAN DA 

Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de etkinliğe katıldı. BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da il dışındaki programı nedeniyle kutlamalara daha sonra katılacağını bildirdi. 

10 DİLDE NEVRUZ MESAJI 

Aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin farklı noktalarından belediyeye ait araçlarla ücretsiz parka taşınan vatandaşlar da yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre mesafede araçlardan inerek, yaya olarak alanda yerini aldı.

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü. 

Kürtçe ve Türkçe, "Nevruz kutlu olsun" yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 10 bin kişi alandaki koordinasyonu sağlıyor. 

Bazıları yöresel kıyafet giyinen ve zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı alanda yemek, tatlı, su ve ciğer kebap satıyor. 

Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde, "Nevruz kutlu olsun" pankart yer alıyor.

5 BİN KİŞİ DAVET EDİLDİ

BDP, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yapılacak nevruz etkinliklerine büyük önem veriyor. Diyarbakır'daki nevruz etkinliklerine aralarında Irak Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani dahil İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki siyasi parti ve grupların liderleri, dünyanın birçok ülkesinden siyasi parti, örgüt ve grupların temsilcileri davet edildi. Davet edilenlerin sayısı 5 bin olarak açıklandı.

Nevruz'da Kürtlerin ünlü sanatçıları ve müzik topluluklarının yanı sıra Karadeniz müzik grubu Karmate ve Ermeni müzik topluluğu konser verdi. Şanlıurfa'da yapılacak nevruz etkinliğine Kürtlerin ünlü sanatçısı Cıvan Haco katılacak.

350 GAZETECİ TAKİP EDİYOR 

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı. 

Alanda toplanan gruplar, müzik yayını eşliğinde halay çekerek eğleniyor. Çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynarken, bazı aileler de çimlere serdikleri kilimlerin üzerine piknik yapıyor. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başlayan bazı vatandaşlar beraberinde getirdikleri çay ve malzemelerle, kimileri de seyyar satıcılardan satın aldıkları ciğer kebapla kahvaltılarını yaptı. 

Parkın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, parkta çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 36
  • Maide Can 10 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel. muhteşem bu güzel günde hepimizin newroz bahar bayramı kutlu olsun
    Cevapla
  • S.Gökhan YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Aziz Taş ;. azınlık kürtlere bakılıp karar verilmemesini istemişsin fakat AKP hükümeti de ne yazık ki bu azınlık grubu baz alarak sözde çözüm süreci işletmiyor mu ? AKP nin süreçte muhatabları ; PKK - BDP değil mi ; biraz objektif olun ve çıkarılan yasaları inceleyerek yorum yapın ?
    Cevapla
  • ...kübra... 10 yıl önce Şikayet Et
    'Arabın arab olmayana arab olmayanında arab üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahında kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur' HZ. MUHAMMED (SAV). başka söze gerek yok
    Cevapla
  • ...kübra... 10 yıl önce Şikayet Et
    MUTLUYUM . nevruzun olaysız bir şekilde kutlandığını görmek çok güzel.
    Cevapla
  • mehmet asil 10 yıl önce Şikayet Et
    Huzur içinde. Huzur ve refah içinde bir bayram geçirilsin. Çözüm sürecine çelme takacak birşey olmaması dileğiyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi