12 Eylül darbesi işkence davasına başlandı

12 Eylül 1980 darbesinin ardından işkence gördüklerini iddia eden 10 kişinin işkence yapanlar hakkında açtıkları dava görülmeye başlandı.

12 Eylül darbesi işkence davasına başlandı
12 Eylül darbesi işkence davasına başlandı
GİRİŞ 25.03.2014 12:14 GÜNCELLEME 25.03.2014 12:14

12 Eylül darbesi kapsamında İşkence yaptıkları iddia edilen 2 subay ve 3 polis memuru Kırklareli Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde 12 Eylül 1980 yılında yapılan darbede gözaltına alınarak işkence gördüklerini iddia eden Erdoğan Ö., Metin K., İbrahim G., Çetin V., Recai Ö., Mustafa E., İsmet Ç., İzzet G., Şevket K. ve Birol T. mahkemeye başvurarak, işkence yapan 2 subay ve 3 polis memuru hakkında dava açtı.

Savcılık tarafından yazılan iddianame kamu davası olarak Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 2 subay, 3 polis memuru hakkında işkence yapma iddiasıyla fezleke düzenlenip dava açılmasının ardından subay ve polisler hakkında bugün Kırklareli Ağır Ceza Mahkemsi'nde ilk dava görülmeye başlandı.

12 Eylül 1980 döneminde işkence gördüğünü iddia eden Erdoğan Ö., "Pınarhisar'da 12 Eylül 1980 yılında ilk olarak gözaltına alındık ve 1 ay sorgulandık" dedi.

1981 yılının Ocak ve Şubat aylarında yapılan geniş bir operasyon ile Pınarhisar'da 40 kişinin tutuklandığını dile getiren Erdoğan Ö., "Tutuklanan 40 kişinin içinde öğretmenler, gençler, işçiler vardı. Koğuşlarda bize çok kötü muamele yaptılar, işkenceler yapıp, falakaya yatırdılar, elektrik verdiler. Anayasa reformundan sonra işkence gören arkadaşlarımızla birlikte biz dava açtık. 2 yıl süren bu dava sonucunda da Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'nde bize işkence yapan askeri yetkililerin ve polislerin yargılanma davası kabul edildi. Savcılık tarafından fezleke hazırlanmasının ardından 3 subay ve 2 polis memuru yargılanacak" şeklinde konuştu.

“NE YAPTIYSAM DEVLETİM İÇİN YAPTIM DİYENLER KENDİLERİNİ DAHİ SAVUNAMAYACAKLAR”

Subay ve polis memuruna dava açan 10 kişinin avukatı Ömer Kavili duruşma öncesi gazetecilere yaptığı açıklamasında, 12 Eylül 1980 darbesinde işkence yapanların, 'O dönem ben memurum, emri uyguladım ne yaptıysam devletim için yaptım' diyerek kendini savunmaya çalışacaklarını ifade ederek, "Dava, 12 Eylül darbeci iki generalin yargılandığı Ankara 12 DGM'deki bizim sistematik işkence suçundan suç duyurusunda bulunma talebimizin mahkemece kabul edilmesi sonucunda açılmıştır. Bugün tam 34 yıl sonra işkence görenler ve işkenceyi yapanlar ilk kez yüzleşecekler. Bu zamana kadar işkenceleri gizleme faaliyeti yetmedi. Şimdi artık işkenceler ve işkenceciler ortaya çıkmıştır. Ancak o dönemin kudretleri, o dönem ben memurum, emri uyguladım ne yaptıysam devletim için yaptım diyenler kendilerini dahi savunamayacaklar. Çünkü yaptıkları suçtur en ağır şekilde cezalandırmalarını sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?