İşte TSK'nın Süleyman Şah planı

IŞİD'in tehditleri saldırıya dönüşürse TSK'nın kapsamlı eylem planı hazır. Olası saldırıda öncelikle hava kuvvetleri belirlenen hedefleri bombalayacak. Yetmezse kara birliği devreye girecek. Üçüncü aşamada ise taarruz helikopterleri gönderilecek

İşte TSK'nın Süleyman Şah planı
İşte TSK'nın Süleyman Şah planı
GİRİŞ 25.03.2014 09:05 GÜNCELLEME 25.03.2014 10:49
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye sınırını ihlal eden Suriye jetinin Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi, yaklaşık 1 aydır dikkatlerin üzerinde toplandığı sınırın 30 kilometre ötesindeki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'yle ilgili sıcak gelişmelerin tam ortasında gerçekleşti. Malum, Süleyman Şah Türbesi, bir başka adıyla Saygı Karakolu ile ilgili olarak El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) gelen tehditler, son bir hafta içerisinde hükümetin sabrını zorlayan bir niteliğe büründü.

IŞİD'in, türbenin etrafındaki kontrolü sağlaması ve sosyal paylaşım sitesi youtube'a Türk bayrağının 24 Mart'a kadar indirilmemesi halinde türbenin yıkılacağını ilan eden bir kayıt yüklemesi, tansiyonu yükseltti.
Aslında tehditler 15 Mart'ta yüklenen bu kayıttan çok daha önce gelmeye başladı. Türkiye de bu tehditler gelmeden çok daha önce önlemlerini almaya başlamıştı. Ancak "24 saat esasına göre tedbir" uygulamasına 15 Mart'tan sonra geçildiği anlaşılıyor. 

Peki, Türkiye, TSK, sınırdaki operasyon taburu, hava kuvvetleri unsurları, IŞİD'in tehditleri sıcak bir müdahaleye dönüşürse ne yapacak? TSK'nın hareket planı ne?

Kaynakların aktardığı bilgilere göre, TSK'nın çok kapsamlı eylem planları hazır. Farklı senaryolara göre hazırlanmış 3 ayrı eylem planından söz ediliyor.

ÖNCE HAVADAN MÜDAHALE

Yansıyan bilgilere göre; IŞİD'in olası bir saldırısına karşı öncelikle hava kuvvetleri devreye girecek.
Teyakkuz halinde bekletilen Malatya, Merzifon ve Diyarbakır'dan kalkacak uçaklar havalanacak.
Uçakların hedef alacağı koordinatlar ise çok önceden belirlendi. Bölgedeki IŞİD güçlerinin nerelerde bulunduğu, nerelerde kaldığı saptanmış durumda. Uçakların harekat tarzları da bu koordinatlara göre planlandı. 

2 DAKİKADA ORADA OLACAK 1,5 DAKİKADA İŞİ BİTİRECEKLER

Hesaplamalara göre, uçaklar, 2 dakika içinde operasyon bölgesine gidebilecek ve 1,5 dakikada bu operasyonu tamamlayarak geri dönebilecekler. Böylece toplamda gidip operasyonu yapıp dönecek olan uçaklar 5,5 dakikada görevlerini tamamlamış olacaklar.

ÖZEL BİRLİKLER DEVREYE GİRECEK

Peki uçakların hedef aldığı koordinatları vurması, operasyonun tamamlanmasına yetmezse ne yapılacak?
TSK, bu durumda, kara birliğini devreye sokmayı tasarlıyor.Sınırda, göreve hazır biçimde bekleyen özel kuvvetler taburu bu aşamada devreye girecek. Skorsky helikopterleriyle bölgeye nakledilecek tabur, operasyonu tamamlayacak ve hemen geri dönecek. Söz konusu taburun, normal bir taarruz gücünün 8-10 katı kadar yüksek bir atış ve tahrip gücüne sahip olduğu söyleniyor.

KOBRA TİPİ HELİKOPTERLER

İlk iki aşamadan, hedeflenen sonucunun tam olarak alınamaması halinde üçüncü bir aşama da söz konusu.
Özel kuvvetler taburunun beklendiği gibi operasyonu tamamlayamaması durumunda ise bölgeye büyük bir hızmla kobra tipi taarruz helikopterleri gönderilecek ve bölgeye yoğun müdahalede bulunulacak.
Planlamalara göre söz konusu bütün aşamalarda sınır hattında konuşlu bulunan Fırtına Obüsleri de bölgeyi aralıksız top ateşi altında tutacak.

BÖLGEDE 1000 IŞİD'Lİ VAR

Şu anda bölgede 500 ila 1000 IŞİD mensubunun bulunduğu belirtiliyor. Saptamalara göre, IŞİD militanlarının hareket kabiliyetleri çok yüksek değil. Doçka tipi makinalı tüfeklere ve kamyonetlerin üzerine kurulu havan toplarına sahipler. Her ne kadar bölgede kontrolü ele geçirmişlerse de askeri bir düzen içerisinde bulunmadıkları ve hareket etmedikleri anlaşılmış durumda.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 17
  • Tarık Kösedağ 10 yıl önce Şikayet Et
    GEÇ BİLE KALINDI. Suriye'de 500.000 insan öldürüldü, 6 milyon insan evinden barkından oldu. NATO'nun BM'nin tutumu belli ekonomik olarak sarsılacaz diye insanların ölmelerinimi bekliycez hala. Savaşsa savaş hodri meydan, ben malımdan mülkümden istikrarımdan olmaya hazırım esed köpeğinin yaptıkları yetti artık bir insan olarak Suriye'de yaşananlara göz yummak zorunda kaldığım için kendimden utanıyorum yazıklar olsun bizlere yazıklar olsun
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. İŞİD bir terör örgütü gurubudur. bu kadar kaçsamlı 3 aşamalı saldırı suriyede belli bir alana hakim olmak için olur bu kadar ayrıntılı saldırı tedbir olarak düşünülebilir. hava kuvvetleri bombardımanı ile terör örgütünün durma dayanma şansı olamz. mesele işid denen terör örgütü bu denli meydan okumasında ardında yatan gercek önemli . işid tasması kimde ve neyi amaçlıyor asıl bu önemli bunuda bilecek olan mit müsteşarlığıdır..
    Cevapla
  • celal okur 10 yıl önce Şikayet Et
    savaş yıkımdır!. topraklarımıza düşecek 5-10 bomba ve füze bile olsa,evler ve stratejik yerler yıkılıp az da olsa can kaybı olsa, bu can kaybı büyük bir kayıptır.hadi maddi boyutu bir yana, can kaybı tahammül edilebilir bir şey değildir. bunu ancak yakınlarını kaybedenler anlayabilir. ama buna rağmen, hiç ama hiç kimse veya ülke DEVLETİMİZİN SABRINI VE SINIRINI ZORLAMASIN! TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL! ALLAH KORUSUN BÖYLE BİRŞEY KAT'İYYEN İSTENMEZ. AMA BÖYLE BİR DURUMDA ACABA MUHALEFETİN VE PARALELİN TUTUMU DE OLUR DERSİNİZ! DEVLETTEN YANA MI YOKSA .....? benimkisi sadece bir beyin fırtınası!
    Cevapla
  • SERDAR ERDEM 10 yıl önce Şikayet Et
    SLM. Allah Allah hadi savaşalımmm... vatan millet sakarya
    Cevapla
  • Bir Mücahid Kul 10 yıl önce Şikayet Et
    @muhammed. muhammed kardeşim adı güzel arkadaşım şu haberi oku o zaman http://www.haber7.com/guncel/haber/1140600-genelkurmaydan-flas-aciklama
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar