'Önceden dinlemezlerdi ülkeyi onlar yönetiyordu'

Deneyimli istihbaratçılar, son yıllarda zaman zaman servis edilen ancak 17 Aralık sürecinde doruğa çıkan yasa dışı dinlemeleri Türkiye'nin hem içerideki hem dışarıdaki aktif politikasına bağladı.

'Önceden dinlemezlerdi ülkeyi onlar yönetiyordu'
'Önceden dinlemezlerdi ülkeyi onlar yönetiyordu'
GİRİŞ 29.03.2014 11:33 GÜNCELLEME 29.03.2014 12:07
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Osman Çobanoğlu'nun haberi

Eski istihbaratçı Prof. Dr. Mahir Kaynak, dinlemelerde aynı olguya dikkat çekti. Kaynak, "Türkiye'nin bölgesel güç olmasını istemeyenler kimlerse, dinleyenler ve servis edenler de onlardır. Türkiye önceki dönemlerde pek fazla dinlenmezdi. Çünkü ülkeyi zaten yönetiyorlardı. Türkiye, diğer ülkelerle hep ittifak içinde, müttefik durumdaydı. Dolayısıyla dinleme ihtiyacı duymazlardı. Fakat bugün Başbakan Erdoğan, dünyadaki gelişmelere yönelik farklı bir politika izliyor. Türkiye'yi bölgesel bir güç haline getirmek için çalışıyor. Bundan rahatsız olanlar, Türkiye'nin önünü kesmek istiyorlar" dedi.

ASİMETRİK SAVAŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü Eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, kendi dönemiyle bugünü karşılaştırdı. "Bizim dönemimizde bu tarz saldırıları destekleyen ne bir siyasi parti ne de askeri vesayetçi vardı" diyen Orakoğlu, şöyle devam etti:

"Varsa da açıktan gündeme konmuyordu. Bugün AK Parti iktidarını götürmek isteyen birtakım insanların gözü o kadar kararmış ki seçmenler resmen tehdit edildi. 'Siz bu partiyi eğer 30 Mart'ta daha güçlü getirirseniz kaos çıkar" diye birtakım medya organları kullanıldı. Asimetrik bir savaş yaşanıyor. Tank, tüfek, top yok. Dünya, bunlarla ilgili tedbirlerini 90'lı yıllardan itibaren aldı. Türkiye  ne yazık ki zayıf durumda. Son dinleme ve sızdırma olayı, ülkemize açık bir tehdittir. Devleti zaaf içinde göstermeye çalışıyorlar. Dış ayaklara dikkat edilmeli."

DİPLOMASİYE DARBE

Dinleme ihanetini değerlendiren deneyimli diplomatlar ise, Türkiye'nin diplomasisinin büyük zarar gördüğüne işaret etti. Eski ABD Büyükelçimiz Nüzhet Kandemir, "Dinleyen kadar dinleten de kusurludur. Peki sonuçları ne olur? Bundan böyle Türkiye'nin dış politikasında ikili ve çok taraflı tezleri ihtiyatla kabul edilir. Saygınlığına darbe vurması şeklinde neticelenebilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Son kaydın içeriği çok rahatsızlık verici. Çünkü Türkiye'yi savaş provokasyonu yapabilir duruma getiriyor. Uluslararası suç. Bunu savunmanın imkanı yok. BM'nin 51. maddesine göre; sadece kendinizi korumak için silah kullanabilirsiniz. Burada 'Türkiye savaş çıkartmak için silah kullanır' durumuna düşülüyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE

YORUMLAR 7
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    bu isleri yapanlardan bi yerde ALLAH razi olsun diyesim var. neden basit cunku insan ayagi kaydikca dustukce bi sonraki sefere dahada saglam durmayi basmayi ogrenir mis simdi ulkem nereden bakar iseniz bakin her yonden dunyanin 20 ile 80 yil gerisinde bu ara nasil kapanir avrupalilar in 10 yilda aldiklari yolu biz 2 3 yilda aliyoruz yani bi cok alanda onlari yakaladik belkide gectik bile akp li bir 20 yil daha bu ara buyuk oranda kapanir bu olaylar sayesinde mit e 5 kat daha fazla butce verilecek bu olanlar sayesinde polis adalet askeriye cok onemli devlet kurumlari eleman alir iken 5 kat daha dikkatli davranip kimseye koru korune inanmiyacak bilgiler basitce calinamiyacak bu tip olaylar sayesinde turk insani benim kiler ile digerleri sagci ile milliyetci olmayi birakip once turkiyeli olmayi ogrenecek once vatanin bekasi sonra kisisel fikirler demeyi ogrenecek ulkem 90 yil uyutulmus uyanmaya yeni baslamis bi bakima daha bebek dene bilir ogrenecez
    Cevapla
  • Serkan Gergin 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne Güzel Söylemiş. Sözde cemaatin bu ihanetinin hesabı sorulacaktır. Millet oynanan oyunu gördü ve hükümetine Başbakanına sahip çıkıyor. Geçmişte bu şer odakları gerek darbelerle ve diğer yollarla ne yazık ki başarılı oldular. Hükümetleri devirdiler. Çünkü devleti onlar yönetiyordu tam olarak hakimdiler devlete. Bu vesayeti yıkan AK Parti oldu.
    Cevapla
  • alihsan paşa 10 yıl önce Şikayet Et
    cimnastik. asimetrik savaş varmış, paralel yapılar varmış.asimetrik paralelde şampiyon olmamız lazım o zaman
    Cevapla
  • naim sorguc 10 yıl önce Şikayet Et
    Bağımsız bir dış politika. Bağımsız bir dış politika yürütmenin ya da kendi kendini yönetmek için çalışmanın bir bedeli olacaktı mutlaka. Olsun, bunlar da geçer yeter ki insanlarımız birliğini bozmasın, bizi yönetenlere destek vermeye devam etsin.
    Cevapla
  • müslüman kurtuldu 10 yıl önce Şikayet Et
    israilin adamı onur öymen. Millet sizi çizdi haberiniz ola. Türkiye hakkında atıp tutacağına patronun israile laf söyleseydin ya yıllardır. Bu ne alçaklık böyle. Türkiye Suriye de kendi toprağı olan yeri korumak için tedbir alıyor. Alçak zihniyetin sözcününe bakın hele. TEK KELİME İLE VATAN HAİNİ İŞTE.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!