Paralel yapı buralara da el atmış!

Türkiye'nin Tahran ile ticaretini baltalamak isteyen paralel yapının İran'a açılan Gürbulak Sınır Kapısı'nda TIR şoförlerine yoğun baskı uyguladığı bildirildi. Daha önce günde 50 TIR'ın geçtiği Gürbulak'ta bu geçişin günde 2-3'e düştüğü bildirildi.

Paralel yapı buralara da el atmış!
Paralel yapı buralara da el atmış!
GİRİŞ 07.04.2014 08:10 GÜNCELLEME 07.04.2014 08:10

Adana ve Hatay'da MİT'e ait yardım TIR'larına yapılan operasyonun benzeri İran ile Türkiye arasındaki Gürbulak Sınır Kapısı'nda yaşanıyor. 17 Aralık darbe girişiminin ardından başlayan baskının arkasında paralel yapının olduğu belirtildi. Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkilerden rahatsız olan paralel yapı, 17 Aralık yargı operasyonuyla Halkbank üzerinden İran ve Türkiye ticaretini bozmayı amaçlamıştı. Gürbulak Sınır Kapısı başta İran, Çin, Dubai ve Afganistan olmak üzere Türkiye'nin ticaret yaptığı birçok Ortadoğu ülkesine giden TIR'ların yurda giriş ve çıkış noktası.

Amaç çözümü baltalamak

Star'ın ulaştığı bilgiler ve sınır ticareti yapan esnafın yaşadıkları paralel baskının asıl amacının hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin sekteye uğratmak olduğu belirtildi. Sınır kapısında yavaşlayan işlemler sonucu uzun TIR kuyruklarının oluşması esnafı isyan noktasına getirdi. Yıllardır burada ticaret yapan O.D., “Aylardır mallarımızı kapıdan geçiremiyoruz. Yetkililere sesimizi duyurmak için TIR yakma eylemi planlıyoruz. Bu baskı 17 Aralık süreciyle başladı. Daha önce de sıkıntılar yaşıyorduk ama durum şimdi çok farklı. Eskiden günde 50 TIR'ın geçtiği kapıdan şimdi keyfi uygulama sonucu günde en fazla 3 TIR geçebiliyor” dedi.

Baskının ulaştığı boyutlarla ilgili STAR'a açıklamalarda bulunan M.Y., şunları ifade etti: “İran'dan gelen TIR'ları kullanan bazı şoförler kaçakçılık yapma iddiasıyla tutuklandı. Halbuki böyle birşey imkansız. Burada kaçakçılık değil yasal ticaret yapılıyor. Ancak Türkiye-İran ilişkilerinden rahatsızlık duyulduğu çok açık. Yoksa sadece aracı kullanan şoförün ne suçu olabilir. Burada herkes perişan oldu. Aylardır kuyruk var. 17 Aralık'tan sonra baskı çok arttı. Barış süreciyle beraber insanların huzurlu olması hükümete destek vermesi birilerini rahatsız ediyor. Biz oyunun farkındayız. Bu baskının da artık bitmesini istiyoruz.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar