Ergenekon'da Balbay için şok suçlamalar!

CHP'li Mustafa Balbay'ın 'asker ve sivil' arasında köprü vazifesi gördüğü belirtiliyor. Tuncay Özkan ise 'örgüt yöneticisi' olarak tanımlanıyor.

Ergenekon'da Balbay için şok suçlamalar!
Ergenekon'da Balbay için şok suçlamalar!
GİRİŞ 04.04.2014 08:02 GÜNCELLEME 04.04.2014 10:50
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ergenekon davasında 34 yıl 8 ay hapis cezası alan ve cezaevinde 4 yıl 9 ay kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest bırakılan gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 'çok sayıda örgütsel toplantı'ya katılmakla suçlanıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 8 ay sonra açıkladığı gerekçeli karara göre Mustafa Balbay, ‘Cumhuriyet Çalışma Grubu (ÇÇG)' adlı ekiple dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında köprü görevi gördü. Bu sayede de hükümetin atama ve yasama faaliyetlerinin engellenmesi için yapılan görüşmelere katıldı.

'SUÇ TEŞEBBÜS AŞAMASINDA KALDI'

Mahkeme kararında, "Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) faaliyeti kapsamında planlanan 'Yakamoz', 'Ayışığı', 'Eldiven' adı verilen darbe yoluyla hükümeti devirmeye teşebbüs faaliyeti içinde aktif olarak yer aldığı, ancak gerek darbeye karşı olan dönemin Genelkurmay Başkanı'nın aşılamaması, gerekse dış desteğin sağlanamaması nedeniyle darbe çalışmalarının amacına ulaşmadığı ve CÇG ekibinin dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tarafından 2004 yılı Ağustos ayında dağıtıldığı…" ifadeleri yer alıyor.

Devamı şöyle:

"Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven kod adlı darbe planları çerçevesinde pek çok eylemin hayata geçirildiği, yani suçun icrasına başlandığı, ancak gerek iç, gerekse dış koşullar nedeni ile sonuçlandırılamadığı anlaşılmıştır. Bir başka deyişle suçun icrasına başlanmakla birlikte sonuç gerçekleşmediğinden, suç teşebbüs aşamasında kalmıştır. İcra hareketlerinin hepsi tamamlanmadığından da suçun eksik teşebbüs aşamasında kaldığı kabul edilmiştir."

Gerekçeli karara göre, Cumhuriyet Çalışma Grubu 7 Ekim 2003'te faaliyete geçirildi ve 2004 Ağustos'ta Şener Eruygur'un emekli olduğu zamana kadar faaliyetlerini sürdürdü.

'GAZETECİLİKLE İLGİSİ YOK'

Mustafa Balbay'ın Danıştay cinayeti sonrası 'Er er Ergenekon, Gel her yere kon' gibi köşe yazıları da ‘kamuoyunda böyle bir gizli örgütün olmadığı algısını oluşturmaya çalışmak'la ilişkilendirildi.

Kararda, "2008'de örgüte yönelik başlatılan soruşturma sürecinde aynı söylemi yayarak soruşturmayı sulandırmaya çalıştığı, örgüt mensuplarına slogan ürettiği, Ergenekon terör örgütünün kontrolü altında bulunan sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerine katıldığı anlaşılmıştır" denildi.

Mustafa Balbay yine Ergenekon sanığı Mustafa Özbek'in kontrolündeki ART'de ‘mevcut hükümeti yıpratıcı propaganda faaliyetlerine' katılmakla da suçlandı. Mahkemeye göre delillere bakıldığında, Balbay'ın eylemlerinin gazetecilik olarak değerlendirilmesi mümkün değil.

DARBE ZEMİNİ OLUŞTURMA GİZLİ BELGELERİ TEMİN

Ergenekon davasının gerekçeli kararında, davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan gazeteci Tuncay Özkan ile ilgili bölümler de dikkat çekiyor.

Gerekçeli kararda, tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesiyle 6 yıl kaldığı cezaevinden çıkan gazeteci Tuncay Özkan'ın adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildiği hatırlatıldı.

Tuncay Özkan'ın 'örgüt yönetici' olarak tarif edildiği bölüm şöyle:

"Tuncay Özkan'ın 2003-2004 yıllarında başlayan ve ağırlıklı olarak sonraki yıllarda devam eden askeri darbe teşebbüsü eylemine basın yayın ve siyaset alanındaki eylemleri ile katıldığı, o tarihte akim kalan ancak Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nce toplumda askeri darbe zemini oluşturma amaçlı Cumhuriyet gazetesinin bombalanması ve Danıştay saldırısı gibi vahim nitelikteki eylemler ile devam ettirilen cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek eylemine, basın yayın ve sivil toplum alanındaki legal görünüşlü, ancak toplumda kaos ve kargaşa ortamı çıkartarak askeri darbeye zemin hazırlamak amaçlı eylemleri ile katıldığı, örgütsel faaliyetleri kapsamında birçoğu askeri mahiyette olan gizli belgeleri temin ettiği…"

Tuncay Özkan ayrıca sanıkların bir kısmına doğrudan emir ve talimat vermekle suçlandı.

'ÖRGÜTSEL GÖRÜŞMELERİ TELEFONDA YAPMADI'

Gerekçeli kararda, "Aramalarda ele geçirilen doküman içerikleri de sanığın diğer sanıklarla irtibatını teyit etmektedir. Sanığın diğer örgüt mensubu sanıklarla olan görüşmelerinin sayısı, içeriği, süresi, yer ve zamanı dikkate alındığında bu irtibatlarının olağan ve sıradan bir irtibat olmadığı, görüşmelerin örgüt belgelerinde belirtilen amaç ve yönteme uygun olarak sağlandığı, yine bu görüşmelerde örgütün gizlilik prensibine olabildiğince uygun davranıldığı, bu nedenlerle sanığın örgüt mensubu diğer sanıklarla olan irtibatlarının örgütsel nitelikte olduğu…" denildi.

Yani mahkemeye göre Tuncay Özkan ‘örgütsel görüşmeleri'ni telefonla yapmadı ve böylece ‘gizlilik' prensibine uymuş oldu.

'CEBİR VE ŞİDDET KULLANARAK...'

Tuncay Özkan ile ilgili bölümde 'Cumhuriyet mitingleri'ne de atıf var:

"Sanık Ahmet Tuncay Özkan'ın 2003-2004 yıllarında başlayan ve ağırlıklı olarak sonraki yıllarda devam eden (2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 'Cumhuriyet Mitingleri' adı altında yürütülen) eylemlerini askeri darbeye zemin hazırlamaya yönelik başlattığı, amaç suça yönelik eylemlerini basın yayın ve siyaset alanındaki faaliyetleri ile katıldığı, o tarihte akim kalan ancak Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nce toplumda askeri darbe zemini oluşturma amaçlı Cumhuriyet gazetesinin bombalanması ve Danıştay saldırısı gibi vahim nitelikteki eylemler ile devam ettirilen cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek eylemine, basın yayın ve sivil toplum alanındaki legal görünüşlü, ancak toplumda kaos ve kargaşa ortamı çıkartarak askeri darbeye zemin hazırlamak amaçlı eylemleri ile katıldığı, örgüt faaliyeti çerçevesinde birçoğu askeri mahiyette olan gizli belgeleri temin ettiği yasak niteliği haiz eşya bulundurduğu..."

'BELGELER LEGAL İŞ YAPMADIĞININ KANITI'

Mahkeme, Mustafa Balbay için olduğu gibi Tuncay Özkan hakkında da 'faaliyetlerinin gazetecilikle ilgili olmadığına' karar verdi.

"Sanığın yargılama boyunca sürekli olarak eylemlerinin gazetecilik faaliyeti ve siyasi parti kurma faaliyetleri kapsamında olduğunu ileri sürmesine karşın, ele geçirilen çok sayıda "gizli" ibareli belgelerin devletin güvenliğine ilişkin bilgileri içermesi, yasaklanan bilgileri içeren çok sayıda belgenin bulunması, keza 'Susurluk Raporu' gibi gizlilik derecesi olan belgenin sanıkta bulunması gazetecilik faaliyetiyle izah edilemez. Kaldı ki bu belge ve bilgiler ancak gizlilik kararı veren makamlarca bilinmekte ve bilinmesi gerekmektedir. Gazeteci bile olsa niteliği itibarıyla gizli olan bu belge ve bilgileri temin etmesi mümkün değildir. Oysa ki bahse konu gizlilik derecesi olan çok sayıdaki belgelerin sanıkta bulunması bile tek başına sanığın legal işler yapmadığının açık kanıtıdır. Sanığın her fırsatta ve sürekli olarak "benim suçum nedir söylensin!" şeklindeki beyanları da örgütsel tavrını açıkça ortaya koymaktadır."

'TEHLİKE OLUŞTURMAYA ELVERİŞLİ'

'BizKaçKişiyiz?' platformu ise yine mahkemenin Tuncay Özkan'ın karşısına çıkardığı 'suç' delillerinden biri:

"Sanığın uhdesinde yürüttüğü ve yönettiği 'Bizkaçkişiyiz' platformu, 'Memleket Sevdalıları Derneği' gibi oluşumlarla mevcut yönetim aleyhine halkı kışkırtarak askeri darbeye zemin oluşturacak şekilde demokratik sivil toplum görünümlü eylemlerinin "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" şeklinde tanımlanan amaç suçu işlemeye uygun ve elverişli bir eylem olduğu tartışmasız sabit görülmüştür."

Kararda Tuncay Özkan için, "Suça yönelik eylemi tehlike oluşturmaya uygun ve elverişlidir. Eylemin devamı halinde ise cebir ve şiddetin gerçekleşeceği kaçınılmazdır" denildi.

YORUMLAR 7
  • Mlym 59 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz Ettik Siz Etmeyin . Diye cunta meraklılarına nasihat etmeleri gerekir, meraklı olanlarda bunlardan ibret almalıdırlar...
    Cevapla
  • arif aparı 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP VE ÖZGÜRLÜK. Gerekçe yazıldı kel gözüktü.Özgürlük ,devrim deyip yola çıkanlar bakın CUNTANIN MAŞASI olduğunuz nasıl ortaya çıktı.Üstelik hakim olan vekillerinizin okul arkadaşları tarafından.Milleti artık kandıramazsınız.SİZ ASKERİ CUNTA nın fikrini taşıyorsunuz.Özgürlük neyinize devrimcilik neyinize .Sizin amacınız=ÇIKAR,FAİZ,MENFAAT.
    Cevapla
  • cengiz sağcan 9 yıl önce Şikayet Et
    cenolg. Hal,hareket,tavır,davranış ve konuşmaları ile Faşizmin temsilciliğini yapan bu adamı,CHP'ye oy veren darbe ve darbeci sevenler çok sevdi ve şımarttı.34 yıl hapis cezası olan bu şımarık adam,hala,bir şey olmamış gibi sağda solda koşuşturup CHP militanlığı yapıyor.Bütün yaptığı darbe teşvikçiliklerinin yanına kar kalmaması temennimle...
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında Balbaya pazar günleri paroğram verilmişti, !. bu paroğrama Çölaşan daimi davetli, konuşulanlar devamlı dinimizi ve hükümeti kötülemekti !
    Cevapla
  • stuvv 9 yıl önce Şikayet Et
    anlamak lazım. o zaman mesela biri bir yere bomba koysa ve teknik sebeplerle bomba patlamasa ( İcra hareketlerinin hepsi tamamlanmadığından da suçun eksik teşebbüs aşamasında kaldığı kabul edilmiştir.") mantığıyla beraat etmesi gerekir.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!